Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Sieťky ADFORS Vertex® pre fasádu bez prasklín

Zverejnené: 15. 2. 2016

Kvalitné sklovláknité mriežkové tkaniny sú dôležitou súčasťou fasádnych systémov a vnútorných omietok, pretože predchádzajú vzniku prasklín a znižujú riziko mechanického poškodenia povrchu. V prípade tkanín ADFORS Vertex® Grid určených pre podlahové potery prináša stavebníkom okrem vysokej kvality povrchových úprav tiež výhody ako je jednoduchá manipulácia, preprava, skladovanie a teda aj vyššiu produktivitu práce.

V Litomyšli sa sieťky špičkovej kvality vyrábajú už viac než 20 rokov. Od februára 2016 budú putovať na stavby po celej Európe pod novou značkou ADFORS Vertex®.

Pre dosiahnutie dlhej životnosti fasád a omietok a zachovanie ich bezchybného vzhľadu je potrebné dbať na kvalitu jednotlivých materiálov. Pokiaľ má jeden komponent nižšiu životnosť než ostatné, výrazne tým skracuje životnosť systému ako celku. Pri použití nekvalitnej mriežkovej tkaniny nie je zaistená dostatočná pevnosť povrchovej úpravy a už po niekoľkých týždňoch od jej dokončenia sa začínajú objavovať praskliny vplyvom zretia omietky, striedania teplôt, vetru alebo napr. pohybu izolačných dosiek. Sieťky od Saint-Gobain ADFORS spĺňajú najnáročnejšie požiadavky na kvalitu a funkčnosť materiálu, čo dokladá aj certifikát Cechu pre zatepľovacie systémy aj označenie CE, ktorým sa môžu popýšiť ako jediný výrobca na celoeurópskom trhu.

Sieťky do vnútorných fasád a zateplení

Najviac sa sieťky ADFORS Vertex® používajú k vystužovaniu zateplených fasád, kde plnia vysoké požiadavky na pevnosť zatepľovacieho systému ETICS. Saint-Gobain ADFORS používa k výrobe mriežkových tkanín tzv. E-sklo, vďaka ktorému výrobky spĺňajú normu ETAG004, ktorá stanovuje minimálnu zostatkovú pevnosť v ťahu s 20% rezervou oproti iným použitým materiálom (napr. čínskemu C-sklu), ktorých pevnosť balansuje na prípustnej hranici. Životnosť kontaktného zatepľovacieho systému je závislá na kvalite a pevnosti všetkých prvkov fasády, preto sa oplatí používať ťažšiu fasádnu sieťku (napr. R131 a R117). V spodných častiach fasády, kde hrozí mechanické poškodenie napr. nárazom lopty alebo auta, je odporúčané použiť tzv. pancierové mriežky (napr. R267 či R275).

Praktické tipy:

  • Pri napojovaní sieťky za sebou aj vedľa seba dodržiavajte prekrytie 10 cm.
  • Pre optimálny efekt dodržujte pravidlo 2/3 a 1/3, alebo umiestnite sieťku do 2/3 hrúbky vrstvy, teda 1/3 pod povrch.
  • Čím väčšie riziko mechanického poškodenia hrozí, tým vyššiu plošnú hmotnosť sieťky zvoľte.
  • Aby ste si boli istí dlhou životnosťou fasády, používajte sieťky vyrobené z E-skla.

Spevnenie vnútorných omietok

Sieťky sa takisto často používajú pre spevnenie vnútornej omietky. Aj tu spoľahlivo chránia proti popraskaniu, napríklad v miestach, kde sa pod omietkou stretávajú dva typy materiálov s rozdielnym koeficientom rozťažnosti, teda v mieste s vyšším potenciálom vzniku trhlín. Mriežkové tkaniny, ktoré tieto miesta prekrývajú, absorbujú vznikajúce pnutie. Odporúča sa ale použiť sieťku po celej ploche vnútorných omietok, pretože znižujú riziko mechanického poškodenia, ktoré môžu spôsobiť napríklad deti alebo neopatrná manipulácia s vysávačom. V tomto prípade postačujú ľahšie sieťky s nižšou pevnosťou v ťahu (napr. R96, R85, R51, ale aj R117).

Ďalšie použitie mriežkových tkanín

Vďaka svojim vynikajúcim funkčným vlastnostiam nachádzajú sieťky ADFORS Vertex® využitie tiež pri výrobe stavebných prvkov, dekoračných materiálov aj technických zariadení budov. Obľúbené sú napríklad tzv. konštrukčné panely, ktoré sa sieťkami obojstranne vystužujú. Takto vystužené dosky majú široké uplatnenie pri výrobe tvarovo náročných stenových priečok, sprchových kútov, bočných stien vaní alebo zložito tvarovaných bazénov.

Sklovláknité mriežkové tkaniny využíva vo veľkom meradle tiež priemysel spracovávajúci mramor. Hlavne pri výrobe rozmerných alebo menej stabilných mramorových dosiek sa tieto dosky podlepujú mriežkovou tkaninou, aby sa minimalizovalo riziko ich poškodenia pri manipulácii a ďalšom spracovaní.

Ďalšie využitie začínajú sieťky nachádzať aj pri inštalácii elektrických vykurovacích rohoží do podláh, kde sú za účelom jednoduchšej inštalácie preferované mriežkové tkaniny pokryté z jednej strany samolepiacou vrstvou.

Vertex® Grid pre podlahový poter

Sklovláknité tkaniny sú tiež vhodné pre spevnenie podláh. Sieť Vertex® Grid predstavuje spoľahlivú alternatívu ku kari rohožiam, oproti ktorým má značné funkčné aj praktické výhody. Nezávislé testy preukázali, že vďaka použitiu Vertex® Grid je podlaha po 28 dňoch, čo je štandardný čas vyzretia betónu, až o 60 % menej popraskaná než s kovovou výstužou.

Remeselníci potom ocenia aj ľahkú manipuláciu s výrobkom. Tkaniny Vertex® Grid sú distribuované v podobe rolí výmery 50 m2,ktoré vážia iba 7 kg, teda takmer desaťkrát menej než železná mreža. Tkaninu je možné jednoducho skrátiť nožom či nožnicami, čo zjednodušuje aj jej prispôsobenie komplikovanejším pôdorysom alebo vytvorenie otvorov pre potrubie. Veľkou výhodou siete Vertex® Grid je aj jej schopnosť samoustálenia v samonivelačných cementových poteroch. Po vyliatí mriežky poterom sa sama ustáli približne 15 mm od pokládkovej vrstvy a vďaka tomu poskytuje optimálne výstužné vlastnosti.

ADFORS Vertex® v nových farbách

Pre jednoduchšiu orientáciu a príjemnejšie používanie produktov Saint-Gobain ADFORS dostanú od roku 2016 všetky produktové rady výrobcu jednotné značenie, nové farby a moderné balenie. Zmenou prejdú logá výrobkov, ktoré v sebe ponesú názov ADFORS. Etikety na rolkách dostanú moderný dizajn a uvedené informácie tak budú prehľadnejšie a zrozumiteľnejšie. Produkty budú po novom balené do ekologicky šetrného kartónu, ktorý je zároveň pevnejší a celé balenie bude kompaktnejšie.

Pre detailnejšie informácie o produktoch a ich parametroch navštívte webové stránky www.adfors.com.

Autor: Markéta Moravcová
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama