Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Spojovacie materiály – aké typy poznáme a k čomu sa využívajú

Zverejnené: 19. 9. 2020

Spojovanie materiálov a konštrukcií je možné realizovať rôznymi spôsobmi v závislosti na tom, z akých látok sú vyrobené a aký spoj chceme vytvoriť. Jedná sa vedľa ošetrovania povrchov o jeden zo základných postupov aplikovaných naprieč priemyselnou výrobou. Spojovanie materiálov je možné riešiť celou škálou rozličných postupov v nadväznosti na zamýšľanú trvanlivosť a pevnosť konečnej zostavy.

Druhy spojov a postupy ich realizácie

Typy spojov sa primárne delia do dvoch základných kategórií, a to na spoje permanentné alebo rozoberateľné. S ohľadom na túto skutočnosť sú následne vyberané vhodné prostriedky a nástroje, ktorými sa daný spoj rieši. Štandardne sa spájajú prvky, ktoré majú dohromady vytvoriť set s pokročilými vlastnosťami, pričom pôsobenie protichodných alebo kolmých síl a spolupôsobenie materiálových vlastností je podporované stupňami voľnosti, ktoré sú do spoja vnášané.

Permanentné spoje

Permanentné spoje majú spravidla nízky počet stupňov voľnosti a slúžia buď k zaisteniu maximálneho spolupôsobenia prvkov lebo k minimalizácii namáhania v mieste spoja. Permanentnými sú nazývané spoje, ktoré nie sú jednoducho rozoberateľné. V závislosti na konkrétnom type materiálu sú pre vytvorenie permanentných spojov používané najmä:

  • zváranie
  • lepenie

Obe tieto techniky sú založené na vytvorení špeciálnej medzivrstvy kompatibilnej so všetkými spojovanými prvkami (či už z rovnakých alebo rozdielnych materiálov). Zváranie sa používa pre vytvorenie pevných a tuhých permanentných spojov kovov alebo polymérov – štandardne sa jedná o jednodruhové spájanie. Lepením sa k sebe prichycujú materiály odlišných vlastností, výhodou tejto technik je predovšetkým možnosť vytvorenia homogénnej a veľmi pevnej spojovacej plochy väčších rozmerov.

Rozoberateľné spoje

Na rozdiel od permanentných umožňujú rozoberateľné spoje vytvoriť dostatočne pevnú zostavu, ktorá je však jednoducho rozložiteľná a zároveň v miestach nadväznosti jednotlivých prvkov ponecháva konštrukčnému riešeniu viacero stupňov voľnosti. Rozoberateľné spoje sa nezakladajú na vytváraní adhéznej medzivrstvy, ale na tvarovom či deformačnom prepojení. Najčastejšie techniky zahrnujú:

  • aplikáciu tesárskych spojov
  • inštaláciu spojovacích prvkov

Tesárske spoje sa obvykle využívajú u prvkov z masívneho dreva alebo drevených lepených kompozitov, typické sú najmä pre staticky vyvážené konštrukcie a vychádzajú z vnášania momentov do miest spoja. Spojovacie prvky sú využívané pre rôzne typy materiálov a zakladajú sa na vytvorení bodového prepojenia prvkov.

Varianty spojovacích materiálov

Medzi typické spojovacie materiály patria nity, kolíky, klince, skrutka a vruty. Z uvedených typov poskytujú skrutky najväčšiu variabilitu primárne s ohľadom na možnosti regulácie spoja, ktorý je možné dotiahnuť na konkrétny moment a vložiť doň dostatočný odpor udržujúci prvky práve v takom postavení, aké je potreba. Skrutky je možné si zadovážiť vo veľmi širokom spektre prevedení – s rôznymi typmi hlavice či protistojacej matice, líšia sa tiež pevnosťou danou materiálom, z ktorého sú vyrobené, a prierezom, tuhosťou, trvanlivosťou a aplikáciou.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama