Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Rekonštrukcia Mierového námestia v Trenčíne

Zverejnené: 17. 12. 2018

V máji tohto roku bolo v Trenčíne slávnostne otvorené zrekonštruované Mierové námestie, ktoré je zároveň centrom Mestskej pamiatkovej rezervácie. Práce boli realizované podľa projektu Ateliéru RAW, ktorý vzišiel z otvorenej urbanisticko-architektonickej súťaže.

Mierové námestie je "srdcom" mesta Trenčín (Foto: Bořivoj Čapák)

Súťaž bola vyhlásená ešte v roku 2007, porota vyberala zo štyroch návrhov. Cesta k realizácií však nebola hneď priamočiara. Projekt pre nedostatok financií bol pozastavený až do roku 2015. Základný koncept projektu bol aj neskôr zachovaný, ale zvýšil sa podiel zelených plôch v návrhu. Mesto investovalo do obnovy námestia takmer 3,2 mil €, pričom súbežne s povrchom boli kompletne vymenené aj opotrebované inžinierske siete, čo predstavovalo ďalšiu investíciu.

Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák

Mierové námestie je "srdcom" mesta Trenčín. Odrážajú sa v ňom všetky dejinné stopy v pamäti mesta a je priestorom, s ktorým sa obyvatelia najviac stotožňujú. Nesie so sebou radostné spomienky ale aj smútok, drámy a lúčenie. Trenčianske námestie disponuje množstvom fascinujúcich momentov. Genius loci Mierového námestia je silný a nezameniteľný. Je to predovšetkým jeho pozdĺžny „taliansky“ tvar, nad ktorým sa vznáša búrlivé memento gotického hradu. Je to krásna radničná veža s bránou uzatvárajúcou jeho južnú stranu a nostalgický rakúsko-uhorský hotel na severnej strane, ukrývajúci dosku s pripomienkou návštevy rímskej légie. Je to mohutná piaristická koľaj s barokovým priečelím chrámu, postaveného podľa vzoru rímskeho Il Gesú ovládajúceho juhozápadné zákutie. Sú to línie vzácnych stromov - Celtis occidentalis, vytvárajúcich neopakovateľnú južnú atmosféru.

Zámerom projekčnej kancelárie RAW bolo tieto prednosti vyzdvihnúť, posilniť, očistiť a zasadiť do nového, súčasného kontextu. Jednalo sa predovšetkým o novo preskladaný povrch z pôvodných kociek, lemovaný novými chodníkmi zo štiepanej mozaiky pozdĺž obchodných partnerov. Vytvorili sme nové, reprezentatívne „srdce“ námestia v podobe centrálnej eliptickej plochy z rezaných kociek v svetlom odtieni a trávnatých kobercov. Toto miesto nesie ďalšiu vrstvu spomienok – okrem barokového morového stĺpu aj pripomienku dávnej doby, ktorá má celoeurópsky význam – rímsku minulosť mesta Laugaricio. Táto minulosť je pripomenutá „Bronzovou fontánou Marca Aurélia“, nesúca na svojom povrchu vyššie uvedený citát. Ďalším z atraktívnych prvkov, posilňujúcich význam námestia je bronzový plastický model mesta vo forme sochárskeho diela, umiestneného v priestore po pravej strane vstupu do chrámu.

Najdôležitejšou súčasťou rekonštrukcie bola výmena povrchov. Počas vyše rok trvajúcej rekonštrukcie verejného priestoru bol pôvodný asfaltový povrch chodníkov nahradený žulovými kockami, ktoré umožňujú elegantné preklenutie rôznych výškových úrovní vstupov a prejazdov. Andezitové kocky z dláždenej plochy námestia boli pri rekonštrukcii rozobraté, očistené a znova položené.

Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák

Pred piaristickým kostolom bol osadený bronzový model mesta z dielne domáceho autora, akademického sochára Igora Mosného.

Bronzový model mesta z rúk akademického sochára Igora Mosného, Foto: Bořivoj Čapák
Bronzový model mesta z rúk akademického sochára Igora Mosného, Foto: Bořivoj Čapák

Novou dominantou v priestore je bronzová fontána Marca Aurélia od akademického sochára Jiřího Plieštika.

Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák

Cieľom spoločnej práce projektantov, zastupiteľov a občanov bola fundovaná, kvalitná rekonštrukcia námestia a všetko čo vytvára pobytovú pohodu a podporí nezameniteľný genius loci – kvalitný parter domov a s ním súvisiaca ponuka obchodov, kaviarenských terás, osadenie nových pohodlných lavičiek, kultivovaná zeleň, nová atraktívna fontána a model mesta, pekné dlažby, kvalitný mobiliár a nové verejné osvetlenie, ale aj bohatý spoločenský život, bezpečnosť, prehľadnosť a udržateľnosť. Všetko čo z námestia vytvára vyhľadávané miesto pre občanov mesta a podporí ich pozitívnu identifikáciu s miestom, v ktorom žijú.

Autori: Doc. Ing. arch. Tomáš Rusín
Doc. Ing. arch. Ivan Wahla
Ing. arch. Petr Mutina
Spolupráca: Ing. arch. Lenka Brychtová
Ing. arch. Lukáš Vágner
Akad. soch. Jiří Plieštik (návrh fontány)
Akad. soch. Igor Mosný (plastika mesta)
Ing. arch. Martin Beďatš (zastrešenie pódia)
Ing. Přemysl Krejčiřík (koncepcia zelene)
Investor: Mesto Trenčín
Návrh: 2009 - 2017
Realizácia: 2017 - 2018

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Bořivoj Čapák, Ateliér RAW
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama