Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Správne ošetrenie pripojovacej škáry okien a dverí je kľúčom k úspechu

Zverejnené: 18. 8. 2009

Nové okná a dvere sa veľakrát riešia len ako problém počtu komôr okenného profilu a kvalitných skiel. Zásadný význam má však správna montáž a hlavne ošetrenie pripojovacej škáry. Výslovne to obsahuje technická norma ČSN 73 0540, na ktorú sa odkazuje zákon. Je ale hlavne v záujme vlastníkov a užívateľov, aby správnou realizáciou vrátane pripojovacej škáry dobre zhodnotili investíciu do okien.

Bežný postup býva poľutovaniahodný. Nové okno je pripevnené niekoľkými skrutkami k osteniu otvoru a škára medzi rámom a ostením, ktorá hlavne pri výmene okien veľakrát presahuje aj značnú hrúbku, je často vyplnená PUR penou. Po expanzii a stuhnutiu peny medzi rámom a ostením sa odrežú presahujúce časti peny a povrch osádzacej škáry sa dokončí cementovým poterom..

Ide síce o rýchle, pri dostatočnej starostlivosti zo začiatku aj vkusné riešenie, ktoré však z dlhodobejšieho pohľadu neveští nič dobré. Bežné otrasy časom spôsobí stratu adhézie peny k osteniu aj rámu, maltový poter osádzacej škáry popraská a škárou začne prenikať vzduch. V zime škárou putuje s prúdiacim vzduchom aj difúziou vodná para, ktorá sa – na úseku necelých 8 centimetrov hĺbky škáry – ochladí z izbovej na vonkajšiu teplotu a kondenzuje. Pri mraze premočená škára zvonku premrzne, čím sa ďalej naruší. Infiltrácia vzduchu škárou sa urýchli, tepelná izolácia zhorší, atď. V [1] sa uvádza, že nesprávne zhotovená škára sa postupne„ ... stane tepelným mostom, ktorým uniká teplo a vďaka vlhkosti sa v nej rozrastú plesne. Ak u zakúpeného okna výrobca deklarujeUW = 1,2 W/(m2K), ...potom nesprávne vykonaná škára môže okno zhoršiťUW = 2,2 W/(m2K), čo je okno zrelé na rýchlu výmenu. "


Obr. 1: Pleseň je v okolí napojenia okna k osteniu najčastejšie dôsledkom nesprávne zhotovenej pripojovacej škáry, ktorá je netesná a zle tepelne izoluje.

Třívrstvé ošetření osazovací spáry

Firma Tremco illbruck vyvinula kompletný okenný tesniaci systém označovaný i3, ktorý plní všetky požiadavky na úspory energie a tesnosť škáry. Materiály sú vrstvené v škáre v poradí, aby výsledkom bola celkom suchá, neporušená a funkčná škára počas všetkých ročných období a po celý čas života okien. Názov i3 napovedá, že škáru je možné rozčleniť do troch častí

  • Vonkajší uzáver
  • Funkčný úsek
  • Vnútorný uzáver

Obr. 2a: Detail riešenia spodnej pripojovacej vodorovnej škáry pri použití fólií ako vnútorný a vonkajší uzáver.

Vonkajší uzáver tvorí hydroizolácia, ide teda o primárnu ochranu proti zatekaniu zráškovej vody do škáry. Použité materiály sú vysoko difúzne priepustné, aby prípadný kondenzát v osádzacej škáre mohol odvetrať. Realizácia je pomocou illbruck okennej fólie Exteriér v troch prevedeniach ( s butylovými samolepiacimi pruhmi alebo bez nich alebo s výstužnou tkaninou – perlinkou ). Podľa konkrétnych podmienok je možné s rovnakým účinkom použiť aj jednostranne lepiacu PUR pásku illbruckillmod 600a najnovšie tiež fóliu illbruck TwinAktiv.

Funkčný úsek je vlastná tepelná izolácia škáry, ktorá sa realizuje napr. jednokomponentnou penou illbruck.


Obr. 2b:Detail riešenia hornej pripojovacej vodorovnej škáry pri použití fólií ako vnútorný a vonkajší uzáver.

Vnútorný uzáver je vzduchotesná fólia, ktorá bráni aj difúzii vodnej pary z interiéru do škáry.S klesajúcou termodynamickou teplotou T (K) = t (°C) +273,15 prudko klesá čiastočný tlak sýtej škáry podľa zákona pps ? exp(27,376–5745,31/T). V zime a prechodnom období je preto obsah vzdušnej pary aj v zdanlivo veľmi suchom, ale teplom vnútornom vzduchu väčší než vonku a vodná para má tak snahu difundovať von,viď tab. 1. Aby sa tomu zabránilo a nehrozilo riziko kondenzácie v škáre, aplikuje sa vnútorný uzáver. Môže to byť buď okenná fólia Interiér, ďalej okenná butylová fóliealebo vysoko priľnavý plastoelastický butylový kaučuk illbruckButyFleece,ktorý je jednostranne pokrytý syntetickou textíliou, alebo Silikón FA 101 pre okná a škáry. Elegantným riešením je už spomenutá fólia illbruckTwinAktiv,ktorá sa používa na obidva uzávery a tým pádom nehrozí zámena

Vzduchotesná osádzacia škára významne zlepšuje aj prenikanie hluku zvonku..

Páska illbruck illmod Trio

Jedná sa o impregnovanú komprimačnú multifunkčnú pásku pre komplexné utesnenie škár. Vytvorená škára je vodotesná, vzduchotesná, parotesná a plní tiež tepelnoizolačnú funkciu. Páska illmod Trio umožňuje utesnenie škáry jedným produktom tak, že je pritom splnené pravidlo „vo vnútri tesnejšie ako vonku". Je vhodná hlavne do nových otvorov, kde je veľkosť škáry medzi rámom a ostením pravidelná. Platí to veľmi dobre pre drevostavby montované na stavenisku z prefabrikovaných panelov. Páska je z jednej strany vybavená samolepiacim povrchom, ktorý umožňuje rýchle nalepenie pásky po obvode okenného rámu a rýchle usadenie okna do otvoru. Do niekoľkých hodín predstlačená páska expanduje a škáru utesní.


Obr. 3: Páska illmod Trio rieši trojvrstvové utesnenie škáry jedným produktom podľa pravidla „vo vnútri tesnejšie než vonku”. Je vhodná hlavne do nových otvorov s pravidelnou škárou, dobre sa uplatní napr. pri drevostavbách
Teplota venku,°C ­20 ­10 0 10 20 30 40
Částečný tlak páry, Pa 86 204 455 955 1909 2277 4171
Rozdíl tlaků, Pa 1240 1122 871 370 212 ­156 ­2050
Směr difuze páry ven ven ven ven ven dovnitř dovnitř

Tab. 1: Venkovní částečný tlak vodní páry při různých venkovních teplotách a jeho rozdíl od vnitřního částečného tlaku páry při vnitřní teplotě 25 €C. Relativní vlhkosti jsou 80 % na studenější straně a 50 % na teplejší straně.

Fólia illbruck Twin Aktiv – inteligentná parobrzda

Výsledkom inovačného úsilia firmy Tremco illbruck je fólia illbruck TwinAktiv, ktorú je možné aplikovať na obidva uzávery. Tým sa oi. zabráni zámene interiérovej a exteriérovej fólie, avšak význam tohto riešenia je hlbší. Pokiaľ sa do izolácie v osádzacej škáre dostane vlhkosť, tlak sýtej pary v škáre zvýši paropriepustnosť fólie illbruck TwinAktiv na tej strane, kde je chladnejšie. V zime sa tak umožní vysúšanie škáry odparovaním von, v lete, keď je rozpálená fasáda, naopak dovnútra.


Obr. 4: Fólie illbruck TwinAktiv

Fólia illbruck TwinAktiv prešla náročným testovaním, ktoré ju porovnávalo s konkurenčnými systémami a malo zistiť, aký systém umožní najrýchlejšie vysúšanie škáry. Meranie vlhkosti v simulovanom prostredí novostavby jednoznačne ukázalo, že tepelná izolácia osádzacej škáry chránenej z obidvoch strán fóliou illbruck TwinAktiv vysychá najrýchlejšie. Riešenie TwinAktiv bolo popísané v tomto časopise v [2] a získalo vysoké ocenenie v súťaži Výrobok roku 2007 [3].


Obr. 5: Ekvivalentná difúzna hrúbka fólie illbuck TwinAktiv rd (Sd) = µ × hrúbka v m v závislosti na relatívnej vlhkosti okolitého vzduchu

Paropriepustnosť riadená vlhkosťou

Jav, kedy rastie difúzna paropriepustnosť fólie so stúpajúcou relatívnou vlhkosťou okolitého vzduchu, spočíva v schopnosti materiálu absorbovať obmedzené množstvo vody. Absorbovaná voda vytvára v materiáli „selektívne" póry, ktoré prepúšťajú molekuly vodnej pary a menšie. Pre väčšie molekuly, napr. kyslíku, dusíku alebo CO2 zostáva fólia nepriepustná. Jav bol popísaný už pred viac než 10 rokmi u polyamidov (PA). Špeciálne polyamidy Nylon a Silon boli prvé, ktoré sa začali testovať ako inteligentná parobrzda.


Obr. 6:V lete bola fasáda rozohriata na viac než 50 °C, čo zároveň pri vysokej vonkajšej teplote na 30 °C znamená, že odparovanie prípadnej vlhkosti z izolácie v osádzacej škáre je možné iba dovnútra, kde je chladno a nižšia absolútna vlhkosť vzduchu. Fólia illbruck TwinAktiv umožní aby bol aj tento smer odparovaný.

Amidová skupina –C(=0)–NH– v polyamidoch môže viazať molekulu vody relatívne pevnou vodíkovou väzbou. Vo vode sa to deje samovoľne, a takmer úplne. Vo vzduchu, kde existuje voda len ako para s vysokou energiou a desaťtisíckrát menšou koncentráciou, reakcia takmer neprebieha. Presnejšie, prebehne len z malej časti a reakčná rovnováha sa ustáli takmer úplne v prospech „bezvodých" amidových skupín. Zvláštna situácia nastane, keď sa polyamid ocitne vo vzduchu s vysokou relatívnou vlhkosťou. Molekuly pary, ktoré spočiatku len zriedkakedy difundujú do PA, tu skondenzujú, pretože v „tesnom prostredí" pórov v blízkosti amidových skupín sa uplatní kohézne medzimolekulárne sily a klesne teplota rosného bodu. Skondenzované molekuly vody sa naviažu na amidové skupiny, štruktúra polymerných reťazcov sa tým roztiahne a materiál sa stane pre vodnú paru priepustný. Je to zhruba tak, ako keď medzi zložené dosky umiestnime zrnká piesku, čím vzniknú medzi nimi priepustné medzery. Inde, než na amidové skupiny, sa molekuly vody nemôžu viazať, a tak sa nimi medzery nezaplnia a materiál zostáva paropriepustný. Až keď klesne relatívna vlhkosť, viazané molekuly vysublimujú, materiál sa zomkne a stáva sa parobrzdou.

... ... Osádzacia (pripojovacia) škára medzi ostením otvoru a rámom výplne otvoru musí byť účinne a trvale tepelne izolovaná a utesnená. Tieto úpravy výrazne obmedzia tepelný most a tepelnú väzbu v ostení okna. (ČSN 73 0540-2: čl. A.3.4.7)

Pokiaľ sa v škáre zvýši vlhkosť a prípadne dôjde až ku kondenzácii, je to vždy na tej strane škáry, kde je chladnejšie. Preto sa práve na chladnej strane „otvorí" fólia Twin Aktiv. „Otvorenie" fólie podporuje ešte fakt, že na chladnej strane obvodovej steny je väčšinou relatívna vlhkosť vzduchu vysoká.


Obr. 7: ...Osádzacia škára s vnútornou aj vonkajšou fóliou illbruck TwinAktiv (zelená krivka) je po celý rok suchšia, než škára s paropriepustnou exteriérovou a paronepriepustnou interiérovou fóliou (modré krivky)

Literatúra a zdroje:

[1] Hejhálek, J.: Okno TROCAL AluFusion – nový koncept, lepší vlastnosti a vzhled – Základ úspěchu je správná montáž, Stavebnictví a interiér č. 5/2007, str. 24, http://www.stavebnictvi3000.cz/c2245.
[2] Macke, J.: Okenní fólie TwinAktiv přináší revoluci v oblasti izolace připojovací spáry mezi oknem a ostěním, Stavebnictví a interiér č. 4/2007, str. 6, http://www.stavebnictvi3000.cz/c2196.
[3] http://www.vyrobekroku.cz

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy Tremco illbruck s.r.o.

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama