Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

SketchUp PRO 2013 a nový plugin 4D Virtual Builder

Zverejnené: 30. 12. 2013

Začiatkom tohto roka vydala firma Trimble novú verziu programu SketchUp, ktorú označila ako SketchUp 2013. Firma 3E Praha Engineering a.s., ako výhradný distribútor programu SketchUp pre Českú republiku, Slovensko, Poľsko a Maďarsko, dodáva program SketchUp v českej, poľskej a maďarskej lokalizácii.

Nová verzia programu SketchUp so sebou prináša novinky, ktoré svojím užívateľom, podobne ako jeho predchodcovia, uľahčia a zjednodušia prácu.

SketchUp 2013 - Čo je nové?

Nová verzia programu SketchUp priniesla okrem zmeny vzhľadu ikon i niekoľko zaujímavých noviniek a vylepšení.

SketchUp PRO 2013 (foto Martin Prvonič, interiérový designer)
SketchUp PRO 2013 (foto Martin Prvonič, interiérový designer)

Rozširujúce pluginy

Jedna z nich je pridanie položky Rozširujúce pluginy. Odteraz už nemusíte vyhľadávať pluginy do SketchUpu rôzne na internete. Toto „úložisko pluginov“ ponúka všetky pluginy na jednom mieste. Teda, do svojho programu si môžete sťahovať pluginy, ktoré sa Vám hodia, bez toho aby ste museli opúšťať prostredie SketchUpu.

Export videí

Ďalším významným vylepšením je export videí. Kvalita obrazu je teraz oveľa lepšia, exportovanie vo vysokom rozlíšení je ľahšie než kedykoľvek predtým, a to všetko spolupracuje s nastavením HD videí v rozlíšení 720p, kódovaného v akomkoľvek z troch najpopulárnejších moderných formátoch: H.264, AVI WebM.

SketchUp PRO 2013 (foto Martin Prvonič,
interiérový designer)
SketchUp PRO 2013 (foto Martin Prvonič, interiérový designer)

SketchUp MAKE

Nový názov dostala i „free“ verzia SketchUpu. Okrem verzie SketchUp 2013 PRO je v ponuke i verzia s označením „SketchUp Make“. Táto verzia však má ako prvá „free “ verzia v licenčných podmienkach uvedené, že nesmie byť použitá na komerčné účely.

Novinky v module LayOut 2013

Tvorcovia SketchUpu priniesli novinky i do modulu LayOut, ktorý dostal, podobne ako program SketchUp, označenie LayOut 2013, a ktorý je súčasťou PRO verzie programu SketchUp. Modul LayOut sa vo svojej novej verzii stal ešte silnejším nástrojom, než doteraz bol.

Šrafovanie

LayOut získal nový nástroj, ktorý doteraz chýbal. Vďaka novej funkcii Šrafovanie sú výstupy zase o krok reálnejšie. S funkciou Šrafovanie neodmysliteľne súvisia i nové vzory výplní , ktoré boli pridané do knižnice materiálov priamo v SketchUpe , ale i do knižnice priamo v LayOute. Na výber sú štandardy, ako pôda, oceľ, drevo, guma, betón... Alebo je možné vytvoriť vzory vlastné. Jednotlivé vzory sa dajú medzi sebou kombinovať, a rovnako tak dokážeme vytvoriť nekonečnou radu variácií.

Kopírovací rad

Do LayOutu bolo pridané viacnásobné kopírovanie prvkov , ktoré pracuje na podobnom princípe, ako kopírovanie v SketchUpe . Stačí presunúť kópiu, zadať počet požadovaných kópii a stlačiť Enter.

Čísla stránok

Ide o malý, ale užitočný doplnok, ktorý umožňuje automatické zobrazovanie čísel stránok v projektovej dokumentácii LayOutu, čím sa uľahčuje tlač a export častí z dokumentu.

Ročný aktualizačný servis

Úplnou novinkou je zavedenie tzv. ročného aktualizačného servisu (maintanance and support), v rámci ktorého získavate technickú podporu, servis packy a upgrady na celých 12 mesiacov od nákupu licencie ZDARMA.

Ideálnym spôsobom, ako zistiť, čo všetko obsahuje SketchUp PRO 2013, je vyskúšanie 8 hodinovej demo verzie, ktorú spoločne s čiastočnou českou lokalizáciou nájdete na www.sketchup.cz.

Nový plugin pre program SketchUp – 4D VIRTUAL BUILDER

Ďalšou novinkou, ktorá bola „3-éčkami“ tento rok predstavená pre český a slovenský trh, je plugin do programu SketchUp s názvom 4D Virtual Builder. Ide o silný nástroj pre riadenie projektu, kde k samotnému 3D modelu vytvorenom v SketchUpe pridáme ďalší parameter – ČAS.

Samotné riadenie projektu je v dnešnej dobe veľmi komplexné, obsahuje množstvo pravidiel a pre projektových manažérov býva ťažké vysvetliť organizáciu a riadenie projektu všetkým členom tímu a subdodávateľom. A práve plugin 4D Virtual Builder je k tomuto ideálnym nástrojom.

4D Virtual Builder – pro SketchUp
4D Virtual Builder – pro SketchUp

Základné funkcie 4D Virtual Buildera

Definovanie časového intervalu

Plugin 4D Virtual Builder umožňuje priradenie časového intervalu jednotlivým častiam modelu SketchUp a tým získať prehľad o časovom rozvrhu projektu a vizuálny prehľad pomocou 3D modelu.

Plne funkčný Ganttov diagram

Na základe definovaného časového rozhrania je možné zobraziť plne funkčný Ganttov diagram priamo v prostredí programu SketchUp.

Ganttův diagram
Ganttův diagram
Ganttův diagram
Ganttův diagram

Import/Export

Plugin plne spolupracuje s nástroji pre riadenie projektu ako MS Project, Primavera a PowerProject a umožňuje import a export dát.

Medzi ďalšie funkcie 4D Virtual Builderu patrí napríklad: Prechádzka priestorom a časom, generovanie scén za časový interval, automatické vytváranie správ a obrázkov, automatické generovanie PowerPointových prezentácii, možnosť zadávania dát...

4D Virtual Builder
4D Virtual Builder

Plugin 4D Virtual Builder je k dispozícii v troch verziách a to – Light, PRO a Ultimate.

Verzia Light umožňuje základné nastavenie a pridávanie iba jedného atribútu - čas, preto pri tejto verzie hovoríme o 4D. Verzie PRO a Ultimate umožňujú okrem atribútu Čas, priradiť vlastné atribúty, ako napr. Náklady na m², odkaz na webové stránky, obrázok... A preto pri týchto verziách môžeme hovoriť o xD Virtual Builder.

Napriek všetkým možnostiam, ktoré plugin 4D Virtual Builder svojím užívateľom poskytuje, jeho tvorcovia brali do úvahy jednoduchosť a prívetivosť samotného programu SketchUp a v tomto duchu samotný plugin tvorili. Viac informácií o novom plugine, ceny a porovnanie jednotlivých verzií, nájdete na www.sketchup.cz, kde je možnosť stiahnuť si skúšobnú 10-dňovú DEMO verziu v anglickom jazyku.

Česká lokalizácia pluginu vrátane výučbových materiálov bude v krátkom čase k dispozícii.

Autor: Ing. Miloš Tušš, Žaneta Pavlištíková
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama