Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Rozumná renovácia kuchyne, ktorá ušetrí peniaze

Zverejnené: 13. 1. 2021

Dobrá a kvalitná renovácia kuchyne nie je o rýchlych opravách, vďaka ktorým bude váš priestor vyzerať ako nový - ide o uvážené rozhodnutia a zodpovedné navrhovanie. Odborníci z Hornbachu prinášajú 4 tipy, ako renovovať kuchyňu so zreteľom na životné prostredie, váš komfort a v neposlednom rade na vašu peňaženku.

Zdroj: new africa, shutterstock

Renovujeme od základu

Od kuchynskej podlahy očakávame, že bude odolná a samozrejme ľahko čistiteľná. Preto je dôležité starostlivo sa zamyslieť nad výberom vhodnej podlahovej krytiny. Niekoľko posledných desaťročí bol obľúbenou podlahovou krytinou v kuchyniach predovšetkým vinyl. Staršie vinylové podlahy ale nemali parametre ako súčasné moderné materiály. Ak ste milovníkom týchto podláh pre ich širokú škálu vzorov a imitácií, určite vás poteší fakt, že dnešné PVC/vinylové podlahové krytiny sú vyrábané z neporovnateľne kvalitnejších a zdravotne nezávadných materiálov. Okrem širokého výberu vzorov poteší aj výhodná cenová ponuka.

Dnes už ale v moderných kuchyniach nájdete všetky typy podlahových krytín. Drevené podlahy sú síce cenovo náročnejšie, ale ich dlhá životnosť a široký výber domácich aj exotických drevín dodá vašej kuchyni jedinečné domáce teplo. Ak hľadáte lacnejšiu variantu, siahnite po laminátových podlahách.

„Laminátové podlahy sú vernou imitáciou odolných drevených podláh, avšak s nižšou cenovkou. Napríklad laminátové podlahy značky SKANDOR sú vďaka technológii Surface Resist až 10-krát odolnejšie ako bežné laminátové podlahy. Pre svoj mimoriadne nízky obsah VOC (prchavé organické látky) tiež získali certifikáciu Eco-INSTITUT pre zdravotnú nezávadnosť. Značka SKANDOR tiež ponúka drevené podlahy s certifikáciou FSC (zodpovedne obhospodarované lesy),“ radí Tadeáš Tenkl, odborník zo sveta bývania v projektových marketoch Hornbach.

K nestarnúcej klasike patrí kamenná dlažba. Dlažby a obklady z prírodného kameňa navodzujú elegantný dojem a kvalitný pocit z bývania. Sú veľmi odolné proti odretiu, nenáročné na údržbu a tiež minimálne náchylné na znečistenie. Čoraz viac priaznivcov si získavajú aj prírodné korkové podlahy, ktoré sú pocitovo teplé, veľmi odolné a hlavne ekologické. Široký sortiment nádherných farieb a dekorov uspokojí aj tých najnáročnejších.

Lepšie osvetlenie

Správne osvetlenie je kľúčové pre prakticky navrhnutú kuchyňu. Ide o jeden z najjednoduchších spôsobov, ako znížiť spotrebu energie,. Pre modernizáciu stropného osvetlenia môžete zvoliť zapustené svetlá alebo lustre, ktoré používajú LED žiarovky. LED žiarovky sú mimoriadne účinné a sú oveľa dostupnejšie ako kedysi. Na rozdiel od tradičných žiaroviek so životnosťou približne 1500 hodín majú LED predpokladanú životnosť 10 000 – 60 000 hodín. Môžete dokonca vyskúšať niekoľko farebných možností, ako meniť atmosféru v kuchyni. „Správne osvetlenie je nielen estetickou záležitosťou, ale je mimoriadne užitočné. Vyhýbajte sa príliš agresívnym svetlám, ktoré môžu spôsobiť bolesti hlavy. Pokúste sa zladiť LED svetlá s náladou, ktorú chcete v kuchyni dosiahnuť pomocou Smart LED žiaroviek. Okrem známych Phillips Hue žiaroviek, nájdete v Hornbachu tiež smart žiarovky FLAIR, ktoré ponúkajú výborný pomer ceny a kvality,“ hovorí Tadeáš Tenkl z Hornbachu.

Úsporné vodovodné batérie

Vodovodná batéria je oveľa viac, než len obyčajný funkčný predmet. V interiéri podporuje dizajnový akcent. Dizajn by však nemal byť prioritou výmeny batérie. Armatúra by mala byť vyrobená z kvalitných materiálov, ktoré zaručia dlhú životnosť a odolnosť. Moderné technológie tiež zabezpečia efektívne hospodárenie s vodou. „Aj voľba vhodnej batérie dokáže znížiť účty za energie. Ak chcete pákovú batériu, hľadajte takú, ktorá bude energeticky efektívna. Napríklad značka AVITAL ponúka armatúry s funkciou Eco Power. Táto funkcia zabezpečí, že ak je páka armatúry uprostred, tečie studená voda. V sortimente značky AVITAL nájdete armatúry vhodné nie len pre kuchyňu, ale aj vašu kúpeľňu. V predajniach Hornbach máme k dispozícii celý sortiment značky AVITAL. Stačí prísť a s pomocou odborníka vybrať sú pravú,“ dodáva Adéla Kadlečíková.

Interiérové farby bez toxínov

Pozornosť venujte aj výberu interiérových dekoračných náterov. Dnes každý túži po zdravej domácnosti, a preto si všímajte obsah týchto výrobkov, najmä obsah VOC (prchavých organických látok). Tieto zlúčeniny sa uvoľňujú pri schnutí farby a škodia prostrediu a tiež vášmu telu. Našťastie, dnes sú už dostupné farby s nízkym obsahom VOC. Takéto farby sú šetrné nielen k planéte, ale podporujú aj zdravé bývanie.

Zdroj: Gabi Moisa, shutterstock
Zdroj: Gabi Moisa, shutterstock

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Shutterstock, archív firmy Hornbach

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama