Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Rozdiel medzi centrálnym a decentrálnym vetracím systémom

Zverejnené: 23. 3. 2015

Pravidelné vetranie chráni obyvateľov rodinných domov a bytov pred vznikom plesní a upevňuje ich zdravie. V súčasnej dobe, kedy sú vo výstavbe stále nepriedušnejšie domy, neposkytuje manuálne vetranie dostatočnú výmenu vzduchu potrebnú pre tieto domy.

Pre zdravie obyvateľov, rovnako ako aj pre ochranu dobrého stavu budov, je v dnešnej dobe priam potrebou používať riadené vetracie systémy. Aktuálne je na trhu ponuka ako centrálnych, tak decentrálnych vetracích systémov. Konečný spotrebiteľ stojí často pred otázkou, aké z týchto ponúkaných vetracích zariadení by bolo najvhodnejšie pre jeho individuálne potreby. Pre rodinné domy odporúča expert na problematiku vetrania pán Ing. Peter Moser decentrálny vetrací systém. Tieto systémy zabezpečujú dostatočný prívod čerstvého vzduchu do objektu a ich prednosťou je možnosť dodatočnej inštalácie. Centrálne vetracie systémy sa naopak lepšie hodia do priestorov veľkých objektov.

Riadené vetracie systémy

Riadené vetracie systémy sú u moderných koncipovaných budov, pri ktorých je používanie stále efektívnejších izolačných materiálov nepostrádateľné. Tieto budovy nie je možné dostatočne odvetrať pomocou nárazového vetrania vykonávaného dvakrát denne, ako to bývalo skôr „Dostatočná výmena vzduchu zaručuje dobrý stav budovy a okrem toho tiež zdravia jeho obyvateľov. Vzduch zostáva svieži a nevyskytujú sa plesne.” hovorí expert na vetranie Ing Peter Moser. Požiadavka na minimálnu výmenu vzduchu v budovách je už zakotvená v predpisoch mnohých krajín.

Centrálny vs. decentrálny vetrací systém

Minimálnej výmeny vzduchu je dosiahnuté inštaláciou centrálneho alebo decentrálneho vetracieho systému. Na trhu je zastúpená celá rada modelov vetracích zariadení od obidvoch variant vetracích systémov. V čom je vlastne zásadný rozdiel? Podľa pána Ing. Mosera sa odpoveď ponúka sama. „Centrálne vetracie systémy potrebujú potrubné rozvody pre svoje vstupy a výstupy. S tým súvisí aj zložitá inštalácia týchto rozvodov, spravidla vysoké investičné náklady, a preto sa ekonomicky vypláca u komplexných budov, ako sú veľké administratívne budovy či haly. Oproti tomu pre domáce potreby vlastníkov rodinných domov či nájomcov bytov odporúčam využitie decentrálneho vetracieho systému, aký ponúka napr. firma inVENTer GmbH,” hovorí Ing. Moser.

Tab.: Porovnanie vetracích systémov

Centrálne vetracie systémyVýhody/NevýhodyDecentrálne vetracie systémyVýhody/Nevýhody
Inštalácia potrubného systému v celom objektePotrebné iba otvory pre stavebné priechody v obvodových múroch+
Obvyklé napájanie striedavým prúdomObvyklé napájanie jednosmerným prúdom +
Účinnosť spätného zisku tepla (90 %)=Účinnosť spätného zisku tepla (90 %) =
Elektrický doohrevVäčšinou nie je potrebné uvádzať do prevádzky prostriedky proti zamŕzaniu+
Nákladná montáž (je potrebné včas naplánovať umiestnenie a inštaláciu jednotiek)Montáž bez veľkých nákladov+
Výmena filtrov, údržbu vetracích potrubných rozvodov vykonávajú špecializované firmyVýmenu filtrov, údržbu vykonáva majiteľ objektu sám+
U veľkých objektov jednoduché vetranie aj priestor vo vnútri budovy+Vetrané priestory musia mať obvodové múry
Možnosť použitia rôznych druhov filtrov (prachový filter, peľový filter)=Možnosť použitia rôznych druhov filtrov (prachový filter, peľový filter)=
Centrálne ovládanie=Centrálne ovládanie=

Úspora energie

Moderné varianty decentrálnych vetracích systémov, ako práveinVENTer, pracujú pomocou keramického tepelného výmenníka, ktorý umožňuje vysoký stupeň spätného zisku tepla a zabezpečuje bezproblémový chod aj pri veľmi nízkych teplotách. V tomto prípade je každá vetracia jednotka vybavená vlastným ventilátorom a keramickým tepelným výmenníkom. Výška spätného zisku tepla pri týchto vetracích prvkoch s nízkymi nárokmi na údržbu je do 90 %. A to všetko s naozaj veľmi nízkymi nákladmi na prevádzku. Vetracia jednotka inVENTer ušetrí viac než štyridsať násobok energie, ktorú spotrebuje na svoju prevádzku.

Výhody

Osadenie decentrálnych vetracích systémov vyžaduje jednoznačne pri inštalácii menšie konštrukčné zásahy do budovy. K osadení týchto jednotiek je potrebné vytvoriť iba stavebný otvor v obvodových múroch, a to bez ďalších veľkých stavebných zásahov do budovy. „Inštalácia štyroch alebo šiestich vetracích jednotiek, spolu s napojením na príslušný regulátor, je otázkou niekoľkých málo dní” vysvetľuje pán Ing. Moser.

Ďalším pozitívnym aspektom je možnosť bezproblémového pridania ďalších jednotiek do vetracieho systému. Je to myslené nasledovne. V základnom koncepte vetrania budovy sa osadia vetracími jednotkami len najviac zaťažené priestory, ako napríklad kuchyňa s obývacou izbou. V budúcnosti sa môže vetracia stratégia domu bez problémov rozšíriť aj na ďalšie priestory. „V neposlednej rade hovorí pre decentrálne vetracie jednotky ich jednoduchá údržba” dodáva Ing. Peter Moser.

Krátke zhrnutie

Na záver je možné povedať, že osadenie novostavieb alebo rekonštruovaných rodinných domov, či jednotlivých bytov s decentrálnym vetracím systémom vybaveným jednoduchým ovládacím prvkom, je na jednej strane cenovo výhodnejšie pri nákupe tohto zariadenia a na druhej strane vykazuje nižšie prevádzkové náklady na údržbu. Veľké centrálne vetracie jednotky sú výhodnejšie pre veľké administratívne budovy či haly, kde sa oplatí ako z ekonomického, tak aj z technického hľadiska. Oproti tomu pre malé objekty typu rodinných domov či bytov je jednoznačne lepšou voľbou decentrálny vetrací systém,” uzatvára Peter Moser.

Autor: A-INVENT s.r.o.
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama