Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Rekonštrukcia oceľovej haly Praha hlavná stanica

Zverejnené: 4. 1. 2019

V roku 2018 bola dokončená systematická rekonštrukcia pražskej hlavnej stanice, ktorej súčasťou bola dôsledná obnova haly nástupiska. Celá hala je zastrešená elegantnou nitovou konštrukciou. Dielo sa dostalo do užšieho výberu poroty Českej ceny za architektúru.

Foto: Pyty, shutterstock

Historická oceľová hala pražskej hlavnej stanice je spolu so secesnou Fantovou budovou urbanistickou dominantou územia. Oceľová oblúková dvojloďová hala postavená v roku 1905 mostárňou Bondy, je súčasťou pamiatkovo chráneného komplexu stavieb hlavnej stanice.

Z dôvodu nedostatku financií sa roky vykonávala len nevyhnutná údržba k zabezpečeniu bezpečnosti cestujúcich. Tým bol zapríčinený podstatný úbytok podielu prirodzeného osvetlenia v dôsledku zaslepenia skiel svetlíkov a zasklenia bočných stien oceľovej konštrukcie. Najväčšie problémy predstavovali lokálne poškodenia historickej oceľovej konštrukcie, spôsobené zatekaním a následná korózia oceľových častí v nadzemných častiach stĺpov nad kĺbmi. Najväčším problémom už vo fáze príprav stavby bolo dodržanie podmienky uzatvorenia max. dvoch nástupiskových hrán na prepravu cestujúcich a to vzhľadom k vyťaženosti tohto prepravného uzla s ohľadom na minimalizáciu výluk. Pre odstránenie starého náterového systému boli z dôvodu prašnosti a nárokov na dodávku abrazíva zamietnuté. Počas stavby bol náterový systém niekoľkokrát pozmenený a to vzhľadom k poveternostným podmienkam a časovému tlaku na dodržanie termínov výluk a harmonogramu prác.

Hlavná nosná konštrukcia bola opravená a odstrojené prvky a detaily haly boli reštaurované. Doprava všetkého materiálu bola výhradne koľajová. Práce boli vykonávané pod odborným dohľadom pracovníkov Národného pamiatkového ústavu a Magistrátu hl. m. Prahy. Architektonické riešenie stavby prispelo ku kompletnej rekonštrukcii oblúkovej haly v priestore nad koľajnicami, vrátane prístrešku priliehajúceho k Fantovej budove.

Podarilo sa tak pre budúcu generáciu zachrániť ojedinelú historickú konštrukciu, ktorá je jediná svojho druhu v bývalom Rakúsko-Uhorsku.

Autori:Ing. arch. Karel Hájek, Ph.D., Ing. Jaroslava Šudová

Spolupráca: Ing. Ondřej Kafka

Návrh: 2013 - 2015

Realizácia: 2015 - 2018

Adresa:Praha 2-Vinohrady,Česká republika

Autor: Česká cena za architektúru, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Česká cena za architektúru, Shutterstock, Ondřej Kafka
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama