Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Výstavba s veľkoformátovými tvárnicami rieši problém s nedostatkom pracovníkov v stavebníctve a zvyšuje bezpečnosť práce na stavbe

Zverejnené: 29. 4. 2020

Uzavretie hraníc v súvislosti s pandémiou koronavírusu môže ešte prehĺbiť súčasnú krízu spojenú s nedostatkom pracovnej sily v stavebníctve. Stavebné spoločnosti preto hľadajú efektívnejšie postupy a trendom je aj využívanie veľkoformátových stavebných prvkov. Zrýchľujú proces výstavby a znižujú počet potrebných pracovných síl.

Veľkoformátové tvárnice boli použité tiež pri výstavbe nového bytového domu v Trenčíne.

Mechanizácia a automatizácia na stavbe výrazne šetrí čas výstavby a minimalizuje počet potrebných pracovníkov. V súvislosti s tým sa na stavbách novo uplatňujú veľkoformátové prefabrikované tvárnice, ktoré sú navrhnuté tak, aby znižovali počet krokov potrebných pre stavbu budovy. Tým sa zjednodušujú procesy a navyše sa znižuje riziko chýb.

Tzv. veľkoformát sa uplatňujú najmä pri projektoch bytových domov, administratívnych budov, továrenských skladov či radových domov a škôl. Inovatívny stavebný materiál odporučili projektanti napríklad pre stavbu bytového domu v Trenčíne. „Vďaka veľkoformátovým prvkom stavba prebiehala rýchlejšie. Navyše sme pôvodne počítali s tromi partiami murárov, nakoniec tu pracovala len jedna“, uviedol k výhodám veľkoformátových tvárnic František Bouchner, majiteľ realizačnej stavebnej spoločnosti.

Rýchlosť a presnosť

Technológia veľkoformátových stavebných prvkov umožňuje stavbu až dvojnásobnou rýchlosťou, pritom je potrebný len polovičný počet murárov, než je bežné. „Veľkoformátové tvárnice sú navrhnuté tak, aby v jedinom kroku vymurovali až sedemkrát väčší priestor, než pri použití bežných stavebných prvkov," vysvetľuje výhody Lucie Šnajdrová, manažérka veľkoformátovej výstavby zo spoločnosti Xella. „Stavebné firmy pri využití veľkoformátových tvárnic oceňujú aj lepšiu presnosť stien. Vďaka veľkej jednoliatej ploche a minimalizácii potrebných stavebných krokov je znížená chybovosť a steny sú hladké a rovné," dodáva.

Veľkoformátové tvárnice je možné používať pre nosné i nenosné vnútorné steny, ale aj pre steny deliace, pri ktorých sú zvýšené nároky na akustiku. Pre tieto účely sú vhodné vápennopieskové veľkoformáty, ktoré majú vysokú únosnosť porovnateľnú s betónom. Tvárnice umožnia vymurovať 50 m² steny za jeden deň, znižujú tak čas murovania o 60% oproti bežným stavebným prvkom.

Úspora ľudskej sily aj zvýšená bezpečnosť práce

Pri práci s veľkoformátovými tvárnicami sa využíva strojové murovanie, vďaka tomu je fyzická námaha pracovníkov výrazne menšia. Pre manipuláciu so stavebnými prvkami sú vhodné malé žeriavy s montážnymi samosvornými kliešťami. „Minižeriavy sa využívajú na stavbách napríklad v Nemecku či Rakúsku mnoho rokov. Do tuzemského stavebníctva ešte len prenikajú, ale postupne si získavajú u slovenských firiem stále väčšiu obľubu. Tieto malé žeriavy totiž výrazne šetria námahu pracovníkov a tým aj zvyšujú bezpečnosť práce na stavbách. Vďaka ich využitiu je výstavba samozrejme mnohonásobne rýchlejšia, napríklad pri stavbe bytových domov sú to tisíce stavebných krokov, ktoré sa nemusia vykonať. Stavebná čata tak môže byť menšia, postačia len dvaja pracovníci," uvádza Šnajdrová. Minižeriavy si môžu stavebné firmy požičať aj od spoločnosti Xella. Pre uľahčenie práce s veľkoformátovými stavebnými prvkami je možné využiť aj ďalšie pomôcky, ide napríklad o schodíky nahrádzajúce lešenie či špeciálne kliešte na rozmerné tvárnice.

Okrem produktov pre výstavbu obvodových a nosných múrov sú na trhu dostupné aj veľkoformátové panely pre stavbu vnútorných priečok. Priečky sa vyrábajú priamo na mieru podľa výšky podlažia, štandardne sú k dispozícii až do výšky troch metrov. „Zákazková výroba panelov presne pre potreby danej stavby potom znižuje objem stavebného odpadu, a aj logistika materiálu je potom efektívnejšia. Montáž panelov uľahčujú špeciálne navrhnuté manipulačné vozíky," opisuje Lucia Šnajdrová.

Vystužené panely sa hodia pre stavby, pri ktorých je kladený dôraz na rýchlu výstavbu - napríklad veľkoformátové priečkové panely Ytong prinášajú trojnásobnú úsporu času oproti bežnému postupu a ušetria až polovicu pracovných síl. Jeden pracovník tak za deň vymuruje 40 až 60 m² priečok. Panely sa používajú najmä pre stavby, pri ktorých je potrebné predeliť veľké plochy a zväčšiť úžitkové priestory použitím tenkých pevných priečok. Využívajú sa nielen u bytových domov, ale aj u administratívnych budov či pivníc. Veľkoformátové panely architekti využívajú aj do industriálnych priestorov, pretože ich povrch je hladký a je možné steny ponechať aj bez povrchových úprav, vynikne tak jednoliata veľká plocha.

Vynikajúce tepelnoizolačné aj akustické parametre

Veľkoformátové prvky využili developéri tiež pri výstavbe bytového projektu SEKO Komplex v Trenčíne, ktorý ponúka 24 bytových jednotiek. Autori projektu po skúsenostiach s výstavbou potvrdzujú, že veľkoformátové tvárnice šetria čas výstavby a znižujú náklady, či už na samotnú stavbu, tak aj na pracovnú silu. Výber veľkoformátových prvkov hodnotil autor projektu Michal Lešinský z projektovo-inžinierskej organizácie Pio Keramoprojekt: „Na nosné steny sú použité veľkoformátové vápennopieskové tvárnice Silka Tempo, ktoré sme navrhli pre ich vysokú nosnosť a výborné akustické vlastnosti, navyše nahradili aj železobetónové konštrukcie. Obvodové steny sú vymurované z veľkoformátových prvkov Ytong Jumbo, pri ktorých sme kladne hodnotili ich výborné tepelno-technické vlastnosti".

Jednoduché používanie veľkoformátových tvárnic potvrdzujú skúsenosti stavebnej firmy: „S veľkoformátovými prvkami sa nám pracovalo dobre, v porovnaní s klasickými maloformátovými tvárnicami nemuseli naši murári brať veľké prvky do rúk a so žeriavom sa naučili pracovať veľmi rýchlo," uzatvára František Bouchner zo spoločnosti Tespra Trenčín.

Súvisiace články:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Ytong nám na jeseň predstaví inovácie v technológiách rýchlej výstavby
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív agentúry LESENSKY.CZ s.r.o.
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama