Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 17.5.

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené: 30. 4. 2024

Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým, estetickým a funkčným prvkom práve screenové rolety. Čo sú screenové rolety a aké mnohostranné využitie vám vedia poskytnúť sa dočítate v tomto článku.

Praktické screenové rolety na pergolu plnia množstvo funkcií. Predovšetkým tienia ostré slnečné žiarenie zo strán a tiež chránia pred vetrom a otravným hmyzom. Vďaka špeciálnej PVC látke vás ochránia dokonca aj pred dažďom. Foto: Bez hmyzu SK

Čo je screenová roleta alebo tzv. screen?

Screenová roleta predstavuje tieniaci prvok vyrobený z technickej textílie. Je pevná, odolná a zároveň čiastočne priehľadná. Táto textília umožňuje kontrolu nad množstvom svetla, ktoré preniká do interiéru a zároveň poskytuje ochranu pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami a slnečným žiarením. To je možné vďaka špeciálnemu vedeniu látky vo vodiacich nohách, tzv. zipsovým spôsobom. Tento systém zvyšuje odolnosť rolety a zároveň čiastočne nahrádza sieť proti hmyzu. Žiadne iné tienenie nevydrží takú silu vetra, ako práve screenové rolety. Screenové rolety sú ideálnym riešením pre tých, ktorí hľadajú kombináciu moderného dizajnu a zároveň praktickosti.

Screenové rolety verzus klasické látkové. Aký je rozdiel?

Oproti tradičným látkovým roletám majú screenové rolety niekoľko významných rozdielov. Hlavný rozdiel spočíva v použitej textílii. Zatiaľ čo látkové rolety používajú ľahké textilné materiály, ktoré by neodolali vlhkosti, teplotným zmenám a poveternostným vplyvom, screenové rolety využívajú špeciálne technické textílie, ktoré sú odolné voči slnečnému žiareniu aj vlhkosti - sú určené von a preto je tomu prispôsobený výber použitých materiálov.

Screenové clony na rozdiel od klasických látkových totiž odrazia slnečné lúče ešte skôr, ako dopadnú na okennú tabuľu. Vďaka tomu dokážu efektívnejšie zabrániť nežiaducemu ohrievaniu interiéru. V letných mesiacoch je tak možné znížiť teplotu v miestnosti až o niekoľko stupňov a výrazne tým ušetriť náklady na klimatizáciu alebo fungovať úplne bez nej. Napriek tomu môžu screeny prepúšťať do miestnosti svetlo a sprostredkovať užívateľovi výhľad von (aj pri stiahnutej polohe) a to pri súčasnom zachovaní dostatočného súkromia.

Screenové clony na rozdiel od klasických látkových totiž odrazia slnečné lúče ešte skôr, ako dopadnú na okennú tabuľu. Foto: Bez hmyzu SK
Screenové clony na rozdiel od klasických látkových totiž odrazia slnečné lúče ešte skôr, ako dopadnú na okennú tabuľu. Foto: Bez hmyzu SK

Jednou z ďalších výhod screenových roliet je možnosť využitia úplne zatemňujúcej látkoviny typu BLACK-OUT. Týmto spôsobom môžete docieliť úplné zatemnenie interiéru. A to je ideálne riešenie napríklad pre kinosály alebo pre tých, ktorí majú radi dlhé a neprerušené spánky.

Screenové rolety na terasu a pergolu

Screeny sa dajú sa využiť hlavne na rôzne terasy a pergoly a to celoročne! Kto má napr. záhradu na veternom pozemku, vie o tom svoje: pre príjemné posedenie je potreba pergolu zatieniť aj proti vetru. Teraz máte ale ešte jednu možnosť navyše - screenová roleta bola navrhnutá s ohľadom na použitie práve v pergolách. Uľahčuje to ako špeciálny montážny profil do pergol, tak aj vyvážená spodná lišta pre vedenie a napnutie tkaniny. Na tieto účely sa v podstate ani nič iné nedá využiť. Výhodou rolety je tiež jej jednoduchá montáž.

Praktické screenové rolety na pergolu plnia množstvo funkcií. Predovšetkým tienia ostré slnečné žiarenie zo strán a tiež chránia pred vetrom a otravným hmyzom. Vďaka špeciálnej PVC látke vás ochránia dokonca aj pred dažďom.

Screeny sa dajú sa využiť hlavne na rôzne terasy a pergoly. Kto má napr. záhradu na veternom pozemku, vie o tom svoje: pre príjemné posedenie je potreba pergolu zatieniť aj proti vetru.  Foto: Bez hmyzu SK
Screeny sa dajú sa využiť hlavne na rôzne terasy a pergoly. Kto má napr. záhradu na veternom pozemku, vie o tom svoje: pre príjemné posedenie je potreba pergolu zatieniť aj proti vetru. Foto: Bez hmyzu SK

Čo všetko vám screeny zaručia?

Maximálne obmedzenie prieniku slnečnej energie. Absorbujú a reflektujú veľkú časť slnečného svetla a zabránia tak nechcenému ohrievaniu vnútorných priestorov budov. Sú teda optimálnou ochranou pre udržanie príjemnej izbovej teploty a správnou voľbou pre tienenie okien vášho domu.

Ochranu pred nepriaznivým počasím. V prípade, že necháte otvorené okná a máte stiahnutý screen, nemusíte sa obávať náhlej zmeny počasia. Screenové rolety ochránia váš domov pred vetrom, dažďom, snehom, krupobitím či inými nepriaznivými vplyvmi.

Ľahkú reguláciu svetla. Screen vám poskytne vynikajúcu kontrolu nad svetlom. Zamedzí nepríjemnému rušeniu slnečnými lúčmi pri práci na počítači alebo pri sledovaní televízie. Zároveň vám umožní zostať vo vizuálnom kontakte s vonkajším okolím.

Ochranu pred hmyzom a nepriaznivým vonkajším vplyvom. V uzatvorenej polohe vám lockscreen zabezpečí dokonalú ochranu pred hmyzom a zároveň tak zmierni prienik prachu a alergénov do vnútorných priestorov budov.

Veľmi estetický a moderný vzhľad. Screenové rolety sú tiež moderným dekoračným prvkom. Vďaka nadčasovému vzhľadu sa môžu stať dokonalým tieniacim prvkom rodinných domov, administratívnych aj technických budov. V súčasnosti sa screeny stávajú neoddeliteľnou súčasťou modernej architektúry.

Úsporu nákladov. Screenové rolety vedia ušetriť nemalé náklady na energie vo vašom dome. Screen v letných mesiacoch výrazne zníži náklady na klimatizáciu, pretože veľmi efektívne odrazí dopadajúce teplo. Oproti tomu v zimných mesiacoch zníži náklady na vykurovanie vďaka zníženému prúdeniu studeného vzduchu na okná. Screeny patria v súčasnej dobe medzi modernú súčasť vybavenia nízkoenergetických domov.

Pozornosť si zaslúžia aj estetické a dekoratívne vlastnosti screenových tkanín. Tmavšie screeny sú lepšie pre vonkajšie použitie, zatiaľ čo svetlejšie pre vnútorné. Foto: Bez hmyzu SK
Pozornosť si zaslúžia aj estetické a dekoratívne vlastnosti screenových tkanín. Tmavšie screeny sú lepšie pre vonkajšie použitie, zatiaľ čo svetlejšie pre vnútorné. Foto: Bez hmyzu SK

Všestranné a celoročné využitie screenov

Ak hľadáte univerzálne riešenie, ktoré vám poskytne komfort, ochráni vás pred počasím počas celého roku a súčasne zvýši estetickú hodnotu vášho domova, ste pri správnom produkte. Spomeňme ešte pôsobivé riešenie z pohľadu architektúry. Možno povedať, že tieniaca technika a špeciálne screeny, sú typickými (ale nie jedinými) predstaviteľmi slnečnej architektúry.

Pozornosť si zaslúžia aj estetické a dekoratívne vlastnosti screenových tkanín. Tmavšie screeny sú lepšie pre vonkajšie použitie, zatiaľ čo svetlejšie pre vnútorné. Vnútorné textílie prepúšťajú slnečné žiarenie viac ako vonkajšie. Čo sa týka viditeľného spektra, viac ho prepúšťa svetlý screen. Vizuálny kontakt s vonkajšou stranou je naopak lepší u tmavších screenov. Miera oslnenia (zníženie jasových kontrastov medzi rôznymi zónami v poli) je vyššia aj u tmavších screenov.

Nechajte sa inšpirovať a vylepšite svoj domov pomocou screenových roliet. Zistíte, že ich výhody sú naozaj neoceniteľné. A vy budete môcť plne užívať čas strávený na terase, pergole, okne či balkóne bez toho, aby vás rušilo prenikavé slnko alebo otravný hmyz. Verte nám, vďaka screenovým roletám sa váš domov stane ešte viac vašou oázou pokoja.

Objavte ďalšie možnosti: V prípade ak vás zaujíma využitie tohto typu tienenia v praxi, pozrite sa na ďalšie zaujímavé spôsoby využitia screenových roliet.

— kontakty —

Bez hmyzu SK s.r.o.

Vtáčia 5915/44, 903 01 Senec

E: info@bezhmyzu.sk   T: +421 940 642 246   WWW: https://www.bezhmyzu.sk/

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy Bez Hmyzu
reklama

Nové

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Aktualizované 11.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

reklama