Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Stavebný veľtrh Brno

Zverejnené: 4. 3. 2019

Tento rok po prvýkrát sa organizátori brnenských stavebných veľtrhov rozhodli pre zimný termín konania. Toto rozhodnutie presunúť akciu pred začiatkom stavebnej sezóny sa javí ako prínosné. Stavitelia si tak môžu ujasniť čo chcú ešte pred „prvým výkopom“. Napomáha im k tomu množstvo kvalitných vystavovateľov s širokým záberom naprieč celým stavebným odborom.

Udelené ocenenia

Už na konci prvého výstavného dňa prebehlo vyhlásenie výsledkov niekoľkých súťaží. Hlavná cena bola udelená spoločnosti Tondach za posuvnú pálenú tašku Salsa 13, na druhom mieste sa umiestnila riadiaca jednotka vnútorného prostredia Velux Active a na treťom mieste potom česká spoločnosť Tepelné čerpadlá MACH so svojim produktom Chameleon Hybrid. Tento zaujal aj našu redakciu. Jedná sa o tepelné čerpadlo zem/voda, ktoré sa vyznačuje integrovaným batériovým polom, schopnosťou účinne spolupracovať s fotovoltaickým systémom aj spôsobilosťou ukladať vyrobené teplo do tvz. energetických košov v zemi. Mimoriadne bolo udelené tiež čestné uznanie, ktoré získala sklenená fotovoltaická taška HanTileTM čínskeho výrobcu Hanergy.

Spoločnosť tepelné čerpadlá Mach predstavila čerpadlo Chameleon Hybrid typu zem/voda, ktoré dokáže ukladať tepelnú energiu do energetických košov pod zemou.
Spoločnosť tepelné čerpadlá Mach predstavila čerpadlo Chameleon Hybrid typu zem/voda, ktoré dokáže ukladať tepelnú energiu do energetických košov pod zemou.

Množstvo noviniek

Veľtrh nám však ponúkol oveľa viac. Zaujal nás napr. ekologický a zdravotne nezávadný variant zateplenia JUTE100 vyrábaný z jutových vriec. V porovnaní s inými izolačnými materiálmi disponuje porovnateľnými tepelno-izolačnými vlastnosťami, zato v spojení s prírodným pôvodom a prívetivou cenou. Technologicky aj dizajnovo sú zaujímavé tiež akumulačné kachle z kameňa mastenca, ktoré priviezla na ukážku spoločnosť Akustone. Na prvý pohľad tiež upúta minimalistický stánok Betone. Konateľ spoločnosti nám v ňom ozrejmil predmet činnosti firmy. Zaoberá sa tzv. textilným betónom, ktorý utvára do podoby pôsobivého dizajnového nábytku. V neposlednom rade sa na výstave prezentovali aj kachliarske spoločnosti, medzi nimi napríklad Schiedel so svojou pútavou, v uličke umiestnenou expozíciou komínových systémov.

Firma Betone vytvára dizajnový nábytok vyrobený z tzv. textilného betónu. Ten je vystužený uhlíkovým vláknom, ktoré umožňuje vysokú pevnosť betónovej dosky aj cez niekoľkomilimetrovú hrúbku.
Firma Betone vytvára dizajnový nábytok vyrobený z tzv. textilného betónu. Ten je vystužený uhlíkovým vláknom, ktoré umožňuje vysokú pevnosť betónovej dosky aj cez niekoľkomilimetrovú hrúbku.

Interiérové vybavenie

Dom vyžaduje tiež vybavenie. Preto súbežne so stavebnou výstavou odohrávajúcou sa v pavilóne P prebiehal aj veľtrh nábytku a interiérového dizajnu - Mobitex. Aj v tomto prípade je súčasťou tzv. Grand Prix, v ktorej sa na prvých troch priečkach umiestnil výrobca JITONA so spálňou Karolina inšpirovanou ríšou fauny, ďalej spoločnosť Dobrá klíma s produktom Terma Camber, ktorý porotu oslovil ako moderné prevedenie tradičného podokenného radiátoru a nakoniec originálna, z prírodných materiálov vyhotovená spálňová zostava Deira výrobcu Postelia. Dizajn jednotlivých prvkov je inšpirovaný 60. až 70. rokmi minulého storočia.

Pavilon P hostí výstavu nábytku a interiérového dizajnu Mobitex.
Pavilon P hostí výstavu nábytku a interiérového dizajnu Mobitex.

Mobitex

Na Mobitexe sa objavili aj niektorí menší, avšak o to zaujímavejší producenti a obchodníci. Pohovorili sme napríklad s ochotným majiteľom firmy Tubotech p. Bogľarským, ktorý do Českej aj Slovenskej republiky dováža dizajnové, často veľmi robustné radiátorové ventily talianskej výroby. Z českých malovýrobcov na nás zapôsobila spoločnosť Houpej se, ktorá sa zaoberá výrobou originálnych závesných vysoko pohodlných kresiel. Na výstave bolo možné vidieť nábytok od mnohých spoločností, ktoré vystupujú ako kvalitný protiklad veľkých obchodných nábytkových reťazcov. Rovnako tu boli aj spoločnosti, ktoré sa zaoberali zdravým spánkom prostredníctvom výroby kvalitných matracov či napríklad expozície producentov svietidiel.

Spoločnosť Tubotech ponúka (nielen na veľtrhu) pôsobivé radiátorové ventily pôvodom z Talianska.
Spoločnosť Tubotech ponúka (nielen na veľtrhu) pôsobivé radiátorové ventily pôvodom z Talianska.

Študentské ocenenia

Stredné aj vysoké školy zamerané na oblasť úžitkového či priemyselného dizajnu, nábytku, výtvarnou aj textilnou tvorbu sa v pavilóne F stretli v spoločnej expozícií, kde prezentovali tvorbu svojich študentov. Z niekoľkých desiatok kusov, medzi ktoré patria napríklad produkty modrotlače, rôzny polstrovaný nábytok, ale tiež keramika a vybavenie interiéru z dreva, skla a betónu, vyberie porota tie najlepšie kusy, ktoré získajú ocenenie študentskej sekcie Grand Prix Mobitex.

V študentskej sekcii Grand Prix Mobitex bolo prihlásených mnoho prepracovaných výrobkov, ktoré svojim dizajnom zaujali návštevníkov.  Medzi nimi napríklad produkty tzv. modrotlače
V študentskej sekcii Grand Prix Mobitex bolo prihlásených mnoho prepracovaných výrobkov, ktoré svojim dizajnom zaujali návštevníkov. Medzi nimi napríklad produkty tzv. modrotlače

Hneď prvý deň veľtrhu tiež prebehlo v hale F Majstrovstvo Českej republiky v odbore truhlár. V susednom treťom obsadenom pavilóne Z sa odohrávala akcia nazvaná Majstri všedných dní, kde sa postupne zaznamenávalo celkom 6 majstrovstiev v rôznych remeselných zručnostiach (kominárskych, pokrývačských, klampiarskych, tesárskych, čalúnnických a inštalatérskych).

Sprievodný program

Hlavné témy veľtrhu, ktoré sa prelínali celým brnenským výstaviskom sú dnes veľmi diskutované zdravé či bezbariérové bývanie, hospodárenie s vodou, exteriérové tienenie a odbor výstavby drevostavieb. Veľtrh bol tiež sprevádzaný mnohými prednáškami a návštevníci si mohli dať zdarma poradiť v desiatkach nezávislých poradenských centrách. Na prvý pohľad bolo už zjavné, že účasť na brnenskom stavebnom veľtrhu bola vyššia než v predchádzajúcich rokoch (a to vrátane množstva zahraničných návštevníkov), tak vystavovatelia mali dostatok času venovať sa jednotlivým ľudom a priateľsky sa porozprávať s každým, kto prejavil záujem.

Naša redakcia bola hlavným mediálnym partnerom veľtrhu
Naša redakcia bola hlavným mediálnym partnerom veľtrhu

Autor: Helena Široká
Foto: Kateřina Kočická, Helena Široká

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama