Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Špaletové okná sa vracajú na scénu. S moderným zasklením nemajú konkurenciu

Zverejnené: 22. 8. 2020

Kastlové alebo tiež špaletové okná sa používali prevažne v minulých storočiach. Od polovice 20. storočia ich začali vytláčať veľkoformátové jednoduché okná vybavené izolačným dvojsklom a neskôr trojsklom. Investori sa však dnes k týmto oknám vracajú pre ich jedinečné vlastnosti.

Vylepšiť pomocou nového izolačného skla sa navyše dajú aj staré kastlové okná. Podmienkou je len to, aby neboli ich drevené rámy prehnité (foto LisaKathy)

V posledných desaťročiach sa kastlové okná vyrábajú väčšinou ako repliky historických okien, kedy ich použitie vyžadujú pamiatkari z dôvodu zachovania pôvodného vzhľadu aj funkcie budovy. Pre niekoho možno prekvapivo sa objavujú aj v novostavbách. Dôvodom je fakt, že, pri osadení modernými izolačnými sklami, odpadá ich slabina spočívajúca v nedostatočných tepelno-technických parametroch. Ak hovoríme o nových kastlových oknách, možno u nich správnym sklom docieliť takých parametrov, ktoré sú pre jednoduché okná nesplniteľným snom. Vylepšiť pomocou nového izolačného skla sa navyše dajú aj staré kastlové okná. Podmienkou je len to, aby neboli ich drevené rámy prehnité.

Okno ako výrazný architektonický prvok

S oknom sa niekedy pracuje ako so sériovým výrobkom, ktorý sa čo najlacnejšie nakúpi a osadí sa ním dom alebo celé sídlisko. Okno je ale výrazným architektonický prvok, ktorý by mal byť kus od kusu pozorne navrhnutý s ohľadom na svoje umiestnenie, užitie a správnu funkciu. Popri tom, že prináša do obydlia svetlo, vzduch a slnečnú energiu, pracuje okno aj s vlhkosťou. Tú by mal projekt dôsledne riešiť.

V dnešnej modernej dobe plnej veľkoformátových okien a celých presklených stien to znie možno archaicky, ale máloktoré okno poskytne taký komfort ako špaletové. Ten oceníte väčšinou až po rokoch používania, zvlášť ak máte možnosť porovnania s bežnými oknami, u ktorých po čase začnete vnímať ich diskomfort.

Vynikajúca ochrana pred hlukom

Žiadne jednoduché okno na svete nevie poskytnúť taký hlukový útlm, ako okno kastlové. Aj keď ho vybavíte superakustickými sklami, tak cez rám, alebo skôr cez jeho ostenie - teda okolo rámu - preniká do miestnosti zvuk susedovej kosačky na trávnik, počujete motorovú pílu, prechádzajúce automobily atď. Pred hlukom zvonku sa navyše nie je kam schovať. Keď vám vadí svetlo, zatemníte si okná. Ak je vám horúco, zaobstaráte si klimatizáciu. Lenže kam chcete uniknúť pred hlukom? Na dopravnom podniku ťažko uspejete so žiadosťou, aby električky po vašej ulici jazdili až po vašom odchode do práce a nie už o tretej ráno...

Vynikajúca schopnosť tlmiť hluk je v prípade špaletových okien daná nielen dvojicou rámov, ale aj tým, že celá konštrukcia okna je oveľa hlbšia, často cez väčšiu časť hrúbky steny, ktorá zvuk veľmi dobre absorbuje. Navyše sa jeho montáž nedá tak ľahko oklamať, ako u jednoduchých okien. Pre predstavu, pri osadení dvojicou izolačných skiel - ako vo vnútornom, tak aj vo vonkajšom krídle -, možno dosiahnuť u špaletového okna zvukový útlm na úrovni 46-47 dB. To je o niekoľko dB viac, než u jednoduchých okien, či už s dvojsklami, alebo trojsklami.

Špaletové okno je okno s vonkajšími a vnútornými krídlami, medzi ktorými je časť špalety. Ak sú obe okná namontované v spoločnej zárubni (na obrázku), ide o kastlové okno
Špaletové okno je okno s vonkajšími a vnútornými krídlami, medzi ktorými je časť špalety. Ak sú obe okná namontované v spoločnej zárubni (na obrázku), ide o kastlové okno

Poznámka: Z hľadiska akustiky je najväčším problémom takzvaná predsadená montáž do tepelnej izolácie, alebo do polystyrénovej vložky, ktorá eliminuje tepelné mosty a bráni prestupu tepla okolo okna. Tu prakticky mizne všetka hmota, ktorá môže zvuk pohltiť a je dosť zložité v takýchto prípadoch zabezpečiť, aby okno nebolo skôr k zlosti, pretože tieto ľahké materiály dobre prenášajú zvuky.

Pozor na rosenie

Pri výbere zasklenia do "špaliet" je však potrebné vedieť, čo robíte. Dve totožné dvojsklá, ktorá izolujú rovnako, by mohli celé okno nenávratne poškodiť. Dôvodom je fakt, že v priestore medzi vnútorným a vonkajším krídlom sa nenachádza inertný plyn, ale normálny vzduch s podielom vodnej pary. Ak budú obe dvojsklá totiž izolovať rovnako, povedzme štandardné dvojsklá s Ug = 1,1 W/(m2K), rosný bod sa bude často nachádzať v priestore medzi oboma krídlami. Vonkajšie sklá budú studené, v dutine sa bude zrážať kondenzát a od neho vzniknúť ďalšie problémy.

Vzhľadom k vyššie uvedenému je dôležité dostať rosný bod čo najviac do exteriéru, respektíve tam, kde kondenzát nemôže vzniknúť - teda do dutiny vonkajšieho izolačného skla. V praxi to znamená osadiť vonkajšie krídla oveľa lepšie izolujúcim sklom (napr. dvojsklom s pokovom a fóliou vnútri s Ug = 0,6 W/(m2K)) a naopak u vnútorných krídiel použiť iba obyčajné dvojsklo s Ug = 2,8 W/(m2K). Touto kombináciou sa navyše vďaka fólií vo vonkajšom izolačnom skle posilní aj tak vynikajúci zvukový útlm.

Pasívne slnečné zisky

Najväčší energetický efekt majú kastlové okná orientované na juh s vnútorným krídlom osadeným iba raz tabuľou číreho nepokovaného skla. V zime, keď je slnko na oblohe nízko, možno otvoriť vonkajšie krídla a nechať slnečné lúče prechádzať dovnútra iba cez vnútorné krídla a zadarmo tak vyhrievať interiér. Do miestnosti vniká až deväťdesiat percent slnečnej energie, čo je splnený sen každého "pasivára". Naopak, pretože sú vnútorné krídla stále zavreté a sklo zahriate nad teplotu vnútorného vzduchu, neuniká žiadne teplo von. Hneď ako slnko zájde, vonkajšie perfektne izolujúce krídla sa opäť zatvoria a máme znovu dokonale izolujúce okno.

V lete, keď je slnko na oblohe vysoko, sa jeho lúče od vonkajšieho reflexného skla odrazia. Čo pod ostrým uhlom skrz zasklenie predsa len prejde, je už len zlomok energie, ktorá však neohrieva interiér, pretože je vnútorné sklo dostatočne vzdialené od vonkajšej hrany fasády a dopadá len na rám okna medzi krídlami. Mierne pootvorenými vonkajšími krídlami je možné toto prípadné teplo z priestoru okna ľahko vyvetrať.

Záver

Špaletové okná sú v porovnaní s jednoduchými o niečo drahšie. Na druhú stranu ale lepšie tlmia zvuk zvonku a počas zimných slnečných dní je s nimi možné „bezplatne” vykurovať interiér. Pokiaľ si ich navyše necháme vyrobiť s vonkajšími krídlami, ktoré sa otvárajú von, môžu byť čo sa týka rozmerov aj celkom veľké. Jednoducho máme tu dôvody, prečo nad nimi má zmysel uvažovať aj v prípade novostavieb.

1) Článok vznikol na základe rozhovoru s Michalem Bílkem. Michalovi ďakujeme za upozornenie na potenciálne problémy týkajúce sa kondenzácie vlhkosti u špaletových okien a za množstvo ďalších podnetných informácií.

Súvisiace články:

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív redakcie

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama