Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Stavbou roka 2019 sa stal zrekonštruovaný pezinský zámok

Zverejnené: 31. 7. 2020

Hlavná cena Stavba roka 2019 Združenia ABF poputovala tentokrát zrekonštruovanému zámku v Pezinku. Stavba tiež získala ocenenie za celospoločenský prínos.

Foto: Forte Extra s.r.o.

Zámok Pezinok je národnou kultúrnou pamiatkou. Pozostáva z historického objektu zámku, historických pivníc a skladových priestorov. Súčasťou týchto objektov bola prevádzka zámockého vinárstva so zázemím, spoločenskými priestormi s apartmánmi, banketovou sálou a priestormi reštaurácie. Severná časť zámku bola dostavaná v medzivojnovom období a po roku 1940. Toto severné krídlo slúžilo ako zázemie a kancelárske priestory vinárskych závodov a nemalo historický charakter.

Obnova historickej časti pozostávala najmä z odstránenia sekundárnych konštrukcií – murív a deliacich priečok, ktoré úplne potlačili charakter zámku a urobili z neho zle udržiavaný a pochmúrne pôsobiaci objekt. Nosnou ideou obnovy sa stala myšlienka vrátiť zámku charakter historicky cenných priestorov pre využitie na múzejnú a spoločenskú činnosť. V rámci obnovy sa vytvorili priestory pre historické múzeum, novú kaplnku a priestory medzinárodnej umeleckej galérie skla. Vrátili Pálfyho apartmány, sprístupnili sa priestory historickej kaplnky a vybudovala sa pýcha zámku – zlatá sála. V podkroví nadväzujúcom na novú hotelovú časť sa vybudovalo divadielko.

Prestavbou administratívnej budovy na hotel vznikli tri nadzemné podlažia s obytným podkrovím a technickými priestormi v časti krovu. Pri prestavbe sa vytvorili podmienky na prepojenie hotelovej časti s historickými priestormi.

Foto: TTstudio, shutterstock
Foto: TTstudio, shutterstock

Nezameniteľný genius loci

Pri koncepcii interiéru zámku autori vychádzali zo silného genia loci renesančného vodného hradu. Dôkladná pamiatková obnova zámku kládla vysoké nároky pri výtvarnom, materiálovom a remeselnom stvárnení jednotlivých priestorov. Dobové prvky sú použité najmä pri keramických podlahách, drevených obkladoch stropov/stĺpov a štukatérskych ozdôb, ktoré sú doplnené výberom farebného čalúneného sedacieho nábytku, medenými svietidlami, doplnkami a textíliami. Dôsledný výber kvalitných materiálov a ich remeselné spracovanie na najvyššej úrovni umožnili vytvoriť interiér zámku s nadčasovým architektonickým výrazom.

Každý pamiatkovo-chránený objekt si vyžaduje citlivý špecifický prístup smerujúci ku skĺbeniu funkčnosti a estetiky priestoru. Dosiahnutie tohto cieľa nie je možné bez každodennej spolupráce stavebníka, architekta, projektanta interiérov a technologických zriadení objektu. S cieľom minimálneho zásahu do interiéru je upravený vzduchu privádzaný do banketovej sály zámku cez atypické štrbiny uložené v obvode stropu a v štukatúrach. Na odvod vzduchu sú využívané vertikálne šachty v rohoch sály v dolnej časti osadené tepanými mrežami. Na chladenie priestoru sú navrhnuté kanálové jednotky s priamym chladením, osadené nad stropom a distribúcia vzduchu je riešená cez špeciálne upravené stredové svietidlá.

V objekte bol inštalovaný integrovaný prístupový systém s meraním a reguláciou, ktorý spája flexibilitu elektronického prístupu používaním bezdotykových čipov pre vstup do miestností a maximálne šetrenie elektrickej a tepelnej energie v objekte. Systém automaticky riadi parametre vykurovacích okruhov, klimatizácií, vzduchotechnických jednotiek a spotrebičov elektrickej energie podľa prítomnosti osôb v jednotlivých miestnostiach. Viditeľné prvky systému (čítačky, kartové spínače, termostaty) sú graficky stvárnené v súlade s dizajnom a farebným podaním interiérov zámku.

Všetky práce v areáli zámku zohľadňovali ochranu pamiatkových hodnôt a boli vykonávané pod dohľadom pracovníkov pamiatkového úradu.

Foto: TTstudio
Foto: TTstudio

Pri obnove historických pamiatok je prirodzenou snahou autorov to, aby „nové“ prirodzene dopĺňalo historický objekt, aby novostavbu návštevník vnímal ako miestne príslušnú, aby jej mierka neodporovala mierke historickej budovy a jej historizujúce stvárnenie bolo pre laika prirodzené a pre odborníka jasné v použitých novotvaroch a nových vrstvách jeho povrchových úprav. V prípade Zámku v Pezinku sa to autorom podarilo.

Projektant architektonickej časti: Ing. Ivan Tonhauzer, PhD. a kolektív, A. S. PROJEKT-ING., s.r.o.
Projektant rozhodujúcej odbornej časti: Ing. Ivan Tonhauzer, PhD.
Hlavný zhotoviteľ: HÍLEK a spol., a. s.
Hlavný stavbyvedúci: Zdenek Barcaj
Stavebník, developer: FORTE EXTRA, s. r. o.
Dozorná činnosť: Ing. Ivan Tonhauzer, PhD., A. S. PROJEKT-ING., s. r. o.
Doba výstavby: 10/2017 – 05/2019

Viac na: www.stavbaroka.eu

Autor: Tlačová správa
Foto: FORTE EXTRA, s. r. o., shutterstock
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama