Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Zrenovujte vašu kúpeľňu na oázu pokoja

Zverejnené: 3. 1. 2021

Zrelaxovať sa po náročnom dni v práci nemusíte iba návštevou wellness centra. Dopriať si kvalitný pôžitok zo spa môžete aj u vás doma. Odborníčka z Hornbachu radí, ako si zariadiť luxusné wellness v pohodlí vášho domova.

Foto: ImageFlow, shutterstock

Renovácia kúpeľne

Vytvoriť domáce wellness môžete vhodným liftingom vašej kúpeľne. Rozsah renovácií samozrejme záleží od veľkosti priestoru, s ktorým pracujete a tiež veľkosti vášho rozpočtu.

Ak máte obmedzený priestor, alebo jednoducho preferujete sprchovací kút, zásadnú zmenu môže priniesť výmena tradičnej sprchovej hlavice za multifunkčnú. „Ponuka sprchových hlavíc je dnes mimoriadne široká. Sprchové hlavice aktivujú rôzne zmyslové zážitky pomocou nastavení, ako je dážď, vodopád, vodný stĺpec alebo rozprašovač. Niektoré modely navyše kombinujú chromoterapiu (terapia farbou) alebo aromaterapiu,“ hovorí Marcela Bínová, odborníčka na kúpeľňový dizajn z Hornbachu.

Zdroj: Sakarin Sawasdinaka, shutterstock
Zdroj: Sakarin Sawasdinaka, shutterstock

Pre luxusnejší zážitok siahnite po hydromasážnych boxoch alebo paneloch. „Domáce wellness sú čoraz populárnejšie a to aj vďaka výhodným cenám takýchto boxov a panelov. Ceny sa pohybujú približne od 200 € a ich inštalácia nie je vôbec náročná. Hydromasážny box jednoducho nahradí tradičný sprchový kút, a masážne panely namontujete do vstavaných sprchových kútov zakrytím nástenných vodovodných prípojok,“ dodáva odborníčka z Hornbachu.

Ak ste milovníkom kúpania, nezaobídete sa bez poriadnej vane. Či zvolíte tradičnú vstavanú, rohovú alebo samostatne stojacu záleží od vášho štýlu, priestoru a tiež od toho, ako kúpeľňu využívate. Pre malé priestory je výborným riešením vaňa so zástenou. Vaňová zástena predstavuje ideálny kompromis pre milovníkov kúpania vo vani s možnosťou sprchovania bez obáv o mokrú podlahu. „Vaňové zásteny sa prirábajú na stenu. Môžu byť buď z bezpečnostného skla alebo plastu. Vaňové zásteny sklenené sa pre dodržanie intímnej zóny často predávajú s elegantným vzorom, ktorý vzniká pieskovaním,“ vysvetľuje Marcela Bínová.

Prírodné materiály a farby pre váš wellness

Ak plánujete rozsiahlejšiu úpravu dizajnu, zvážte použitie elegantného prírodného kameňa, ktorý dodá priestoru čistý a nadčasový vzhľad. Kameň je prirodzene nasiakavý. Nezaobídete sa teda bez poctivej impregnácie a kvalitnej hydroizolácie. Bez tejto prípravy môže voda a vlhkosť preniknúť cez materiály a tak ich poškodiť. Hydroizolácia a ďalšie systémové prvky pre lepenie a škárovanie zabezpečia dlhú životnosť obkladov a fantastický vzhľad kúpeľne. „Pri nákupe obkladov a dlažby dbajte vždy na to, aby bol tovar vyrobený v súlade s normou EN. Táto európska norma stanovuje minimálne požiadavky na kvalitu pórovinových a kameninových dlaždíc a predstavuje tak pre zákazníka dôležitú pomôcku pre orientáciu v sortimente. Na hydroizoláciu odporúčame použiť rýchloschnúce hydroizolačné stierky, ktoré je nevyhnutné aplikovať v celej miestnosti, nie iba v okolí vane a sprchového kúta,“ upozorňuje Marcela Bínová.

Okrem kamenných obkladov je v kurze tiež drevo. Tu však dávajte tiež pozor na správne a kvalitné ošetrenie, keďže kúpeľňa je miestnosť s vysokou vlhkosťou. Osvetlenie a zrkadlá nad umývadlom vyberajte radšej jednoduché než zdobené. Nezabúdajte na voľbu správnych farieb, ktoré majú veľký vplyv na našu náladu. „Najjednoduchším spôsobom ako vytvoriť oázu pokoja vo vašej kúpeľni je zmena farebnosti. Do malých priestorov, najmä v bytových kúpeľniach, voľte svetlé odtiene, ktoré dodajú miestnosti veľkosť. Vo veľkých priestoroch si môžete dovoliť aj tmavé farby, ktoré dodajú kúpeľni nádych luxusu,“ radí odborníčka z Hornbachu.

Vytvorte si relaxačné útočisko pomocou detailov

Po náročnom dni budete chcieť prísť domov a oddýchnuť si pri pohári vína v relaxačnom kúpeli. Začleňte spa doplnky do svojej kúpeľňovej výzdoby, aby ste vniesli pokoj do priestoru. „Investujte do kvalitných, mäkkých osušiek, pohodlných županov, doprajte si relax s kúpeľnými soľami, olejmi, využite soľné lampy. V sklenených dózach tiež rafinovane uložíte vatové tampóny a špongie. Úložné rebríky sú tiež skvelou voľbou a poskytujú možnosť uložiť veci na rôznych úrovniach vizuálne atraktívnym spôsobom. Nezabudnite do svojej kúpeľne pridať dekoratívnu podložku z prírodných materiálov, ako napríklad bambus,“ radí odborníčka.

Nezabúdajte, že pravý wellness zážitok ide ruka v ruke s aromaterapiou. Zadovážte si difuzér a esenciálne oleje, ktoré vás uvoľnia a upokoja. Levanduľa, jazmín, eukalyptus či santalové drevo – každá vôňa má terapeutický účinok na fyzické a duševné zdravie.

V mnohých wellness centrách nechýbajú rastliny či kvety. Zakomponujte do priestoru izbové rastliny, ktoré dodajú miestnosti život. Buďte však obozretní – vyberajte také rastliny, ktorým sa darí aj v tmavých miestnostiach pod umelým svetlom. Takéto rastliny sú napríklad orchidea, dracéna alebo difenbachia. Ak ste „notorickým ničiteľom“ kvetín siahnite po umelých rastlinách. Dnes už nájdete skutočne kvalitné napodobeniny, ktoré sú na nerozoznanie od tých živých.

Foto: brizmaker, shutterstock
Foto: brizmaker, shutterstock

Súvisiace články:

Renovácia kúpeľne ľahko a rýchlo
Moderné betónové stierky v kúpeľniach – pri výbere vsaďte na kvalitu a referencie
Červená v kúpeľni? Nie príliš tradičná, pritom zmyselná voľba

Autor: Kolektív autorov
Foto: Shutterstock, Hornbach

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama