Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

YTONG - stavebný materiál kompatibilný s prírodou

Zverejnené: 31. 7. 2021

Medzi informáciami o tzv. ekologickej výstavbe z hliny, slamy a surového dreva zostal skoro nepovšimnutý fakt, že jedným z ekologicky najšetrnejších materiálov je pórobetón prezentovaný na Slovensku výrobcom Xella. Má prakticky neobmedzené zdroje surovín, pri výrobe nízku spotrebu energie a nulový únik CO2, ak nepočítame emisie pri výrobe malého podielu cementu. Výroba je nanajvýš efektívne - z 1 m³ surovín sa vyrobí 5 m³ finálneho produktu. Bezproblémová je tiež recyklácia a deponovanie.

Medzi najrôznejšími stavebnými materiálmi má pórobetón jednu z najnižších hodnôt tzv. zabudovanej energie, čo je celková energia vynaložená na výrobu a realizáciu staviva do stavby. Z väčšej časti ide pritom len o energiu potrebnú pre transport, ťažbu surovín a stavebné práce, ktorú treba vynaložiť vždy u každého, akokoľvek ekologicky šetrného výrobku.

Ochrana životného prostredia

Každá ľudská činnosť ovplyvňuje prirodzenú rovnováhu životného prostredia. Následky sú buď očividné, napr. zmena pôvodnej neporušenej alebo len využívanej poľnohospodárskej krajiny v obytnú alebo priemyselnú aglomeráciu so sieťou kompletnej územnej infraštruktúry (komunikácia, produktovody, telekomunikačné stavby), alebo sú na prvý pohľad málo viditeľné, napr. znečistenie krajiny, vôd a ovzdušia pevnými odpadmi, prachom a sadzami, škodlivými plynmi atď. Dôsledkom je, že komplikovaný a na niektoré podnety veľmi citlivý systém životného prostredia je narušovaný a to často až nenávratne.

Nie vždy dokážeme na prvý pohľad určiť príčinu poškodenia životného prostredia a často aj samotné poškodenie objavíme príliš neskoro. Je dôležité zaobchádzať citlivo s prírodou aj s nami samotnými, ako jej súčasťou. V stavebníctve to konkrétne znamená znížiť zaťaženie životného prostredia pri výstavbe aj využívaní objektov na čo najnižšiu možnú mieru. Tento proces začína už pri surovinách pre stavebné materiály, pokračuje pri ich vlastnej výrobe, zabudovaní a končí užívaním stavebného objektu. YTONG je úspešne zavedená obchodná značka stavebných materiálov, ktorej výrobca sa od samého začiatku zaoberá ekologickými otázkami. Výsledkom sú prepracované stavebné systémy, ktoré vo všetkých fázach chránia naše životné prostredie a konkrétne opatrenia, ktoré jeho zaťaženie znižujú.

YTONG šetrí naše životné prostredie

Už samotné rozhodnutie pre určitú stavebnú hmotu má široký dopad na ekologickú oblasť. Začína ťažbou vlastnej suroviny a končí recykláciou alebo deponovaním stavebniny. Materiál YTONG sa vyrába z prírodných surovín, ktoré tvoria 81% zemskej kôry a sú prakticky nevyčerpateľné. Jeho hlavnými komponentmi sú piesok a vápenec. Výroba je tu proti obvyklým stavebným materiálom podstatne menej energeticky náročná. Úspory pokračujú aj pri doprave, pretože táto masívna stavebnina je relatívne ľahká. Zvyšky vznikajúce pri výrobe materiálu YTONG sa v plnom rozsahu vracajú späť do výrobného procesu. Objekty realizované z tohto materiálu nie je potrebné dodatočne izolovať, nízke straty tepla znižujú náklady na vykurovanie a tým aj emisie skleníkového plynu CO2 do ovzdušia. Materiál je bez problému recyklovateľný.

YTONG je plne zlúčiteľný s prírodou

Či už sa jedná o rodinný dom alebo viacpodlažnú výstavbu, YTONG ponúka popri kompletnom stavebnom systéme aj odborné poradenstvo a premyslené koncepcie, ako napríklad pasívny a nízkoenergetický dom a tým poskytuje veľa možností, ako stavať v súlade s prírodou. Každý stavebník by sa mal informovať o spôsobe, ako sa stať aktívnym účastníkom ochrany životného prostredia. YTONG ponúka riešenie, ako mnohé zmeniť k lepšiemu. Túto šancu by sme nemali nechať nevyužitú.

Nízkoenergetický a pasívny dom YTONG

Stavať dom s nízkou spotrebou energie sa oplatí. Nízkou prevádzkovou spotrebou energie sa znižuje spotreba neobnoviteľných zdrojov energie, zvyšuje sa ochrana životného prostredia a kvalita samotného bývania. Najneskôr od okamihu vzniku ropnej krízy v prvej polovici sedemdesiatych rokov sa ľudstvo začalo vedome vysporiadavať s témou úspor energií. Ľudia sami pocítili, že neobnoviteľné suroviny a prístup k nim môžu byť nielen ekonomickým, ale aj politickým zdrojom nátlaku. Vtedy začalo prehodnocovanie tradičného myslenia, ktoré zmenilo aj sektor súkromnej výstavby domov; postupne tak vznikli pojmy »nízkoenergetický« alebo »pasívny« dom a ich praktické realizácie. Nízkoenergetický, pasívny a až nulový dom podľa dnešného chápania nešetrí iba náklady na vykurovanie, ale značnou mierou prispieva aj k udržaniu našich životných podmienok. Menej intenzívne vykurovanie znamená nižšie emisie a napomáha v boji proti obávanému skleníkovému efektu.

Hoci definícia nízkoenergetického, pasívneho a podobného domu sa v jednotlivých európskych krajinách líši, ich spoločným východiskom je spotreba vykurovacej energie na m² úžitkovej plochy ročne. Odvíja sa v podstate od hodnoty Uk), teda súčiniteľa prechodu tepla obálkových konštrukcií domu, tj. obvodových stien a strechy. Ide o hodnotu, ktorá je nesprávne spájaná len s murivom - smerodajná nie je iba hodnota U pre špecifický stavebný materiál, ale hodnoty U pre všetky obálkové konštrukcie domu, čo je strecha, obvodové múry, podlaha a samozrejme okná.

Ak stavebník použije pre výstavbu vlastného domova stavebný materiál YTONG, oplatí sa mu stavať pasívny či nízkoenergetický dom dvojnásobne: nielen, že bez problémov vyhovie požiadavkám na potrebu tepelnej energie, ktoré platia po daný typ domu a ktoré väčšinou významne predčia, ale využije predností tradičného jednovrstvového murovania, ktoré je rýchle, lacné a v neposlednom rade v našich podmienkach veľmi obľúbené. Cenu pritom však majú nielen konkrétne výhody pre stavebníka, ale aj vedomie, že prostredníctvom vlastných štyroch stien môžeme aktívne prispieť k ochrane životného prostredia. A to hneď po niekoľko generácií.

Veľmi podstatné tiež je, že stavebník touto voľbou minimalizuje riziko realizačných chýb a vznik tepelných mostov, ktoré môžu znehodnotiť aj veľmi dobre navrhnutú stavbu s tepelnoizolačným opláštením nosného obvodového muriva, ak je realizovaná málo skúseným stavebníkom a bez prísneho stavebného dozoru.

Otázky a odpovede

Otázka: V panelovom dome chcem nahradiť sklolaminované DTD priečky (»jadro«). Stačí hrúbka 100 mm, vzhľadom k tomu, že v kuchyni chcem na priečky zavesiť skrinky kuchynskej linky? Môžem v tejto priečke prerezať drážku pre vodu + elektro?

Odpoveď: Priečka hrúbky 100 mm by mala stačiť pre uchytenie skriniek kuchynskej linky. Odporúčame značku pórobetónu P4 - 700. Pre vlastné uchytenie je potrebné použiť dostatočný počet hmoždiniek (podľa predpisu o únosnosti podľa výrobcu hmoždiniek), ak sú skrinky príliš masívne, použiť montáž priskrutkovaním a uchytením cez stenu na kotevné doštičku. Inštalačné drážky je možné zhotoviť a následne zamurovať, ale nesmie pritom dôjsť k ohrozeniu stability konštrukcie.

Otázka: Aký je najvhodnejší spôsob kotvenia priečky YTONG k obvodovému tehlovému murivu? Je potrebné nejakým zvláštnym spôsobom ošetriť škáru v mieste napojenia, aby sme zamedzili prípadnému praskaniu?

Odpoveď: Priečky YTONG je možné kombinovať s nosnými múrmi z tehál. Napojenie sa vykonáva kotvením každej druhej rady (vrstvy) pórobetónových priečok do tehlového muriva pomocou nerezových kotviacich pásikov (oceľový pásik v tvare L) a ich pripevnením pomocou skrutiek a hmoždiniek alebo nerezovými klincami. Priečky sa zakladajú na klznej podložke (stačí asfaltová lepenka) a spodná vrstva sa osadí a vyrovná na »klasickú« maltu a až ďalšie vrstvy sa murujú na tenkovrstvú murovaciu maltu. Medzi priečkou a tehlovým murivom sa ponecháva medzera cca 0,5 až 1 cm, ktorá sa vyplní minerálnou vatou alebo montážnou penou. V omietke sa styk ošetrí cca 2 mm škárou vyplnenou pružným stavebným tmelom alebo vystužením omietky sieťovinou (oká 4 × 4 mm) s presahmi min. 10 cm na každú stranu.

Otázka: Mám dom postavený z YTONGu. Bol som v auguste postihnutý záplavou - 40 cm v dome bez podpivničenia, voda tam stála max. 2 dni. Dom potom veľmi rýchlo (za 1 mesiac) vyschol. Teraz po zime sa mi začali objavovať vlasové praskliny v stenách a sadrokartónoch v podkroví. Môžete mi prosím povedať, ako váš materiál reaguje pri zasiahnutí vodou? Je murivo už nejako narušené?

Odpoveď: Pórobetón vďaka tomu, že obsahuje systém makro a mikro pórov, pomalšie ako ostatné materiály naberá vodu, ale aj pomalšie vysychá. Nebezpečenstvo trvalého zníženia pevnosti sa môže vyskytnúť len v prípade, že by bol úplne nasiaknutý pórobetón opakovane vystavený pôsobeniu mrazu a došlo by k popraskaniu materiálu (ako každý iný materiál), čo v auguste nepripadá do úvahy. Pórobetón sa expeduje pri vlhkosti 30% a jeho celková nasiakavosť je podľa vyrábanej značky max. 70%. To znamená, že vplyvom vytvorených mikropórov počas výroby, je schopný ešte pojať približne 40% vody do úplného nasýtenia a až pri úplnom nasýtení vodou môže dôjsť k popraskaniu tvárnic vplyvom zvýšeného objemu ľadu.

Pri úplnom nasiaknutí vodou dochádza k poklesu pevnosti s max. 20%, ale tlaková pevnosť je vždy ešte vyššia, než minimálne garantovaná hodnota. Po vyschnutí sa pevnosť vráti na pôvodnú úroveň, takže zo statického hľadiska nemusíte mať zo správania pórobetónu žiadne obavy.

Súvisiace články:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Ytong nám na jeseň predstaví inovácie v technológiách rýchlej výstavby
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama