Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Priečkovky Ytong bodovali u developera bytového projektu svojou rýchlosťou, presnosťou a variabilitou

Zverejnené: 23. 3. 2022

Priečkovky Ytong sú už desiatky rokov symbolom rýchlej výstavby, ľahkého opracovania, optimálnej tepelnej izolácie a solídnej kvality. Spoločnosť Xella Slovensko ponúka aj v tejto kategórii stavebných prvkov široký sortiment výrobkov pre výstavbu rodinných domov, dvojdomov a radových domov, priečkovky Ytong však nájdete aj na viacpodlažných budovách, v komerčných alebo verejných budovách. Priečkovky Ytong s dokonale zladenými jednotlivými komponentmi zaručujú rýchly postup výstavby a vysokú hospodárnosť.

Priečkovky Ytong a vápenno-pieskové tvárnice Silka priniesli developerovi rýchlosť a jeho klientom voľné ruky pri úpravách bytov

Developer a generálny dodávateľ projektu Eden Rožnov, spoločnosť ALFA CON Stavby s.r.o., narazil pri prvej etape výstavby s pôvodným konštrukčným systémom na zložité technologické postupy. Táto skutočnosť ho potom pri druhej etape prinútila zmeniť konštrukčný systém a jeho voľba stavebného systému Ytong a Silka sa v druhej etape ukázala ako správna. Spoločnosť Xella mu navyše ponúkla kompletné stavebné riešenie s výrobkami rôznych stavebných pevností. Bonusom bola aj rýchlosť výstavby, minimum odpadu, ľahká realizácia drážok a otvorov pre inštalačné rozvody, budúci majitelia bytov ocenili veľkú variabilitu v rámci klientskych zmien.

Prvá etapa sa začala stavať v roku 2018 a v jej priebehu vyrástlo päť bytových domov s 21 bytovými jednotkami. O rok neskôr potom zahájil developer druhú etapu výstavby, v rámci ktorej postavil 10 bytových komplexov (s tromi až piatimi podlažiami) so 76 bytovými jednotkami. Všetky bytové domy dovoľovali pestrú škálu dispozičného riešenia bytov, záujemcovia si mohli vybrať byty 1 až 4 + kk, nechýbali ani bezbariérové jednotky. Celá druhá etapa už bola postavená z materiálov Ytong a Silka.

Zmena stavebného systému sa vyplatila

Podľa Jakuba Schwarza, manažéra projektu Eden Rožnov sú z pórobetónu Ytong vo všetkých bytových domoch, postavených v rámci druhej etapy, obvodové murivo, priečky, schody a strechy. Vnútorné nosné murivo je z vápenno-pieskových tvárnic Silka. Na medzibytové steny použil developer akustické tvárnice Silka. Silnou stránkou riešenia od firmy Xella bola skutočnosť, že ako jediný výrobca stavebných materiálov dodala celý sortiment v rámci rôznych stavebných pevností. Pri výstavbe sa naplno prejavili ďalšie silné stránky materiálov Ytong – rýchlosť stavby a jednoduchá práca s inštaláciami.

Priečkovky Ytong tiež dovolili veľkú flexibilitu pri klientskych úpravách, developer tak mohol budúcim majiteľom ponúknuť zmeny dispozícií alebo umiestnenie priečok a otvorov. Vzhľadom na široké možnosti úprav tak vlastne vzniklo až 76 originálnych bytov. Silnou stránkou dodávateľa stavebných materiálov boli aj služby: všetky objednávky riešil developer s jedným výrobcom, nebolo tak nutné koordinovať pôsobenie viacerých firiem. Po celý čas výstavby bol k dispozícii statik a technický poradca spoločnosti Xella.

Dva vzájomne kompatibilné materiály s rôznymi pevnosťami a hrúbkami

Obvodové murivo je z tvárnic Ytong hr. 300 mm rôznych pevností, na vnútorné nosné murivo vybral developer spolu s dodávateľom vápenno-pieskové tvárnice Silka hr. 240 mm. Priečky rôznych hrúbok sú vymurované z tvárnic Ytong Klasik, na lepenie slúžili malty Ytong. Súčasťou dodávok firmy Xella boli stropy Ytong Ekonóm, z Ytongu sú aj schodiská a preklady. Samozrejmosťou bolo aj potrebné náradie vrátane píl na Ytong a Silku.

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama