Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 4.5.

Sklo v interiéri: reflexia na prianie

Zverejnené: 16. 11. 2023

Sklo je obľúbené pre svoje jedinečné vlastnosti a jednou z nich je odrazivosť (čiže reflexia). V zásade platí, že lesklé materiály odrážajú svetlo a teda priestor opticky zväčšujú, naopak matné materiály svetlo pohlcujú a priestor sa tak zdá menší.

Posuvné dvere zo skla Matelux Grey. Zdroj: AGC Glass Europe

V interiéri sa sklo využíva najmä na optické zväčšenie jednotlivých miestností a to či už volíme číre sklo, ktoré je priehľadné a poskytne prehľad aj o dianí vo vedľajšej miestnosti, alebo nepriehľadné lesklé sklá či zrkadlá odrážajúce iba priestory, v ktorých sú umiestnené. Všeobecne platí, že tmavé teplé farby priestor zmenšujú, svetlé farby naopak pomáhajú opticky priestor zväčšiť. Navrhovanie skla do interiéru má svoje jedinečné špecifiká a vyžaduje znalosť tohto materiálu. Tmavé sklo vďaka zreteľnejšiemu zobrazeniu predmetov v ňom odrazených vyvára hĺbku priestoru, čo môže byť žiaduce, alebo naopak rušivé. To platí o obkladoch z lakovaných skiel ale aj o zrkadlách.

Umiestnenie skla v interiéri

Použitie skiel a zrkadiel v interiéri má svoje jasné pravidlá a aby fungovali podľa predstáv investora, treba tieto pravidlá rešpektovať a odrazivé plochy správne umiestniť. Napríklad zrkadlo je možné využiť na privedenie svetla do interiéru alebo na samotné zrkadlenie. Zlá voľba môže predstavovať svetlo odrazené priamo do očí alebo tvár v tieni v prípade, že využívame primárnu funkciu zrkadla.

Hra svetla a reflexie

Požiadavka na vysokú reflexiu pri zachovaní transparentnosti skla vychádzala predovšetkým z architektonických požiadaviek na fasády budov, ktoré vznikali v druhej polovici minulého storočia.

Pôvodne fasádne sklá (Stopsol) poskytujú nielen funkčnú ochranu proti slnečným lúčom, ale zároveň prepúšťajú svetlo dovnútra budovy a zaisťujú súkromie pre jej užívateľov. Vysoká intenzita denného svetla totiž spôsobuje, že človek kráčajúci pozdĺž takto zasklenej budovy vidí iba svoj odraz ako v zrkadle bez toho, aby dokázal rozoznať priestor za sklom. Tento efekt sa dá ľahko previesť aj do interiéru a vytvoriť tak polopriepustnú zrkadlovú stenu. Ideálne riešenie pre šatníkové priestory, prvky obývacej steny a skríň, ktorých obsah má byť variabilne oku skrytý alebo priznaný vnútorným podsvietením.

Obklady stien (Lacobel Pink Nude) a dverí skríň (Matelac Green Safari) Zdroj: AGC Glass Europe
Obklady stien (Lacobel Pink Nude) a dverí skríň (Matelac Green Safari) Zdroj: AGC Glass Europe

Matné povrchy a sklo so saténovou úpravou

Ako už bolo uvedené, reflexia môže byť v niektorých prípadoch nežiaduca a to z hľadiska funkčného ako aj z hľadiska dizajnu. Vďaka pokročilým výrobným technológiám je možné základnú vlastnosť skla – odrazivosť – potlačiť. Špeciálnym procesom naleptania sa z prirodzene lesklej plochy stáva zamatový povrch.

Technológia leptania napomáha ľahšej údržbe a matný povrch sa často volí pre mäkké filtrovanie svetla a zaistenie určitej miery súkromia. V škále skiel so saténovou povrchovou úpravou nájdeme produkty ako sú Matelux®. Ten si zachováva priesvitnosť (miera prestupu svetla je rovnaká ako u číreho skla) a Matelac®, farebné lakované sklo vhodné na obklady stien, nábytku i vodorovnej plochy políc a stolov, ktorého povrch je zmatovaný kyselinou. Jemné odtiene „zapudrovaného vzhľadu” je možné kombinovať s rovnakými odtieňmi v lesklom prevedení. Rad Matelac Silver predstavuje unikátne produkty, ktorých základom je zrkadlovina.

Použitie skla a zrkadiel v interiéri má svoje jasné pravidlá. Zdroj: AGC Glass Europe
Použitie skla a zrkadiel v interiéri má svoje jasné pravidlá. Zdroj: AGC Glass Europe

Lesk a farba pre každý interiér

Sklo Lacobel® – lesklý „matador” je vhodný do každého priestoru, ktorému potrebujete dodať farbu a reflexný povrch. Jedná sa o sklo na jednej strane vybavené stálofarebným lakom nanášaným priemyslovou technológiou na zrkadliacej linke. Farebnú škálu z roku 2021, rozdelenú podľa životných štýlov, 3 nájdete na www.agc-yourglass.com. Obsahuje aj 10 dvojíc rovnakých farieb v rovnakých farbách v lesku a mate.

Vrátia vám 90 %

Zrkadlo. Vďaka tenkej striebornej vrstve totiž poskytuje reflexiu až 90%. Tak ako ho poznáme je súčasťou ľudských domovov už od 17. storočia - vtedy sa považovalo za symbol luxusu, bohatstva a prestíže. Teraz ho nájdeme v každej domácnosti, pretože jeho funkcia zrkadlenia je nezastupiteľná. Napriek tomu, že prvotný účel zrkadiel zostáva rovnaký – teda odraz prostredia a osôb samotných – stále častejšie sú zrkadlá pre svoje vlastnosti využívané ako architektonický a dizajnový prvok, ktorý má za úlohu vniesť do interiéru viac svetla, prežiariť všetky tmavé zákutia, opticky zväčšiť či zmenšiť priestory v ktorých sa nachádza, či upútať pozornosť a ozvláštniť danú miestnosť. Výroba „zrkadloviny” prebieha výhradne priemyselne, čím je zaručená kvalita nanesených vrstiev a ich odolnosť. Vďaka variabilite základnej skloviny existujú v niekoľkých farebných variantoch. Jeho povrch sa dá tiež zmatovať. Tým síce reflexiu odstránime, ale získame zaujímavý matný platinový vzhľad (v prípade číreho zrkadla). Navyše, súčasné zrkadlá sú opatrené ekologickými lakmi a majú vyššiu životnosť. Mirox 4Green+, horúca novinka tohto roku, je prémiové zrkadlo s lakom na vodnej báze a ešte nižšími emisiami prchavých organických látok (VOC až o 80 % nižšie ako u štandardných zrkadiel). Ide o úplne nepriehľadný výrobok, ktorý je ideálnym riešením pre aplikácie s podsvietením.

Mirox 4Green+ je prémiové zrkadlo s lakom na vodnej báze a ešte nižšími emisiami prchavých organických látok (VOC). Zdroj: AGC Glass Europe
Mirox 4Green+ je prémiové zrkadlo s lakom na vodnej báze a ešte nižšími emisiami prchavých organických látok (VOC). Zdroj: AGC Glass Europe

Neviditeľné sklo

Keď je vlastný odraz alebo odraz prostredia pred sklom obťažujúci, máte jedinú možnosť: uplatniť antireflexné sklo. Špeciálny antireflexný povlak nanesený metódou magnetronového naprašovania odstraňuje túto nežiaducu reflexiu a znižuje ju až na hodnotu pod 1%. Užívateľ si môže nerušene prezerať vystavené predmety alebo užívať ničím nerušený výhľad z okna a to aj v prípade, ak je v interiéri rozsvietené a vonku je tma.

Oblasť využitia tohto skla nie je presne špecifikovaná. Efekt je možné uplatniť vo výkladoch, predajných pultoch, vitrínach v múzeách a galériách, v zasklení VIP tribún, v kontrolných vežiach, ale aj v zoologických záhradách.

Plochy typické aj atypické

Pokiaľ sa teda zbavíme klasickej schémy, že sklá patria do okien a zrkadlá na chodbu a do kúpeľne, môžeme sa dostať k celému radu zaujímavých realizácií a využitiu zrkadiel a lesklých či matných sklenených plôch. Transparentné prvky, deliace priečky, výplne dverí a nábytkových dvierok tvoria nespočetné množstvo aplikácií pre priehľadné a priesvitné sklo. Lakované sklá i zrkadlá je možné využiť ako obklady v súkromných aj verejných priestoroch. Takmer bezškárové obloženie veľkoformátovými sklami zvolenej farby, v lesku alebo mate, je možné použiť v kuchyniach, kúpeľniach aj hotelových lobby. Systém inštalácie lepením je rýchly, bez nutnosti ďalších stavebných úprav, umožní vynechať viditeľné upevňovacie prvky, dovolí vytvoriť veľké plochy s minimom škár a zjednoduší údržbu.

Napriek tomu, že sa sklo pravidelne vyskytuje na popredných priečkach medzi najpoužívanejšími materiálmi v stavebníctve aj pre oživenie interiéru a dotvorenie správnej atmosféry, stále nie sú všetky jeho prínosné vlastnosti a úpravy plne rozšírené do povedomia odbornej či širšej verejnosti. Vďaka vybraným unikátnym vlastnostiam navyše môžu sklá doplniť alebo plne nahradiť niektoré iné interiérové materiály. Skrátka limitom skiel nie je spracovanie, ale len naša vlastná fantázia.

AGC Glass Europe

Spoločnosť AGC Glass Europe dlhodobo robí kroky v realizácii svojho plánu uhlíkovej neutrality. Jej komplexný prístup zohľadňuje celý hodnotový reťazec: dekarbonizáciu vlastných výrobných procesov, zníženie emisií CO2 z dodávateľského reťazca a zníženie ďalších nepriamych emisií. Skupina podporuje využívanie obnoviteľných zdrojov energie nielen nákupom zelenej energie, ale tiež výrobou vlastnej zelenej solárnej a veternej energie. Jej výrobky spĺňajú náročné európske štandardy a prispievajú k znižovaniu uhlíkovej stopy. Hlavné škály skiel sú podrobované nezávislým certifikáciám a väčšina sklárskych výrobkov získala certifikát Cradle to Cradle Certified®, ktorý hodnotí udržateľnosť stavebných materiálov.

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy AGC Glass Europe
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama