Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Skončime s neúčinným bojom s CO2 a klímou a sústreďme sa na pokojný a zodpovedný vývoj ľudstva

Zverejnené: 18. 5. 2023

Nasledujúci text sme publikovali už v roku 2019 (pod titulom President Trump spolieha na skutočných odborníkov) a je aj dnes aktuálny. V úvode text konštatoval, že zatiaľ čo americký Kongres si za svojich poradcov vo veciach klímy vyberá blúznivých amatérov a nevzdelancov, prezident Trump sa opiera o špičkový tím klimatických odborníkov s dlhoročnou praxou. Sú to predovšetkým Will Happer, Richard Lindzen, Roy Spencer, Patrick Michaels a služobne asi najstarším je atmosférický fyzik S. Fred Singer, pôvodom Rakúšan. V článku sa uvádza, že celosvetová kampaň vo veciach tzv. zmeny klímy sa neopiera o reálne skutočnosti.

Planéta Zem – ilustrácia. Prvky tohto 3d obrázku zhotovila NASA

A akých že vlastne expertov povolávajú politici (t.č. demokrati) pre svoj Nový zelený údel? Je to stredoškoláčka Greta Thunbergová z Európy a kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová, predtým barmanka v newyorskom obvode Bronx. Niet sa potom čo čudovať, že alarmisti nie sú ochotní verejne debatovať o svojich názoroch vo veciach zmeny klímy. Priblížme si teraz expertný tím prezidenta Trumpa:

Bývalý prezident USA Donald John Trump
Bývalý prezident USA Donald John Trump

Tím skutočných klimatických expertov

Kľúčovou osobnosťou je William Happer, emeritný profesor vo fyzikálnom ústavu na Princetonskej Univerzite, dnes v službách Národnej bezpečnostnej rady USA. Profesor Happer bol tiež dlhoročným členom organizácie JASON, čo je súkromná organizácia vedcov, ktorá radí federálnej vláde USA. Pôsobil aj ako riaditeľ Energy Department (Oddelenie energie) na americkom Úrade vedy (Office of Science).

Happer stále tvrdí, že „emisie oxidu uhličitého (CO2) sú pre životné prostredie dobré a v skutočnosti dokonca nevyhnutné pre prežitie všetkého života na planéte. CO2 podporuje fotosyntézu v rastlinách, čo je základ celého potravinového reťazcu. Bez rastlín by zvieratá neprežili. Zvyšujúce sa koncentrácia atmosférického CO2 potom vedie doslova k ozeleneniu planéty, inými slovami podporuje zvýšený rast rastlín. Toto ozelenenie už bolo mimochodom zaznamenané a fotografované satelitmi na obežnej dráhe okolo Zeme a potvrdené aj pozorovaním a priamym meraním tu na Zemi.“

Richard Lindzen, profesor meteorológie v Massachusettskom technologickom inštitúte v americkom Cambridgi, je ďalším imponujúcim fyzikom, ktorý radí Trumpovi. Lindzen pracoval a publikoval pre Medzivládny panel pre zmenu klímy (IPCC) a bol to pravdepodobne už spomenutý Happer, ktorý ho oslovil, aby sa spolu s ním pripojil do prezidentského poradného zboru vo veciach klimatickej zmeny.

Ďalším klimatickým expertom prezidenta Trumpa bol Roy Spencer, hlavný vedecký pracovník na Univerzite of Alabama v Huntsville a tiež lídrom amerického vedeckého tímu, ktorý pomocou satelitnej mikrovlnnej skenovacej rádiometrie študuje a monitoruje chladivé toky energie, unikajúce z morí, vzdušné vlhkosti a mrakov do vesmíru (Advanced Microwave Scanning Radiometer (AMSR-E) on NASA’s Aqua satellite). Ďalej pôsobí ako samostatný vedecko-výskumný pracovník pre štúdium klímy v Marshallovom vesmírnom letovom stredisku NASA. Ten istý Spencer tiež obdržal od Americkej meteorologickej spoločnosti špeciálne ocenenie za vývoj metodológie pre US satelity za účelom monitorovania globálnej atmosférickej teploty. Spencer bol najskôr ďalšou osobnosťou, ktorú navrhol už spomínaný Happer do prezidentskej poradnej komisie pre zmenu klímy.

Iný expert a realista a najskôr aj ďalší Happerov typ je Patrick Michaels, klimatológ, ktorý v minulosti pracoval ako profesor pre výskum environmentálnych vied University of Virginia. Michaels je tiež bývalým prezidentom Americkej asociácie štátnych klimatológov a bývalým vedúcim environmentálnych štúdií v Cato Institute.

Asi najznámejší z tímu expertov Donalda Trumpa na zmenu klímy je S. Fred Singer, atmosférický fyzik z Rakúska a bývalý profesor environmentálnych vied na University of Virginia. V roku 1962 založil Singer stredisko satelitných služieb Národného meteorologického úradu a ďalej je autorom mnohých recenzovaných prác a kníh o celom rade dôležitých vedeckých tém. Počas posledných desaťročí sa sústreďuje hlavne na problematiku zmeny klímy.

Heartland Institute

Profesora Singera mnohokrát citoval a z jeho myslení čerpal Heartland Institute pri spisovaní svojej niekoľkozväzkovej recenzovanej série „Preskúmanie zmeny klímy“. Toto dielo ponúka tisíce strán vedeckých zhrnutí, ktoré napísali vedci, ako aj citácie tisícov recenzovaných štúdií a objektívnych zdrojov dát. Inou aktivitu tohto inštitútu sú veľké medzinárodné konferencie, ktorých sa konalo do tejto doby celkom 13.

Biely dom - sídlo prezidenta USA
Biely dom - sídlo prezidenta USA

Posolstvo pre ľudstvo

Všetky uvedené osobnosti, profesori Happer, Lindzen, Spencer, Michaels a Singer hovorili na jednej alebo viacerých z uvedených konferencii Heartland Inštitútu. Ich prezentácie sú archivované na internete a celkom búrajú trápne alarmujúcu klimatickú propagandu a klamstvá na jednej strane a potvrdzujú ohromný medzinárodný vedecký konsenzus o normálnom vývoji klímy, ktorý mal v minulosti vždy teplé a chladné periódy.

Ich posolstvo znie: Skončime s nezmyselným, zavádzajúcich a vopred neúčinným bojom s CO2 a klímou a sústreďme sa na pokojný a zodpovedný vývoj ľudstva.

Toľko pôvodný text. Dodajme, že len za 21 hodín a 15 minút dodá Slnko k Zemi energiu o veľkosti cca celoročnej pozemskej výroby energie všetkého druhu. Navyše tepelné žiarenie nevyžarujú späť k Zemi len molekuly CO2. Vyžarujú ich širokospektrálne všetky plyny a vrstvy atmosféry s intenzitou a spektrom, ktoré zodpovedá ich teplote v zmysle Stefanovho–Boltzmannovho zákona. Životne dôležitý biogénny oxid uhličitý v tom nehrá pozorovateľnú roľu. Inými slovami, útok na CO2 je scestným útokom na normálny život.

1) Z anglického originálu "The Real Experts on Climate Change Advise President Trump" od Petra Ferrary z 29. októbra 2019 preložil Jiří Hejhálek.

Čítajte tiež:

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek 1)
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama