Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Športový a kultúrny areál Školka v Nezdeniciach na Morave

Zverejnené: 30. 4. 2023

Ako dobrým miestom pre život je vaša obec? Kritérií, ktoré treba vziať do úvahy, je mnoho. Kvalita stavieb verejného priestoru je ale jedným z hlavných. V kraji na pomedzí Bielych Karpát a Vizovickej vrchoviny sa nachádza obec Nezdenice. Starostlivosť o život obyvateľov je tu viditeľná na každom kroku, avšak jej najvýraznejším prejavom je moderný areál pre športové a kultúrne vyžitie. Ten vynáša Nezdenice na pomyselnú mapu kvalitnej súčasnej architektúry v našich podmienkach a zároveň dokazuje, že aj v menších obciach je možné realizovať nadčasové stavby tohto druhu. Navyše sa opäť osvedčilo, že práve tu podobné stavby rezonujú výraznejšie ako vo veľkých mestách. Areál Škôlka sa tak stal jednoznačne stredobodom miestneho verejného života.

Stavba je v prvom rade dokonale funkčná. Meradlom a proporciami zodpovedá veľkosti obce a vie sa prispôsobiť rôznym akciám, ktoré sa tu konajú. Výber materiálov citlivo reaguje na miestny kontext. Umeraná, neokázalá, ale suverénna architektúra s rešpektom k okoliu.

Areál pozostáva z niekoľkých menších objektov, do ktorých boli umiestnené prevádzky ako občerstvenie, hygienické zázemie, sklad a pódium. Rozmiestnenie týchto stavieb zároveň definuje hranice areálu. Takéto riešenie nielen zodpovedá veľkosti obce, ale pôsobí ľahko a čisto. Navyše sa vďaka premyslenému pôdorysu podarilo dosiahnuť to, že pri menších stretnutiach nevzniká pocit prázdna a pritom sa ani pri plnej obsadenosti návštevníci necítia stiesnene. Pódium je umiestnené na severnej strane areálu a využíva mierny svah tak, aby pri vystúpeniach fungovalo ako charizmatický stredobod, hoci meradlom neprevyšuje ostatné stavby. Ako jediné má lichobežníkový pôdorys a otvára sa smerom do areálu. Ďalšie stavby sú navrhnuté v základných tvaroch kvádra s plochou obdĺžnikovou strechou. Drevený plášť vždy pod strechou dopĺňa výrazný horizontálny prvok, ktorý stavby vizuálne ukotvuje. Vďaka konceptu levitujúcich striech aj vertikálnych priesvitných pásov sú interiéry budov nezvyčajne presvetlené a prepojené s vonkajším priestorom.

Nápadité a pritom nevtieravé poňatie v celku aj v detaile vyjadruje názor, ktorý dáva rámec akciám, ktoré tu prebiehajú.

Kľúčový bol výber materiálov. Celú stavbu zjednocuje drevo, kov a betón a to vo svojej prirodzenej farebnosti aj patine. Veľmi striedma kombinácia podporuje dojem jednoduchosti a svetla. Zvolené tepelne opracované drevo jednak súznie s lesnatou krajinou a taktiež zodpovedá meradlu a charakteru stavieb. Bolo použité aj pri atypickom oplotení, ktoré vyniká minimalistickým detailom kotvenia. Súčasťou oplotenia je aj integrovaná informačná vitrína z pohľadového betónu.

Nový plot, rovnako ako elektroinštalácia boli riešené s dôrazom na výtvarné vyznenie. Nového osvetlenia sa, okrem pódia a ostatných objektov, dočkali aj vyrastené lipy a baroková socha sv. Jána Nepomuckého. Bolo tiež potrebné postaviť novú prípojku vodovodu a kanalizácie, nádrž a napojenie na komunikáciu.

Využitie stavby kladie požiadavku na rozsah a materiálové riešenie spevnených plôch. Musí sa totiž počítať s veľkým zaťažením povrchu, napríklad ako tanečný parket. Tam, kde to prevádzka dovolila, boli použité vsakovacie povrchy, ktoré zadržiavajú dažďovú vodu v krajine. Pri spevnených plochách pred pódiom bola využitá kombinácia monolitického betónu a rozoberateľnej betónovej dlažby tak, aby členenie povrchu naznačovalo delenie funkcií a zároveň vizuálne členilo potenciálne jednotvárnu plochu. Trávnaté povrchy boli koncipované tak, aby vyhovovali športovým aktivitám.

Na mieste nového areálu stával chátrajúci súbor stavieb, ktoré už v žiadnom smere nevyhovovali požiadavkám na spoločenský život obce. Dnešné zariadenie je podľa svedectva pani starostky naozaj hojne využívané či už všetkými občianskymi spolkami, tak miestnou základnou a materskou školou, ktorá s areálom susedí. Nezdenice dokazujú, že ani malé obce by nemali rezignovať na kvalitu architektúry.

Pôvodný stav
Pôvodný stav

Autor: Ateliér Mur
Realizačná firma: ZEVOS a. s.
Adresa: Nezdenice, Česká republika
Investor: Obec Nezdenice
Projekt: 2020
Realizácia: apríl 2020 - máj 2021
Obostavaný priestor: 1065 m³

Zdroj:
https://www.archiweb.cz/b/sportovni-a-kulturni-areal-skolka-v-nezdenicich

Autor: Tlačová správa
Foto: Ateliér Mur

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama