Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.5.

Projekt nového univerzitného areálu v Ostrave

Zverejnené: 19. 10. 2018

Ostravská univerzita získala významný grant EU určený na výstavbu nového areálu v oblasti Černá Lúka pri rieke Ostravice. V roku 2019 by mala byť zahájená výstavba športového a umeleckého zázemia Univerzity. Plánovaný rozsah rekultivácie priestoru je ohromný.

Z operačného programu Veda, výskum, vzdelávanie bola univerzite pridelená suma viac ako 1 miliardu českých korún (zhruba 39 miliónov Eur). Dôjde k premiestneniu súčasného Sveta miniatúr Miniun a tiež dráhy električkovej slučky. Uvoľnená bude plocha (spoločne s ďalšími trávnatými či zabetónovanými pozemkami a ďalšími 4 hektármi pôdy za divadlom Antonína Dvořáka, ktoré škole darovala Ostrava), využitá k výstavbe dvoch nových budov a úpravám okolitého priestranstva.

Architektonického návrhu pre budovu Klastru umenia a dizajnu Fakulty umenia sa zhostilo štúdio architekta Kamila Mrvy z Kopřivnice. Športovisko Ostravskej univerzity navrhol ostravský architektonický ateliér Simona. Zrodenie projektu je tak pripísané autorom miestneho regiónu. Finančne sa na projekte okrem EÚ a Ostravskej univerzity podieľajú tiež Štatutárne mesto Ostrava a Moravskoslezský kraj.

Podstatné je, že budovy aj priľahlé priestory budú slúžiť nielen študentom, ale tiež verejnosti. Prístupné bude napríklad aj mohutné schodisko či trávnatá plocha na streche jedného z objektov. V pláne sú verejné športové aj kultúrne akcie. Mesto Ostrava s univerzitou spolupracuje tiež vo veci výstavby nových 160 parkovacích miest. Novo zvolené zastupiteľstvo mesta tak bude medzi svojimi prvými úlohami schvaľovať aj prípadnú dotáciu vo výške až 160 miliónov KČ (6,2 mil. Eur) na tieto účely.

Stavba by mala byť dokončená v priebehu roku 2021. Podľa vizualizácií sa majú obyvatelia Ostravy a priľahlého kraja naozaj na čo tešiť.

Zdroj: tlačová správa Ostravskej univerzity

Autor: Helena Široká, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: vizualizácia Ostravskej univerzity
reklama

Nové

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Zverejnené 18.5. Ide o objekt menom Zámoček v juhočeskej obci Újazd, ktorý dlho a mimo pozornosti len opustený chátral. Zámok ale budil záujem, ktorý nakoniec vyústil nielen do jeho architektonicky hodnotnej obnovy, ale aj do realizácie jeho kvalitnej a súčasnej… ísť na článok

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

reklama