Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Spoľahlivé materiály proti vlhkosti na báze hmoty Xypex

Zverejnené: 5. 8. 2009

Ochrana podzemných častí budov proti prenikajúcej vlhkosti aj nadzemných múrov proti vzlínavej vode patrí medzi najobtiažnejšie etapy výstavby, ako aj pri nových objektoch, tak aj pri rekonštrukciách. Snahou všetkých účastníkov výstavby je nájsť spoľahlivé, pokiaľ možno úsporné a technicky nenáročné riešenie. Jedným z najspoľahlivejších spôsobov, ako izolovať betónovú podzemnú konštrukciu, je použitie hmoty Xypex.

Túto izolačnú hmotu predáva v Českej republike firma Nekap, s. r.o. už sedemnásť rokov. Potom, čo sa Xypex prestal u nás používať iba ako sanačný materiál na opravy konštrukcií z predvojnového obdobia a predovšetkým z obdobia socialistického stavebníctva, jeho spotreba začala stúpať.

Stierky Xypex a Waterfin –preverené riešenie

Xypex sa v ČR už desať rokov licenčne vyrába a vyváža sa odtiaľ do dvanástich európskych krajín. V ČR bolo týmto materiálom zaizolovaných veľa objektov, od bytových komplexov po bazény moderných kúpalísk.

Xypex sa používa ako náter, prísada do betónovej zmesi, či vsyp do podláh. Výhoda náteru spočíva v tom, že sa môže použiť z ľubovoľnej strany konštrukcie a je tak možné zatesniť vodu prenikajúcu pod veľkým tlakom aj zvnútra objektu. Kryštály, ktoré Xypex vyrába, prerastajú konštrukciou aj niekoľko desiatok centimetrov, pretože sa „ťahajú za vodou“. Popritom prebehne zatesnenie pórov priechodných pre molekuly kvapaliny, ale úzke póry zostanú voľné. Takto Xypex umožňuje konštrukcii „dýchať”.

Z tohoto dôvodu je v prípade radónového zaťaženia Xypex kombinovaný so stierkou Waterfin. Waterfin PV je materiál pôvodne vyvinutý k povrchovej ochrane betónu proti pôsobeniu agresívnych zložiek prostredia a atmosféry, ako poistná izolácia na betónové, či omietkové povrchy. Významnou vlastnosťou tejto stierky je mimoriadna schopnosť zabrániť prestupu radónu. Tieto bariérové vlastnosti sa charakterizujú súčiniteľom difúzie, ktorý v tomto prípade činí pre radón menej ako 10·10-12 m2/s. V tomto smere sa Waterfin PV zaraďuje medzi špičkové protiradónové materiály.

Veľkou výhodou je, že obidva materiály sú celkom ekologické a zdravotne neškodné, takže sa nimi môžu izolovať aj sklady potravín a nádrže na pitnú vodu. Ich aplikácia je technologicky jednoduchá a nenáročná. Nimi ošetrený povrch sa nemusí chrániť napr. primurovkou a tým je možné ušetriť čas aj financie.

Malty Monocrete Monomix XP TH, Waterfix XP TH

Pre izolovanie murovaných podzemných priestorov je možné použiť prefabrikované malty, obsahujúce hmotu Xypex Admix. Niektoré z nich, vyrábané pod názvom Monocrete Monomix XP TH sa dajú nanášať aj strojovo. Vrstva hrubá 3–6 cm, (je napr. nanášaná ako jediná izolácia na steny podzemných kolektorov), je schopná zadržať aj veľký hydrostatický tlak. Pre ručné nanášanie je určená hmota Waterfix XP TH, s úspechom používaná pri rekonštrukciách mokrých pivníc.

Malty musia byť aplikované na očistený murovaný podklad, na ktorý je potrebné prichytiť sieť, aby nedošlo k ich odtrhnutiu od podkladu tlakom vody. Tieto malty vyvinula v spolupráci s firmou Nekap, s.r.o. pražská firma Betosan, s.r.o.

Freezteq proti vzlínajúcej vlhkosti

Prirodzeným následkom použitia týchto mált môže byť zvýšené vzlínanie vody do nadzemných častí objektu. Už počiatkom deväťdesiatych rokov začala firma Nekap dovážať anglický prostriedok proti vzlínajúcej vlhkosti Freezteq. Fakt, že bol používaný v západných krajinách už veľa rokov aj skúšky vykonané na stavebnej fakulte v Prahe svedčili o celkom mimoriadnej kvalite tohto produktu. Podľa skúšok Freezteq znižuje nasiakavosť rôznych materiálov v priemere o viac ako 98 %.Možno ho použiť prakticky na všetky druhy murovaných materiálov, vrátane pieskovca, opuky, dierovaných i dutých tehiel, alebo svojpomocne vyrábaných škvarových tvárníc.

Táto metóda bola vybraná hlavne preto, že je možné vykonávať ju zvnútra aj zvonku objektu a že sa dá realizovať na etapy, čím je maximálne výhodná aj napr. pre chalupárov. Výhodou materiálu Freezteq je pomerne jednoduchá aplikácia. Materiál je obalený do igelitových vreciek, uložených do škatúľ. Tie sa ponechajú v mrazničke po dobu asi 10 dní, tým sa vytvoria zamrznuté ampule asi 20 cm dlhé, s priemerom 20 mm. Do múru sa v úrovni terénu alebo tesne nad podlahou vyvŕtajú otvory o priemere 24 mm. Vŕta sa vodorovne, pokiaľ možno do škáry, 9 vrtov na 1 bm múra. Vrty končia 5-6 cm od náprotivného líce múru. Do predvŕtaných otvorov sa potom tri razy po sebe vkladajú zamrznuté tablety tak, aby sa nim každý vrt celkom vyplnil.

Aplikácia Freezteq je rýchla, nenáročná na potrebu mechanizácie a relatívne lacná. Materiál na 1 bm múru o hrúbke 45 cm vyjde približne na 15,50€. Predajca poskytuje na jej účinnosť 20-ročnú záruku. Pokiaľ by ste snáď mali so svojou nehnuteľnosťou problémy s vlhkosťou, spoločnosť Nekap s Vami, samozrejme zdarma, prekonzultuje to najlepšie riešenie. Je iba potrebné dohovoriť si telefonicky schôdzku.

Autor: Ing. Jan Mandelík
Foto: Archiv firmy Nekap

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama