Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Recenzia lokálnej rekuperačnej jednotky DL 50

Zverejnené: 15. 8. 2014

Mať doma vždy čerstvý vzduch je vyslovene potrebné. Vetraním však do miestnosti vniká v zime chlad a v lete teplo, takže nás to zvádza k zatváraniu okien a pobývaniu v nezdravom prostredí. Riešenie predstavuje domová rekuperácia, ktorá je ale nákladná a náročná na zabudovanie. To ale neplatí o lokálnej rekuperačnej jednotke DL 50.

Koncom minulého roku sa nám v redakcii naskytla možnosť testovania „pozoruhodnej novinky” ” v podobe lokálnej rekuperačnej jednotky. Táto jednotka malého výkonu – s nastaviteľným objemom vetraného vzduchu od 15 do 55 m3/hod – má byť unikátna v tom, že sa jednoducho inštaluje na jedno miesto, nepotrebuje žiadne protikusy, nepotrebuje vzduchotechnické rozvody a dosahuje účinnosti rekuperácie až 90 %. V súčasnosti, po viac než pol roku čo je v prevádzke, môžeme zhodnotiť reálny prínos a posúdiť, či sa nejedná iba o marketingové oznámenie.

Hlavnou súčasťou rekuperačnej jednotky je protiprúdový výmenník tepla, resp. rekuperátor, v ktorom sa predáva teplo z odvetrávaného vzduchu do čerstvého vzduchu nasávaného zvonku. Tým prevažná časť tepla, alebo zimy v parných letných dňoch, zostáva aj pri výmene vzduchu v miestnosti.

Súčasti balenia

Rekuperačné zariadenie nám prišlo úhľadne zabalené do dvoch krabíc. V prvej z nich sa nachádzala vlastná rekuperačná jednotka spolu s interiérovým krytom a ovládacím panelom. V druhej krabici bol inštalačný tubus spolu s vonkajšou krycou jednotkou. Všetko dorazilo v poriadku a nepoškodené.

Inštalácia

Propagačné materiály hovorili o jednoduchej inštalácii, takže sme sa do inštalácie pustili sami a to v počte dvoch ľudí. Najskôr bolo potrebné do obvodového muriva prebúrať otvor o priereze 32 × 32 cm. Na vnútornú stranu múru sme si teda s využitím pravítka a krížového laseru nakreslili príslušný štvorec a jeden jeho roh následne za pomoci dvoch opretých uholníkov kolmo prevŕtali dlhým vrtákom skrz obvodové murivo. Následne sme si ten istý štvorec preniesli aj na vonkajšiu stranu muriva a po kontrolnom premeraní, či všetko sedí ako má, sa pustili do prebúravania. Zameranie otvoru spolu s načítaním postupu montáže nám nezabralo viac než hodinu.

Vybúranie otvoru pre montážny tubus sa ukázalo z celej inštalácie najviac prácne. Najskôr bolo potrebné rozbrusovačkou opatrne narezať vnútornú a vonkajšiu omietku a následne sa za pomoci zbíjacieho kladiva, kladiva a sekáča opatrne prebúral otvor skrz múr. Vlastné prebúravanie trvalo asi 2,5 hodiny, pričom najnáročnejším sa ukázalo finálne osekávanie hrán tak, aby do otvoru inštalačný tubus pekne zapadol a zároveň okolo nevznikli veľké medzery, ktoré by bolo potrebné dodatočne domurovávať alebo zapeniť montážnou penou. V izbe vzniklo približne rovnako neporiadku a prachu ako pri výmene okna, takže ďalších niekoľko hodín zabralo jej upratovanie. Následne, po zapenení drobných medzier medzi inštalačným tubusom a murivom, sme sa rozhodli, že penu necháme vytvrdnúť a inštaláciu vykonáme až nasledujúci deň.

Pripájanie jednotky do elektrickej siete sme mali značne zjednodušené tým, že v mieste prebúravaného otvoru viedol elektrický kábel k nepoužívanému vonkajšiemu svetlu, s ktorého využitím sme počítali už pri výbere miesta pre inštaláciu. Elektroinštalácia nám teda zabrala asi 15 minút. Pri zabudovávaní nového vypínača, vysekávaní drážok do omietky, inštalácii nového kábla, následnému zaomietaniu a finálnej úprave je potrebné počítať s vykonaním tohto kroku súčasne s vysekávaním otvoru a vyhradiť si navyše ďalších niekoľko hodín.

Po pripojení rekuperačnej jednotky do siete a osadení krytu na vonkajšiu a vnútornú časť sa po stlačení vypínača všetko ihneď rozbehlo.

Verdikt: Vlastná inštalácia nepresiahla v počte dvoch ľudí viac ako 8 hodín. Ďalších niekoľko hodín sme ušetrili výrazne zjednodušenou elektroinštaláciou a odložením finálnych začisťovacích úprav až na čas, keď sa bude maľovať. Môžeme teda potvrdiť, že inštalácia jednotky je jednoduchá a nezaberie príliš času. Je potrebné ale upozorniť na to, že niektoré práce spojené s inštaláciou jednotky môžu byť pre laika náročnejšie vykonateľné alebo nebezpečné, a preto odporúčame zveriť montáž na odborníka..

Parametre jednotky

Účinnosť

Prvé, čo nás zaujímalo bola účinnosť rekuperácie. V čase inštalácie jednotky panovala vonku teplota 5 °C, pričom pri vnútornej teplote 21 °C ukazoval teplomer vzduchu vstupujúceho do miestnosti z rekuperácie 19 °C. V čase najväčších mrazov, kedy bolo vonku podľa teplomera –8 °C, ukazovali vnútorné teploty 21 °C resp. 18,5 °C. Obidve merania prebiehali pri prevádzke jednotky na stupeň 1. Pri meraní v prvom prípade vychádza dosiahnutá účinnosť na 87 ± 7 °C; v druhom prípade, kedy bolo vonku –8 °C, dokonca 92 ± 4 °C. Pomerne veľký interval vypočítanej účinnosti je daný presnosťou použitých teplomerov, ktoré ukazovali s rozlíšením ± 0,5 °C. Zdanlivo vyššiu účinnosť v období mrazov si vysvetľujeme tým, že výpočty nekalkulujú s vlhkosťou vzduchu a v nej obsiahnutom teple. Pritom vodná para z vlhšieho vnútorného vzduchu odovzdáva energiu tiež, obzvlášť potom latentné teplo v prípade kondenzácie. Výrobcom uvedenú hodnotu 90 % teda považujeme za vierohodnú.

Hluk

Nami skúšaná verzia disponuje ručným skokovým prepínaním vetracích režimov v úrovniach 15/30/45/55 m3/hod, pričom výrobca udáva hlučnosť vo vzdialenosti 3 m v rozmedzí 13–39 dB. Hluk sme exaktne nemerali. Pocitovo nie je jednotka pri prevádzke na prvej úrovni počuť, na druhej úrovni je porovnateľná k hlučnejšiemu vetraniu od PC, tretia a najvyššia úroveň sú už podľa nášho gusta hlučnejšie, ale stále neprehlušujú ani prvý stupeň digestora nad sporákom. A to je podstatné, pretože stupne 3 a 4 používame iba pri varení viď nižšie.

Spotreba

Spotrebu sme merali wattmetrom z hobymarketu. Zodpovedá udávaným 3,5/9,0/17,0/25,0 W v závislosti na zvolenom režime vetrania. Pri prevádzke na najnižší režim nespotrebovala jednotka viac než 0,1 kWh/deň, čo činí za mesiac necelé 3 kWh.

Verdikt: Nami namerané parametre zodpovedajú výrobcom udávaným hodnotám. Prekvapila nás vysoká účinnosť a malá spotreba. Pri prevádzke na rýchlostné režimy 3 a 4 je ale potrebné počítať s nárastom hlučnosti a pri požiadavke na ticho radšej inštalovať viac jednotiek.

Skúsenosti z prevádzky

Jednotku máme nainštalovanú v obývacej izbe s kuchynským kútom o celkovej ploche zhruba 60 m2. Trvale beží režim 1 s výmenou vzduchu na úrovni 15 m3/hod. V okamžiku, kedy v počte dvoch ľudí dorazíme z práce, sa začne objem CO2 vo vzduchu zvyšovať z východiskovej hodnoty na úrovni 450 ppm.

Pri sedení pri počítači alebo televízie, čítaní knihy či konzumovaní pokrmov sa postupne behom niekoľkých hodín zvyšuje hodnota CO2 vo vzduchu až na úroveň 1000 ppm, na ktorej sa s rekuperáciou na úrovni 1 drží pokojne celý deň. Bez zapnutej rekuperácie ľahko vyskočí až na 1200 ppm, kedy začne náš CO2 meter akusticky pípaním upozorňovať na vysokú hladinu CO2. Pokiaľ výstrahu ignorujeme, vyšplhá cez 1300 ppm a najskôr by išiel ešte aj na vyššie hodnoty.

V prípade návštevy, kedy sa v miestnosti očakáva viac ľudí prepíname prevádzku na druhú úroveň (30 m3/hod). Tu máme merania iba so zapnutou rekuperáciou, kedy pri 4 ľuďoch zhruba od 18.00 do 01.00 hod, neprekročila úroveň CO2 v miestnosti 1600 ppm. Bez zapnutej rekuperácie meranie neprebehlo, výpočtovo by však hodnota CO2 vyšplhala až na 2800 ppm.

Najzaujímavejším poznatkom z meraní je však prudký nárast CO2 v prípade varenia na plynovom sporáku. Aj pri zapnutom digestore a nízkom počiatočnom stave CO2 vybehne obsah CO2 vo vzduchu, pokiaľ zabudneme prepnúť rekuperačnú jednotku na maximálnu úroveň 4, behom niekoľkých desiatok minút na úroveň nad 1200 ppm. Takže pri varení na plyne je potrebné intenzívne vetrať!

Jednotka u nás beží od svojho zapojenia takmer nepretržite a stará sa o čerstvý vzduch v miestnosti. V zimnom období, kedy sme chceli maximálne využiť šetriaceho efektu rekuperácie, sme v čase neprítomnosti v miestnosti prepínali jednotku na maximálny výkon, čím bolo dosiahnuté rýchleho vetrania. Teraz v lete beží štandardne na najnižší výkonový stupeň. Pri varení výkon podľa potreby pridáme alebo otvoríme okno.

Záver

Pri cene kompletu, vrátane štvorcového tubusu pre zabudovanie do múra, sa cena pohybuje na úrovni zhruba 22 000 Kč vr. DPH (cca 800 eur) poskytuje lokálna rekuperačná jednotka DL 50 zaujímavé riešenie použiteľné aj v budovách, kde nebolo s rekuperáciou pri výstavbe počítané. Inštalovanie niekoľkých jednotiek v novostavbách (obývacia izba, spálňa, detská izba) je možné brať ako alternatívu k centrálnej rekuperačnej jednotke, tu je ale potrebné už ale prepočítavať.

Za najväčšiu výhodu rekuperačnej jednotky DL 50 považujeme fakt, že pri rozumných nákladoch dokáže zabezpečiť už na „nepočuteľný” najpomalší režim čerstvý, zdravotne nezávadný vzduch v obývacích miestnostiach a spálňach. Nie je potrebné sa zaoberať priebežným vetraním, a pokiaľ niekto z rodiny kvôli tepelnej pohode zavrie okno, neprejaví sa to ihneď na prudkom náraste CO2 vo vzduchu. Nezanedbateľná nie je ani úspora nákladov na vykurovanie, ktorá podľa druhu paliva a režimu prevádzky môže činiť niekoľko tisíc/jednotka/rok.

Výhody

  • za bežných okolností vždy čerstvý vzduch v miestnosti
  • úspora nákladov na vykurovanie
  • dobrý pomer cena/výkon
  • jednoduchá a rýchla inštalácia
  • nízka spotreba
  • vzhľad a kvalita spracovania

Nevýhody

  • hlučnejšie pri intenzívnejšom vetraní
  • občas, predovšetkým pri varení, limitácia výkonom 55 m3/hod
Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Jiří Hejhálek

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama