Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.5.

SketchUp 7 – dynamika, rýchlosť, inteligencia

Zverejnené: 14. 5. 2009

V predchádzajúcom roku firma Google INC uviedla novú verziu programu - SketchUp 7. Od tohto roku túto verziu vo variante PRO (profesionálny) ponúka 3E Praha Engineering tiež v lokalizovanej CZ podobe so všetkou potrebnou technickou podporou.

SketchUp. Takmer sa mi chce povedať – Kto by nepoznal SketchUp! S pribúdajúcimi rokmi, keď je tento program aj na našom trhu, sa rodina jeho nadšených užívateľov rozrástla skutočne nezvyčajným tempom. Tí, ktorí raz s týmto programom „začali”, ho iba ťažko opustia.


Záhrada – štúdie, autorka Alena Doležalová

Nie je to iba jeho výkonnosť, tá je vlastnosťou aj celého radu ďalších softwérov. Hlavným dôvodom nadšenia, s akým sa SketchUp stále stretáva, je jeho ochota vyhovieť a prispôsobiť sa práve tej konkrétnej, jedinečnej a špecifickej potrebe každého užívateľa. Svedčí o tom nielen ich počet, ale široká škála odborov, kde SketchUp nachádza uplatnenie – dizajnéri, stavbári, architekti, urbanisti, výrobcovia nábytku, záhradná architektúra, výstavníctvo, ale aj strojárenský priemysel a veľa ďalších.

SketchUp často použijú aj ľudia, ktorí si iba chcú vyskúšať nové rozostavanie nábytku, nakresliť podobu svojej budúcej kuchyne ...

Jednoducho: Potrebujete modelovať – vyskúšajte SketchUp! Potrebujete nájsť najvhodnejšie priestorové riešenie – vyskúšajte SketchUp! Potrebujete konzultovať a prezentovať svoje návrhy – vyskúšajte SketchUp!

Dynamické komponenty

Dynamické komponenty sú „knižné prvky”, ktoré o sebe vedia, čo sú zač. Sú naprogramované tak, aby disponovali určitými funkciami. Môže to byť zmena tvaru (napr. dynamický komponent postele: umiestnite ju do modelu – umiestnili ste jednolôžko; kliknite raz – posteľ sa zmení na 1 + 1/2 lôžka, kliknite druhýkrát – máte manželské dvojlôžko rovnakého dizajnu; kliknite tretíkrát – vraciate sa na pôvodné jednolôžko), farby (pri každom kliknutí na komponent sa posúvate o jednu predvolenú farbu dopredu), úprava vzhľadu prvku pri zmene jeho veľkosti (schodisko si zachová rozmer jednotlivého stupňa a zmení počet týchto stupňov), umiestnenie komponentu (jeho rotácia, presun a pod.).

Iba Sketchup PRO umožňuje vytváranie dynamických komponentov. Z každého obyčajného komponentu môže byť dynamický. Návody sú spracované vo forme tzv. samovykonávacích učebníc, dodávaných k českej verzii programu SketchUp PRO. Dynamické komponenty môžu byť prepojené tiež s dialógovým oknom. Vlastnosti komponentov a zmeny môžu byť iniciované z tohto dialógu.



Školská práca na tému „Štýly zobrazenia”

Nástroj na prezentáciu modelov

LayOut 2 je súčasťou PRO verzie. Jedná sa o veľmi príjemný nástroj pre prezentáciu modelov vytvorených v SketchUpe. Výsledkom je viacstránková dokumentácia, do ktorej pridáte grafiku (logo, rozpisky ...) a všetky nastavenia uložíte pomocou šablóny. Akémukoľvek pohľadu na model SketchUpu môžete priradiť rôzne výkresové mierky a umiestniť ich na spoločnú stránku.

A čo je hlavné – LayOut 2 je priamo prepojený s modelmi v SketchUpe. Pokiaľ urobíte zmeny na modely, tieto zmeny sa automaticky zohľadnia v prezentácii. Vytvárate jediný dokument pre obe - pre tlač aj obrázkovú prezentáciu. Možno ho tlačiť vo vysokom rozlíšení, exportovať do PDF a prezentovať pomocou celoobrazovkových slajdov. LayOut 2 rozhodne stojí za otestovanie.


Návrh kuchyne – Ing. Ondřej Bořil

Ručne kreslené skice

Style Builder hlása: Vráťte SketchUpu voľnosť skice. Iba skica umožní pozerať sa na model ako na zamýšľaný celok bez zbytočného množstva detailov. Ručne kreslené skice sú „farebnejšie” a „osobitejšie“, lepšie pomôžu oznámiť zámer a zdôraznia harmóniu obsiahnutej myšlienky. Style Builder dáva možnosť vytvoriť si vlastné užívateľské štýly hrán prakticky z čohokoľvek – z vlnitého ťahu guľôčkového pera, rýchleho ťahu perka, obtlačku mastnej tuhy ... Všetko, čo vidíte, môžete zmeniť na Styl. Skenujte, fotografujte, alebo kreslite ťahy, ktoré chcete použiť.

Ďalšie novinky a vylepšenia

3D Warehouse (otvorený virtuálny sklad SketchUp modelov, ktorý nájdete na Internete) je teraz prepojený priamo s dialógovým oknom Komponenty. Je to zjednodušené a uľahčené hľadanie na tomto „trhovisku modelov” i ukladanie vyhľadaných objektov.

Užívateľské šablóny využijete k uloženiu a posunutiu potrebných nastavení – Štýly, Vodotlač, Komponenty – ostatným členom vašeho týmu tak, aby vaša práca mala jednotné rysy.

Vytváranie tabuľkových súpisiek – to je to, čo možno niektorým z vás v SketchUpe stále chýbalo. PROfi verzia SketchUpu 7 tento nástroj teraz má – využije dáta uložené v komponentoch umiestnených v modely, vyexportuje detailný zoznam každého pomenovaného komponentu a jeho atribútov do formátu HTML alebo CSV.

Ďalšie drobné vylepšenia povedia viac všetkým, ktorí už v SketchUpe modelovali – automatické rozdelenie krížiacich sa čiar, vylepšený inteligentný odkazový systém, rozšírený Stavový riadok, nastavenie externého rastrového editora priamo v SketchUpe atď.

Ani my nezaháľame. K lokalizácii verzie 7 pripravujeme pre užívateľov bonusy. Začneme s „drobnými plug-iny”, ktoré, ako dúfame, ešte o niečo viac spríjemnia prácu v tomto programe. Informácie sa budete postupne dozvedať na webových stránkach. Všetky tieto novinky spolu so súčasnými vlastnosťami SketchUpu vytvárajú celok, ktorý ľahko spôsobí návyk, ale v tomto prípade určite návyk užitočný.


Recepcia Squash centra – Ing. Ondřej Bořil

7 × pre SketchUp PRO 7

  • Modely vrátane dynamických komponentov a súpisiek komponentov
  • Spolupráca s CAD a vizualizačnými systémami
  • Profesionálny prezentačný modul LayOut
  • Veľkoformátová tlač vo vysokom rozlíšení
  • Možnosť tlače vektorovej grafiky, ukladanie modelov a rezov do vektorových formátov
  • Lokalizácia, technická podpora a bonusové materiály v rodnom jazyku

"Predaj a technickú podporu programu SketchUp PRO 7 zaisťuje na území Slovenskej republiky firma C-engineering s.r.o. Kontakty a informácie na www.sketchup.sk.

Autor: Lucie Nekolová
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Zverejnené 18.5. Ide o objekt menom Zámoček v juhočeskej obci Újazd, ktorý dlho a mimo pozornosti len opustený chátral. Zámok ale budil záujem, ktorý nakoniec vyústil nielen do jeho architektonicky hodnotnej obnovy, ale aj do realizácie jeho kvalitnej a súčasnej… ísť na článok

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

reklama