Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Siluety v poli - Rodinný dom 100DOLY

Zverejnené: 4. 5. 2022

Architektúra objektov, autorsky nazvaných ako 100DOLY, je definovaná titánzinkovými sedlovými strechami a fasádami s trvalou ochrannou patinou a veľkými presklenými štítmi, ktoré do interiéru vnášajú maximum denného svetla a poskytujú úchvatné výhľady do okolia. Nosné zvislé aj vodorovné konštrukcie dvoch vzájomne prepojených domov tvoria oceľové rámy s pórobetónovými výplňami.

Dva paralelné, štrukturálne usporiadané objemy tvarom pripomínajú miestne poľnohospodárske stavby vyskytujúce sa v širšom okolí.

Majiteľ a tiež jediný stály užívateľ domu od začiatku apeloval na to, aby bol jeho domov vybudovaný z udržateľných a trvanlivých materiálov nenáročných na údržbu, čo bolo architektom do bodky splnené. Podarilo sa tiež nadviazať na odkaz poľnohospodárskeho regiónu, v ktorom je novostavba realizovaná. Dva paralelné, skulpturálne usporiadané objemy na okraji obce Skačany tvarom pripomínajú tunajšie hojne rozšírené poľnohospodárske stavby a stodoly vyskytujúce sa v širšom okolí. Priľahlý súkromný pozemok s modernou výsadbou a solitérnym javorom je z veľkej časti obklopený poľom. Vnútorné priestory boli navrhnuté vo funkčnej a pritom efektnej kompozícii.

Na prízemí bola okrem iného navrhnutá spoločenská miestnosť s celopresklenou posuvnou stenou, ktorú je možné kompletne otvoriť do záhrady.
Na prízemí bola okrem iného navrhnutá spoločenská miestnosť s celopresklenou posuvnou stenou, ktorú je možné kompletne otvoriť do záhrady.

Účelový násyp

Obe časti spojitého architektonického celku boli vybudované na umelo navŕšenom kopci, spevnenom betónovými opornými múrmi, ktoré zároveň tvoria základy pre hornú konštrukciu hlavného objektu. Ten je na rozdiel od vedľajšieho menšieho domu trvalo obývaný a zvonku sa môže zdať, že sa vznáša nad prízemnou hmotou zakomponovanou do umelej vyvýšeniny. Zámerom tohto riešenia bolo sprístupniť a zatraktívniť výhľady do okolia. Zaujímavosťou je, že v útrobách tohto kopčeka je ukrytá významná časť úžitkového priestoru rodinného dvojdomu. Na prízemí bola totiž navrhnutá dvojgaráž a technické zázemie (zo severnej strany) a spoločenská miestnosť s celopresklenou posuvnou stenou (z juhu), ktorú je možné kompletne otvoriť do záhrady. Nechýba ani vínna pivnica.

Strechy nesú oceľové rámy, medzi ktoré sú vložené masívne pórobetónové dielce. Tie sú v interiéri opatrené iba omietkou a vytvárajú šikmé vysoké stropy.
Strechy nesú oceľové rámy, medzi ktoré sú vložené masívne pórobetónové dielce. Tie sú v interiéri opatrené iba omietkou a vytvárajú šikmé vysoké stropy.

Dvojkrídlová dispozícia

Interiér na poschodí je rozdelený na dennú obytnú a nočnú časť a úzkym preskleným koridorom je prepojený so susediacou, menšou stavbou, ktorá slúži prevažne ako priestor pre majiteľove časté návštevy. Presvetlená chodba vedie okrem iného aj na privátnu terasu obloženú drevom.

Hlavný vstup do domu, situovaný na západnej strane, je prístupný zo schodiska alebo z chodníku stúpajúceho po násype. Na zádvorie nadväzuje hala, ktorá je od ústredného obytného priestoru s kuchyňou – umiestneného na južnej strane domu – oddelená iba jedálenským stolom. Celý interiér je vďaka celopreskleným štítovým stenám nadštandardne presvetlený. Obidva južné štíty poskytujú nerušené výhľady do krajiny, zatiaľ, čo severné zasklenie je za účelom zachovania súkromia vybavené vertikálne usadenými masívnymi drevenými lamelami. Tie popri tom, že plnia svoju základnú tieniacu funkciu, tiež odkazujú na architektúru hospodárskych budov, v ktorých bývali podobné prvky využívané, aby zaistili prechod čerstvého vzduchu k uskladnenému senu či slame.

Severné zasklenie je za účelom zachovania súkromia vybavené vertikálne usadenými masívnymi drevenými lamelami.
Severné zasklenie je za účelom zachovania súkromia vybavené vertikálne usadenými masívnymi drevenými lamelami.

Oceľ, pórobetón a titánzinok

Nosný systém oboch obytných traktov tvoria masívne oceľové rámy, ktoré sú vyplnené tvárnicami z autoklávovaného pórobetónu šírky 200 milimetrov vymurovanými na tenké maltové lôžko. Z vonkajšej strany bola doplnená izolačná vrstva tvorená minerálnou vlnou hrúbky 200 milimetrov. Rovnako tak strechy so sklonom 30 stupňov nesú oceľové rámy, medzi ktoré sú vložené masívne pórobetónové dielce. Tie sú v interiéri opatrené iba omietkou a vytvárajú šikmé vysoké stropy a vzdušný, vizuálne atraktívny priestor. „Ytong ako materiál mám rád a použiť ho ako murivo na obvodových stenách malo pri dome, ktorý mal mať vysoký štandard tepelnej izolácie, stabilitu, odolnosť a príjemnú vnútornú klímu, zmysel. Je to murivo s dobrou akumulačnou schopnosťou. Pritom je to ľahký materiál, s ktorým sa dobre pracuje. Pri streche mi išlo hlavne o ochranu proti prehrievaniu a aj tu sme s ním komfortne vyriešili všetko, čo sme potrebovali. S pórobetónom sa navyše parádne operuje a ide o prírodný materiál,“ hovorí Marián Minarovič, autor návrhu stavieb.

Presvetlená chodba prepája objekty a vedie aj na privátnu terasu obloženú drevom.
Presvetlená chodba prepája objekty a vedie aj na privátnu terasu obloženú drevom.

Odolný plášť

Ako strechy, tak fasády boli z vonkajšej strany zakryté modrošedým titánzinkovým plechom hrúbky 0,7 až 0,8 milimetra, ktorý bol na stavbu dodaný v množstve 440 metrov a vo zvitkoch. Ich rozrezanie na čiastkové panely potom prebiehalo priamo na mieste. Robustná obálka bola nainštalovaná v súvislých líniách od hrebeňa strechy až po päty horného podlažia s viditeľnými „švami“ vyskytujúcimi sa medzi jednotlivými obkladovými panelmi náhodných šírok. Ide o materiál s dlhou životnosťou, ktorú mu zaručuje vrstva uhličitanu zinočnatého, ktorá sa na povrchu plechových dielcov postupne a nerovnomerne vytvára ako dôsledok prirodzeného zvetrávania. Obloženie je vďaka tomu chránené pred koróziou a ochranná vrstva sa v prípade akéhokoľvek povrchového narušenia rýchlo obnovuje. Titánzinok bol použitý aj ako spodné oplechovanie presahov strechy nad výhľadovými oknami. Všedné nie sú ani dažďové zvody integrované do plechových fasád či použité zaatikové žľaby.

Zdroje:

https://www.rheinzink.com/reference-projects/residential-building-100doly-skacany-skacany/
https://newsroom.xella.cz/100doly-ve-skacanech-hledi-z-vrsku-na-okolni-pole-a-lesy/
https://www.archinfo.sk/diela/rodinny-dom/100doly-rodinny-dom-v-skacanoch.html

Čítajte tiež:

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy Xella
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama