Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Spoločnosť Xella vyhlásila 28. ročník Medzinárodnej študentskej súťaže pre akademický rok 2022/2023

Zverejnené: 13. 7. 2022

Súťaž je určená študentom a študentkám (samostatne alebo v pracovných kolektívoch) študijných odborov Architektúra a Pozemné staviteľstvo na vysokých technických a umeleckých školách a univerzitách a témou tohtoročného zadania je ideová urbanistická a architektonická štúdia „MARINA ÚSTÍ NAD LABEM, PRÍSTAV A KOTVISKO MALÝCH VÝLETNÝCH LODÍ“.

Cieľom nového ročníka, organizovaného pod mottom „Príroda vytvára – človek dotvára“, je podpora samostatnej tvorivej práce vysokoškolských študentov prostredníctvom súťažnej konfrontácie architektonických ideí a myšlienok.

Je to aj príležitosť na zamyslenie, ako by teoreticky bolo možné zmeniť súčasnú nevzhľadnú plochu ústeckého prístaviska a prekladiska všetkého možného v dôstojný súbor stavieb, ktorý by vhodným spôsobom nadviazal na existujúce tri významné mestské dominanty na čele s ikonickým výletným zámočkom Větruše a dotvoriť panorámu južnej časti mesta v tomto kontexte.

Mgr. Silvia Frimmelová zo spoločnosti Xella Slovensko, ktorá vedie sekretariát súťaže pre Slovensko, k novému ročníku uviedla: Termín na odovzdanie súťažných návrhov je 27. februára 2023, ešte predtým sa však každý záujemca o účasť v súťaži musí na webe www.xellasutaz.ytong.sk registrovať. Uzávierka registrácií je predposledný deň pred odovzdaním, tj v nedeľu 26. februára 2023. Súťažné podklady budú zadarmo k dispozícii vysokým školám na webových stránkach www.xellasoutez.ytong.cz a www.xellasutaz.ytong.sk alebo na webových stránkach jednotlivých fakúlt.

Zdroj: XELLA
Zdroj: XELLA

Náplňou zadania tohto ročníka vysokoškolskej súťaže Xella je spracovanie urbanistickej a architektonickej štúdie Mariny, kotviska malých rekreačných plavidiel a výletných lodí, ktoré zaisťujú pravidelnú dopravu po Labe, vrátane nevyhnutného zázemia:

    – kotvisko pre malé rekreačné plavidlá vrátane zázemia pre osadenstvo týchto plavidiel,
    – ubytovacie zariadenia pre pasažierov malých výletných plavidiel i veľkých výletných lodí alebo pre cykloturistov, ktorí využívajú medzinárodnú cyklotrasu Labe – Elbe,
    – čakáreň pre pasažierov osobných výletných lodí vrátane hygienického zázemia,
    – vyhliadková reštaurácia s vonkajšou terasou,
    – čerpacia stanica pohonných hmôt pre malé plavidlá,
    – infocentrum,
    – nástupište na osobné výletné a hotelové lode,
    – parkovacie státie pre osobné automobily a autobusy,
    – zastávka autobusov mestskej hromadnej dopravy,
    – sadové/parkové úpravy celého areálu vrátane plochy pre voľnočasové aktivity,
    – prípadné zaujímavé využitie nepoužívanej časti vlečky pre turistické atrakcie (napr. doprava ručnou drezínou od stavidiel do areálu Mariny)

    Zdroj: XELLA
    Zdroj: XELLA

    V porote zasadnú opäť známi českí a slovenskí architekti ako sú Jakub Cigler, Jána a Miroslav Stachovci, Michal Krištof, Jarek Veselák, Ľubomír Závodný, Peter Moravčík, Juraj Hantabal, Juraj Benetin ai. Predsedu poroty si porotcovia zvolia na začiatku vyhodnocovania.

    Zdroj: XELLA
    Zdroj: XELLA

    Informáciu o výsledkoch hodnotenia poroty sa študenti dozvedia po skončení zasadnutia poroty a oznámenia oficiálnych výsledkov. Hlavnou výhrou môže študent získať odmenu vo výške 4000 €, za druhé miesto 2000 € a autor práce na treťom mieste dostane výhru 1000 €.

    Súvisiace články:

    Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
    Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Xella

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama