Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Projekt CITY LIFE – jedna z najkrajších a najlukratívnejších štvrtí Milána

Zverejnené: 22. 1. 2019

Jedným z ďalších zaujímavých architektonických skvostov v Taliansku, ktorý obohatil panoramatickú scénu Milána, metropoly módy, je projekt City Life. Obytná zóna s pridruženými vežami s dizajnom a jasne rozpoznateľným rukopisom mojich najobľúbenejších architektov ma vždy víta pri každej návšteve milánskeho týždňa módy. V bezprostrednom okolí tejto štvrti sa totiž konajú módne prehliadky najzvučnejších talianskych módnych domov.

Foto: cristian zamfir, shutterstock

Nová rezidenčná štvrť City Life v Miláne nabrala svoju finálnu podobu dokončením prác v decembri 2013. Pochádza z pera špičkových známych mien, je dielom skupiny architektov: Zaha Hadid, Arata Isozaki a Daniel Libeskind. Tieto zvučné mená mi boli vždy srdcu veľmi blízke ako aj samotný štýl dekonštruktivizmus. Poďme sa ale pozrieť bližšie na tento unikátny projekt. Spolu s mestskou výstavbou Porta Nuova je CityLife znovuzrodením, obnovou hlavného mesta severného Talianska. Pracovalo sa na ňom od júla 2009. Je veľkou prestavbou pôvodného veľtrhu, lokalizovanou v najprestížnejšej obytnej oblasti mesta.

Napojenie na cestné komunikácie a metro, vysoká kvalita architektúry, unikátny rozpoznateľný dizajn, verejný priestor, pretvárajú túto oblasť na jednu z najkrajších a lukratívnych štvrtí Milána. V roku 2019 bolo ohlásené dokončenie pripravovaného plánu od slávneho architekta Daniela Libeskinda - veže s názvom il curvo - the curved one - zakrivená. Štruktúra bude finálnym uzatvorením biznis štvrte CityLife veľkolepého plánu s obytným komplexom Zaha Hadid a troma priľahlými vežami.

Video ilustrujúce výstavbu veže Libeskind si môžete pozrieť tu:

Jedna z najrozsiahlejších európskych peších zón

Rezidenčná štvrť je osadená v srdci Milána, v centre historickej oblasti výstaviska, ponorená do parku so 160 000 metrami štvorcovými. Je to jedna z európskych najrozľahlejších peších zón. Zaberá plochu viac ako 350 000 metrov štvorcových zahŕňajúc bývanie - 530 bytov, kancelárske priestory - tri veže so 130 000 metrami štvorcovými a nákupnú oblasť CityLife Shopping District, najväčšie a najmodernejšie obchodné centrum Talianska so 100 obchodmi a reštauráciami na ploche 32 000 metrov štvorcových. Taktiež oplýva veľkým verejným parkom. Projekt CityLife prináša do urbánneho kontextu nový model pre prácu a voľno v oblasti, ktorú si môžete užiť tak na bicykli ako aj peši, doprava cirkuluje v blízkosti v podobe podzemného vlaku.

Milánsku obchodnú oblasť tvoria tri veže na námestí Piazza delle tre torri. (zdroj: libeskind.com)
Milánsku obchodnú oblasť tvoria tri veže na námestí Piazza delle tre torri. (zdroj: libeskind.com)

Obchodná štvrť – námestie troch veží

Centrom projektu je obchodná štvrť, ktorú tvoria tri veže na námestí Piazza delle tre torri - Námestie troch veží, kde veža Isozaki je rovná, veža Hadid točitá a veža od Libeskind krivá. Rovná veža Isozaki, japonského architekta Arata Isozaki sa týči do výšky 202 metrov s 50 podlažiami a patrí tak výškou strechy medzi najvyššie veže Talianska. Vonkajšie steny veže tvorí panoramatická sklená stena. Inaugurácia sa konala v apríli roku 2015. Navštíviť ju však môžu iba pracovníci Allianzu.

Veža Hadid od ateliéru nedávno zosnulej architektky Zaha Hadid prezývaná aj kľukatá, Generali Tower, je elegantná budova s výškou 170 metrov so 44 podlažiami skonštruovaná celá z ocele a skla. Keď budú práce finálne dokončené v roku 2020, projekt CityLife bude najväčším civilným priestorom a verejným parkom vytvoreným v meste Miláno od čias, kedy bola oblasť Parco Sempione prvýkrát otvorená pred 130 rokmi. Každoročne privíta viac ako milión návštevníkov, pracovníkov a obyvateľov.

Veža Libeskind dosiahne výšku 175 metrov s 28 podlažiami. Tieto tri veže spolu pojmú 10 000 ľudí na ploche približne 130 000 metroch štvorcových.

Veža Zahy Hadid. (zdroj: archdaily.com)
Veža Zahy Hadid. (zdroj: archdaily.com)

Komplex City Life zahŕňa návrh múzea súčasného umenia (menší objekt s kruhovým strešným pôdorysom), nákupnú zónu s barmi a reštauráciami, výstavnými pavilónmi a súčasťou projektu budú aj plochy pre šport, zábavu a nový priestor pre módne prehliadky. Po finálnom dostavaní poslednej veže tohto komplexu sa vybrané módne show budú konať práve tu.

Návrh múzea moderného umenia. (zdroj: archello.com)
Návrh múzea moderného umenia. (zdroj: archello.com)

Obytný komplex Zahy Hadid a Daniela Libeskinda

Veľkolepý projekt City Life očarí zónou pre bývanie od ateliérov Zaha Hadid a Daniela Libeskinda.

Projekt Zaha Hadid sídlo zahŕňa 7 štruktúr, rozsah apartmánov je od 5 do 14 podlaží s vizuálnymi variáciami a prepojením. Osobité architektonické časti zdobí točitý pohyb tvarovaných balkónov a profil strechy s jemným, elegantným tvarom pre všetky strešné byty, vrátane početných zastrešených terás. Fasádne riešenie zabezpečila firma Schüco Italia, dizajn uspôsobený na okenný , fasádny a posuvný dverový systém (systémové riešenie pre okná dvere a fasády).

Orientovanie je riešené smerom na priľahlý verejný park. Návrh celej štruktúry komplexu vrátane urbanistického riešenia bral do úvahy aj požiadavky na životné prostredie. Apartmány sú orientované na juhovýchod s poskytnutím výhľadu z terás na príjemne riešené urbánne okolie.

Po mojom návrate späť do centra Milána z prehliadky Moncler a Verace, ktoré sa konali tento rok v okolí, som si nemohla nechať ujsť prechádzku cestou na podzemný vlak okolo tejto nádhernej architektúry.

Pohľad na dom, ktorý je súčasťou obytného komplexu Zahy Hadid. (zdroj: Schüco Italia)
Pohľad na dom, ktorý je súčasťou obytného komplexu Zahy Hadid. (zdroj: Schüco Italia)

Interiérový dizajn Zahy Hadid – Studio Marco Piva

Pozrime sa na návrh interiéru súkromných obytných apartmánov v komplexe Zaha Hadid z dielne dizajnérskeho ateliéru Studio Marco Piva. Jednoduchý a funkčný dizajn dosiahnutý sofistikovanou a elegantnou konečnou úpravou je bohatý na detaily zdôrazňujúci exkluzivitu celkového projektu. V úzkej spolupráci s klientami, dizajnérsky team podnikol opatrný farebný výskum výberom moderných ale nie invazívnych farieb, ktoré by nemali mať za následok stratu príťažlivosti v priebehu času. Decentné riešenie v súlade so zohľadnením potrieb užívateľa a najvyšším dizajnérskym štandardom je zárukou kvality, nadčasovosti a pečaťou exkluzivity.

Vzorové interiérové vizualizácie apartmánov vytvorené Štúdiom Marco Piva pre obytný komplex Zahy Hadid. (zdroj: Studio Marco Piva)
Vzorové interiérové vizualizácie apartmánov vytvorené Štúdiom Marco Piva pre obytný komplex Zahy Hadid. (zdroj: Studio Marco Piva)

Autor: Ing.arch. Miroslava Vaňharová
Foto: Shutterstock, Archív firiem a ateliérov

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama