Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 2.5.

Princíp a výhody domov krytých zemou

Zverejnené: 11. 2. 2021

Tento nový smer architektúry a štýlu bývania sa rozvinul v USA a západnej Európe zhruba pred štyridsiatimi rokmi. Išlo o okamžitú reakciu na energetickú krízu zo začiatku 70. rokov, kedy prudký rast cien tepla a ďalších energií viedol k hľadaniu nových, účinnejších spôsobov izolácie stavieb. Vtedajší architekti sa obrátili k najprirodzenejšiemu materiálu - krajine. Zakomponovali svoje stavby do terénu tak, že zadné a bočné steny, rovnako ako strechu, prekryli zeminou. Dosiahli tak úsporu 70 - 80% nákladov na vykurovanie v zime a klimatizáciu v lete.

Zdroj: www.krtkodom.sk

Zatiaľ, čo v západnej Európe, predovšetkým vo Švajčiarsku sa takzvané earth-sheltered homes stali do značnej miery snobskou záležitosťou pre bohatých, ktorí zemnými vilami chceli dokumentovať svoje ekologické cítenie a návrat k prírode, praktickí Američania sa sústredili skôr na plné využitie ich ďalších predností:

• Je možné ich s výhodou stavať na najlacnejších pozemkoch, akými sú svahy a iné terény nevhodné pre klasickú zástavbu a poľnohospodárske využitie.
• Podiel prác, ktoré je možné vykonať svojpomocne, je u nich vyšší než pri stavbe tradičných domov a bytov.
• V prípade potreby je možné ich ľahko rozšíriť. To oceňujú hlavne mladí ľudia, ktorí sú zvyčajne nútení voliť na začiatku isté »minimálne riešenie« a až neskôr, s tým ako sa ich rodina rozrastá a ako sa zlepšuje jej ekonomická situácia, si môžu dovoliť rozširovanie svojho obydlia.
• Prevádzkové náklady (vykurovanie, klimatizácia) sú mimoriadne nízke v porovnaní s klasickým rodinným domom a tiež bežná údržba vyžaduje podstatne menej času a peňazí.
• Domy chránené zemou sa vyznačujú vysokou odolnosťou voči požiaru a ďalším živelným pohromám (krupobitie, veterná smršť a pod.).
• Ich obyvatelia sa v nich cítia veľmi bezpečne, okrem iného vzhľadom k obmedzenej možnosti vkradnutia sa do ich domu.
• Sú zvukovo dokonale izolované, teda tiché.

Dom kanadského vizionára Williama Lishmana je inšpirovaný architektúrou iglu. Stavbu tvorí vrchol kopca, na ktorom stojí. Je čiastočne zahrnutá zeminou, ale napriek tomu disponuje optimálnou presvetlenosťou a dostatkom čerstvého vzduchu. Zdroj fota: Youtube
Dom kanadského vizionára Williama Lishmana je inšpirovaný architektúrou iglu. Stavbu tvorí vrchol kopca, na ktorom stojí. Je čiastočne zahrnutá zeminou, ale napriek tomu disponuje optimálnou presvetlenosťou a dostatkom čerstvého vzduchu. Zdroj fota: Youtube

V žiadnom prípade tu ale nejde o určité núdzové obydlia, pretože vždy prinajmenšom jedno priečelie, navyše spravidla lomené a vybavené veľkými oknami, vystupuje nad úroveň terénu a zaisťuje maximálne presvetlenie a vetranie vnútorného priestoru. Veľmi často taký dom pri pohľade spredu pôsobí úplne konvenčným dojmom. Až pri pohľade zo strany sa začne strácať vo svahu s ozdobnými ihličnanmi a zhora zmizne napríklad pod záhonom jahôd.

Mimochodom, to že zemné domy ( u nás často označované aj krtkodom) ideálne zapadajú do krajiny a že na ich prekrytí je možné pestovať ozdobné či úžitkové rastliny, rozširuje oblasť ich využitia aj na rekreačné chaty či záhradné domčeky. V každom prípade potom ide o bývanie v oveľa tesnejšom kontakte s prírodou, ako keď obývame klasické, väčšie či menšie kvádre a kocky.

Foto: Pravalia Foto
Foto: Pravalia Foto

Ako funguje dom chránený zemou?

Veľa ľudí sa domnieva, že domy kryté zemou využívajú nejaké mimoriadne tepelno-izolačné vlastnosti zeme. V skutočnosti je však zem celkom zlý izolátor a vlhká zem je dokonca veľmi zlý tepelný izolátor.

Ako teda môžu domy kryté zemou ušetriť toľko energie na vykurovanie a chladenie?

Vysvetlenie spočíva v tom, že zem je výborný kondenzátor. Podobne ako elektrický kondenzátor uchováva elektrický náboj, je zem kondenzátor, ktorý uchováva teplo. Už v hĺbke 2 metre pod povrchom je priebeh teplôt celoročne tak vyrovnaný, že to naše domy v zimnom období pomyselne prenáša niekam do subtrópov, tisíc kilometrov na juh. Januárová teplota pôdy v uvedenej hĺbke je totiž približne 10 ° C a to aj napriek tomu, že vzduch má v tom čase napríklad práve -20 ° C. Náš dom teda obklopuje prostredie s teplotou o 30 ° C vyššou v porovnaní s nadzemným domom. Aby sme za takých podmienok dosiahli príjemnú izbovú teplotu 22 ° C, potrebujeme interiér ohriať len o 12 ° C nad okolitú teplotu. U nadzemného domu musíme však na dosiahnutie rovnakého vytvoriť teplotný rozdiel 42 ° C. Energetici vedia, čo znamená v spotrebe zníženie rozdielu medzi teplotou exteriéru a interiéru čo i len o jediný stupeň.

Foto: Denis Tkachuk
Foto: Denis Tkachuk

Na druhej strane je zem bohužiaľ aj dobrým vodičom tepla, ktorý má snahu odvádzať teplo z interiéru a vyrovnať jeho teplotu na okolitých 10 ° C. To by nám asi nevyhovovalo. Našťastie je tu ale iný tepelný kondenzátor, ktorého teplotu môžeme dobre regulovať. Tým je hmota samotnej budovy - jej steny, betónová podlaha, základy a ďalšie. Najlepším spôsobom, ako regulovať teplotu tejto hmoty je separovať ju od tepelne vodivej zeme. Typickým riešením je použitie izolácie z tuhej penovej hmoty, správne umiestnenej na vonkajší plášť domu. To je veľmi dôležité.

Najhoršie totiž, čo môžeme urobiť (a je prekvapivé, ako často sa s tým stretávame), je umiestniť izoláciu na vnútorné steny. Nielenže tým strácame tepelnú kapacitu cca 100 ton obvodových múrov, ale navyše môže pôda - zvlášť v menších hĺbkach - na styku s chladnou stenou premŕzať, čo vedie spätne k štrukturálnemu poškodeniu stien.

Zdroj: www.zahori.sk
Zdroj: www.zahori.sk

A ako funguje dom krytý zemou v lete?

Zem si teraz môžeme predstaviť ako »zásobník chladu«. Na severe USA (čo zodpovedá stredoeurópskym klimatickým podmienkam) dosahuje najvyššia teplota zem v hĺbke 2 metrov okolo 15 °C. Na žiaducu teplotu ju ľahko dorovná slnečné žiarenie prechádzajúce skrz okná a teplo generované vo vnútri ľuďmi, domácimi spotrebičmi, varením apod. V tom istom období sú všetky steny klasického nadzemného domu ohrievané vzduchom napr. v teplote 32 °C a sú len dve možnosti: nedýchateľná horúčava alebo energeticky náročná klimatizácia.

Foto: Benny Marty
Foto: Benny Marty

Mimoriadny chladiaci efekt má v lete aj zelená strecha. Na rozdiel od klasickej krytiny alebo asfaltového povrchu účinne chladí už aj niekoľkodecimetrová vrstva zeminy vďaka respirácii porastu a odparovaniu vlhkosti z pôdy.

Autor: Helena Frkalová
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama