Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Rodinný dom so zelenou strechou

Zverejnené: 22. 3. 2020

Do svojho rodinného domu so zelenou strechou nás pozval Pavel Juráček, brnenský rodák a majiteľ úspešnej stolárskej firmy.

Architekt spolu s investorom stavbu naplánovali v absolútnej pokore k okolitej krajine a súčasne ako útulné zázemie pre početnú rodinu. Dom Juráčkových tak žije vo vnútri aj navonok. Tri deti už sa nemôžu dočkať, až im otec dovolí prenocovať na zelenej streche domu.

Pavol so svojim spoločníkom začínali pred osemnástimi rokmi v stodole, kde vyrábali interiérový nábytok. Dnes vedú tím v zložení viac než tridsať ľudí. Zohraná partia stolárov nerobí svoju prácu ako na bežiacom páse, ale naopak svoj čas trpezlivo investuje do netradičných projektov a zároveň úzko spolupracuje s architektmi. Firma sa rozvíjala nielen v realizáciách interiérov, ale už pred rokmi rozbehla aj výrobu detských ihrísk s edukatívnymi atrakciami. Detské herné atrakcie, chodníky a altánky z agátovej guľatiny sa stali žiadaným sortimentom. V posledných rokoch rozšírila spoločnosť svoje dve divízie o ďalšiu, projekčnú, ktorú vedie tretí spoločník Ing. arch. Milan Matyáš.

Vďaka vplyvu svojho brata, riaditeľa základnej školy, si majiteľ firmy Acer Woodway uvedomuje zásadný význam vzdelávania a to nielen u detí, ale aj širšej spoločnosti. „Jazdíme po školách, učilištiach a usporadúvame workshopy, kde najmä spolupracujúcim architektom predstavujeme možnosti výroby. Prekonávať nové výzvy a posúvať hranice našej práce nás napĺňa. Ani si neviem predstaviť, že by sme to robili inak," uviedol majiteľ Pavel Juráček.

Stavba rodinného domu Juráčkových je odrazom presvedčenia a zodpovednosti s ktorou pristupujú k životu. „Zelenú strechu má môj brat asi desať rokov na škole, spoločník Rosťa na rodinnom dome v Brne a dnes ju mám aj ja tu v Bosonohách (ČR). Nechceli sme sa pozerať na šedú fóliu. Naše deti to veľa vnímajú. Vedia, že naša strecha zadržiava vodu, kvitne, vonia a žijú v nej včielky. Navyše si viem spočítať, že predĺžim životnosť plášťa a v lete tu bude o nejaký ten stupienok príjemnejšie."

Obkladové lamely zo sibírskeho smrekovca realizovala tiež firma Acer Woodway. Pre skladbu zelenej strechy bol zvolený systém Smart Roof Solutions. Hlavným rozhodovacím argumentom bolo komplexné technické riešenie, ktoré pokrývalo aj čiastkové detaily ako vpuste, bezpečnostné prvky a iné. „Rozhodne do budúcnosti nechcem riešiť zatekanie alebo poruchy hydroizolácie, ktoré môžu byť dôsledkom rôznych druhov prác na streche. Smart Roof Solutions je technológia, ktorá eliminuje väčšinu týchto rizík. Recyklovaná doska, ktorá je súčasťou skladby, je navyše českým produktom cirkulárnej ekonomiky a tomu s rodinou fandíme,“ zdôraznil na záver nášho rozhovoru Pavel Juráček.

Úspešní stolári z Moravy plánujú venovať viac pozornosti tiež mobiliáru. V Jeseníkoch nájdete niekoľko desiatok hotových realizácií od lavičiek po zastávky z dielne Acer Woodway. Zelené strechy presadzujú samozrejme aj na mestské zastávky a altánky. Projekty z dielne Pavla a Rostislava vznikajú z lásky a presvedčenia, či už ide o detské chodníky, ktoré sú previazané s príbehmi a miestnou kultúrou, alebo práve o "zelený" mobiliár, ktorý môže svojím poňatím inšpirovať ďalších ľudí.

Tento článok vyšiel v desiatom vydaní časopisu INTRO - VODA. Viac na: www.intro.cz

Autor: Tereza Sigmundová
Foto: Smart Roof Solutions, s. r. o.
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama