Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.5.

Príprava záhrady na začiatok pestovania: Čo treba vedieť

Zverejnené: 20. 3. 2024

Nadchádza jarná sezóna a s ňou prichádza aj čas na prípravu záhrady na nový pestovateľský rok. Po zime je dôležité venovať pozornosť údržbe a príprave pôdy, aby sme mohli mať úspešnú úrodu. Tu sú niektoré tipy, ako začať.

Foto: gardenway.sk

Čistenie záhrady po zime: Po zime môže byť záhrada trochu chaotická, preto je prvým krokom dôkladné upratanie. Odstráňte suché listy, vetvičky a iný organický materiál, ktorý sa môže nahromadiť. Tiež je dobré vyčistiť trávnik od nečistôt a plesní a preskúmať stromy a kríky na prípadné poškodenie. Následne môžete skontrolovať stav pôdy a vykonať potrebné úpravy, ako je napríklad dodanie kompostu pre zlepšenie jej živnosti.

Zelený záhradný tunel. Foto: gardenway.sk
Zelený záhradný tunel. Foto: gardenway.sk


Príprava pôdy a hrádzok: Po čistení je čas venovať sa pôde a tzv. hrádzkach. Začnite odstránením buriny a ďalších nežiaducich rastlín. Potom zvážte obohatenie pôdy kompostom alebo hnojom, aby sa zlepšila jej životnosť a štruktúra. Ak máte skúsenosť s používaním chemikálií, môžete tiež zvážiť aplikáciu hnojív alebo insekticídov podľa potreby. Po obohatení pôdy je vhodné prekopať ju a vytvoriť tzv. vhodné postele pre výsadbu.

Výhody pestovania v tuneli na záhrade: Pestovanie v tuneli na záhrade je populárna voľba pre mnohých záhradkárov z niekoľkých dôvodov. Jednou z hlavných výhod je ochrana plodín pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami, ako sú silné dažde, veterné búrky alebo intenzívne slnečné žiarenie. Tunelové pestovanie tiež umožňuje predĺžiť sezónu rastu a zlepšiť kontrolu nad podmienkami prostredia, ako je teplota a vlhkosť. Okrem toho ponúka lepšiu reguláciu nárokov na vodu a umožňuje efektívnejšie využitie hnojív. Náklady na prevádzku a údržbu sú tiež často nižšie v porovnaní s tradičným otvoreným pestovaním.

Výnosné plodiny v plastovom tuneli. Foto: gardenway.sk
Výnosné plodiny v plastovom tuneli. Foto: gardenway.sk

Výber prvých rastlín na výsadbu: Pri prej výsadbe je dôležité vybrať rastliny, ktoré sú odolné voči nízkym teplotám a môžu byť zasadené vo veľmi skorom jarnom období. Medzi takéto rastliny patria napríklad špenát, šalát, reďkovky a mrkva. Tieto plodiny majú vysokú odolnosť voči chladu a môžu byť zasadené pri nižších teplotách, čo im umožňuje rýchlejší rast a vytvorenie zdravých plodín ešte pred začiatkom leta.

Ak hľadáte kvalitné foliovniky pre vašu záhradu, navštívte gardenway.sk. Tu nájdete širokú ponuku tunelových skleníkov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť lepšie výsledky vo vašej záhrade. Môžete si vybrať medzi rôznymi veľkosťami a dizajnmi, aby ste našli ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a preferenciám.

Príprava záhrady na novú sezónu upratovaním, prípravou pôdy a využívaním tunelových skleníkov môže zlepšiť výnosy a kvalitu vašich plodín. Dôležité je venovať čas a úsilie na starostlivosť o záhradu v predsezónnom období, aby sme mohli mať úspešnú a zdravú úrodu po celý rok. Aj keď to vyžaduje určitú prácu a investície, výsledky budú určite stáť za to.

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy gardenway.sk
reklama

Nové

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Zverejnené 18.5. Ide o objekt menom Zámoček v juhočeskej obci Újazd, ktorý dlho a mimo pozornosti len opustený chátral. Zámok ale budil záujem, ktorý nakoniec vyústil nielen do jeho architektonicky hodnotnej obnovy, ale aj do realizácie jeho kvalitnej a súčasnej… ísť na článok

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Čas strávený v exteriéri môže mať rozličné podoby. Záhradný dom v Novom Meste nad Váhom

Čas strávený v exteriéri môže mať rozličné podoby. Záhradný dom v Novom Meste nad Váhom

Zverejnené 20.5. Priestor pre sezónne aktivity v spojení so zázradou. Objekt, príkladne osadený do strmého svahu na hranici pozemku, charakterizuje surová materialita, subtílne detaily a rozsiahle zasklenie jedálenskej a pobytovej časti. ísť na článok

reklama