Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Športhotel Olympia v novom kabáte

Zverejnené: 9. 3. 2021

Športhotel Olympia Zadov je od roku 1983 miestom, kde sa stretávajú športovci s milovníkmi nádhernej šumavskej prírody. Po necelých 40 rokoch svojho fungovania už však nevyhovoval požiadavkám dnešnej doby. A tak investor, spoločnosť Koh-i-noor holding a.s., ktorý hotel prostredníctvom výberového konania v roku 2017 kúpil od Českej únie športu (predtým ČSTV), stál pred neľahkou úlohou – ako uchopiť rekonštrukciu budovy v Chránenej krajinnej oblasti Šumava, neďaleko Národného parku Šumava, aby zostal zachovaný účel aj spôsob jej využitia a pritom spĺňala štandardy 21. storočia.

Novo zrekonštruovaný hotel Olympia Zadov. (foto: hotel Olympia, Viega)

Hotel je jedným z najvyššie položených v Českej republike. Vďaka vysokej nadmorskej výške 1.080 m.n.m. a okolitým šumavským lesom sa občas prezýva „kyslíkové kúpele“. Bol vybudovaný na samom vrchu Churáňovského hrebeňa pri príležitosti konania tretieho dejstva Svetového pohára v behu na lyžiach žien (10 km), ktoré na Zadove prebehlo 14. 1. 1983, a ktoré vyhrala nórska pretekárka Brit Pettersenová. Neďaleko hotela vyrastala aj Katka Neumannová, ktorá tu od roku 1989 trénovala.

Hneď od výstavby sa hotel stal jedným z najobľúbenejších v regióne. V posledných rokoch však už technologicky ani morálne nevyhovoval aktuálnym potrebám a trendom. Náročná a kompletná rekonštrukcia bola dokončená tesne pred začiatkom pandémie ochorenia COVID-19 na jar 2020. Celkové investície vo výške presahujúce 8 miliónov eur pokryli kompletné odstrojenie pôvodnej budovy až na nosný skelet, do ktorého boli vsadené nové priečky, obvodové steny, technológie a zariaďovacie predmety. Objekt bol ďalej rozšírený o priestranné wellness a rozľahlé vonkajšie terasy. Moderná obálka budovy je tvorená kontaktnou fasádou na západnej strane v kombinácii so zavesenou zateplenou fasádou na zvyšných stranách hotela.

Železobetónový základ skeletovej stavby so stropnými Spiroll panelmi investor ponechal. Došlo iba k niekoľkým posunom nosných priečok stužujúcich stavbu. Ich funkcia bola zistená až pri búracích prácach, a tak oproti projektovej dokumentácii vyžadovali dodatočné posúdenie statikom. Ďalšie podstatné investície v rámci rekonštrukcie zostávajú očiam ubytovaných skryté. Ide predovšetkým o zložitý a dômyselný systém vykurovania, chladenia a rekuperácie tepla. O zdravé klíma vo vnútri hotela s maximálnou mierou energetickej sebestačnosti a zníženie prevádzkových nákladov sa stará kombinácia dvoch najmodernejších technológií tepelných čerpadiel. Bežnejší prenos vzduch/voda je doplnený tepelným čerpadlom zem/voda s celkom 10 zemnými vrtmi. Celý systém potom navyše spätne využíva odpadové teplo z chladenia a takisto prebytkové teplo z wellness prevádzky.

Technické zázemie chladiacej a vykurovacej sústavy s rekuperáciou.
Technické zázemie chladiacej a vykurovacej sústavy s rekuperáciou.

Potrubné rozvody vykurovania a chladenia boli realizované z medeného potrubného systému so spojkami Viega Profipress. V rozvodoch rekuperácie z vrtov do wellness priestoru bolo použité oceľové potrubie s lisovacími spojkami Megapress takisto od Viega. Potrubné spoje všetkých rozvodov sa tak mohli lisovať a celá inštalácia prebiehala rýchlo a pohodlne. To vyhovovalo generálnej dodávateľskej firme ES Engineering & Services s.r.o., ktorá v čase realizácie musela riešiť inú výzvu. Keďže práce prebiehali v zime, tak vďaka bohatej snehovej nádielke a častej poľadovici bolo veľakrát ťažké na stavbu dopravovať nielen materiál ale aj remeselníkov. Dodávky materiálu pre zdravotne technickú inštaláciu, pre technológiu vrtov a čiastočne sanitu zaisťovala strakonická pobočka firmy Ptáček – veľkoobchod, a.s. a samotnú montáž ZTI mala na starosti taktiež strakonická firma V.H.S.H. s.r.o.

Atraktívne pôsobí líniové odvodnenie vo wellness zóne pomocou niekoľkometrových sprchových žliabkov Viega Advantix Vario spojených do jedného radu. Dlhá minimalistická linka sprchového kanálika podtrhuje moderný štýl wellness zóny a odtokovým výkonom hravo spĺňa náročné požiadavky na odvodnenie počas plného vyťaženia.

Líniové odvodnenie wellness centra pomocou žliabkov Advantix. (foto: Viega)
Líniové odvodnenie wellness centra pomocou žliabkov Advantix. (foto: Viega)

Riešenie odvodnenia wellness priestoru bolo tiež technologicky náročné. Keďže sa nesmelo sekať do betónového skeletu, museli sa umelo navyšovať podlahy miestností, aby ku kanálikom tiekla voda pod potrebným spádom.

Líniové odvodnenie wellness centra pomocou žliabkov Advantix. (foto: Viega)
Líniové odvodnenie wellness centra pomocou žliabkov Advantix. (foto: Viega)

Celá rekonštrukcia prebiehala 2 roky podľa naplánovaného harmonogramu. Majiteľ hotela Koh-i-noor holding pod vedením pána Vlastislava Břízy trval na vysokej kvalite použitých materiálov aj na precízne odvedenej práci. Podobný prístup – teda perfektné služby – chce teraz ponúkať tiež svojim hosťom. Aktuálne poskytuje hotel ubytovanie v 48 plne vybavených jedno a dvojlôžkových izbách vrátane piatich apartmánov pre štvorčlenné rodiny s celkovou kapacitou 100 lôžok.

Vo wellness zóne si môžu ubytovaní hostia dopriať zaslúženú regeneráciu po športových výkonoch na miestnych svahoch.
Vo wellness zóne si môžu ubytovaní hostia dopriať zaslúženú regeneráciu po športových výkonoch na miestnych svahoch.

Pre ubytovaných sú ďalej k dispozícii zdieľané a privátne šport boxy v tesnej blízkosti parkoviska pre úschovňu lyží a bicyklov, a wellness, ktorý zahŕňa masáže, fínsku, parnú a infra saunu, vírivku a dve privátne zóny s fínskou saunou a vírivkou. Samozrejmosťou je detský kútik, vinotéka a krbové posedenie. Reštaurácia ponúka moderné poňatie českej kuchyne s využitím lokálnych receptov a miestnych sezónnych potravín. Pomyselnou čerešničkou na torte je potom kongresová sála s kapacitou 150 osôb pre organizovanie firemných akcií.

Privátna zóna wellness centra.
Privátna zóna wellness centra.

Hotel Olympia má skvelé zázemie pre športovcov, rodiny s deťmi, ale aj pre firemnú klientelu. V zime je k dispozícii niekoľko desiatok kilometrov upravovaných bežeckých tratí, ktoré štartujú hneď za hotelom a mierne, umelo zasnežované zjazdové trate v neďalekom stredisku Kobyla. Na svoje si prídu aj snowboardisti a možno tu nájsť aj atrakcie typu snowtubing. V letných mesiacoch je vyhľadávaným miestom pre vyznávačov náročnejšej cykloturistiky, letného lyžovania a pešej turistiky. Naproti hotelu je lanový park, na starom skokanskom mostíku u lanovej dráhy Kobyla funguje rozhľadňa.

Salónik s krbom a vínotékou.
Salónik s krbom a vínotékou.

Hotelová skupina KIN HOTELS, ktorá hotel Olympia prevádzkuje, ponúka svoje služby aj na juhu Čiech. U Lipenskej priehrady, vo Frymburku je to hotel Vltava a kúpeľnú atmosféru dopĺňajú hotely Regent a Svet v Třeboni.

O spoločnosti Viega s.r.o.

Spoločnosť Viega s viac ako 4 700 zamestnancami po celom svete patrí v súčasnosti k popredným výrobcom sanitárnej techniky. Na trvalom úspechu firmy pracujeme v deviatich svetových lokalitách. Výroba je sústredená do štyroch výrobných závodov v Nemecku. Špeciálne riešenie pre severoamerický trh sa vyrába v závode McPherson (Kansas/USA), podnik vo Wuxi (Čína) zase zaisťuje hlavnú výrobu pre ázijský trh. Pre spoločnosť Viega je najdôležitejšia predovšetkým výroba inštalačnej techniky. Okrem potrubných systémov vyrába tiež predstenové a odvodňovacie systémy. Sortiment zahŕňa viac ako 17 000 produktov s rozmanitými možnosťami využitia, napríklad v technickom zariadení budov, v infraštruktúre, v priemyslových zariadeniach alebo pri stavbe lodí. Spoločnosť Viega bola založená v roku 1899 v Attendorne v Nemecku a od 60. rokov sa začala presadzovať na medzinárodnom trhu. V súčasnosti sa produkty Viega používajú na celom svete. Tovar je na jednotlivých trhoch distribuovaný najmä prostredníctvom odborných veľkoobchodov.

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Viega
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama