Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Stavebný veľtrh v Brne, v akom duchu sa niesol a čo nás na ňom zaujalo

Zverejnené: 6. 3. 2020

Tohtoročný stavebný veľtrh v Brne nás nesklamal. Posledný februárový týždeň sme tu navštívili celkom tri obsadené pavilóny, v ktorých sa okrem viac ako šiestich desiatok obchodných značiek prezentovali aj študenti niekoľkých českých škôl s remeselným zameraním. Prebehlo tiež množstvo sprievodných podujatí vrátane premiéry Festivalu architektúry. Bolo zaevidovaných približne 25 000 prichádzajúcich návštevníkov.

Predovšetkým pochváľme priestor a čas venovaný učňom rôznych stavebných odborov. Vďaka tomuto činu sa návštevníci presvedčili o šikovnosti budúcich remeselníkov, ktorých je na trhu práce nedostatok. Konkrétne sme mohli pri práci vidieť kominárov, pokrývačov, klampiarov, tesárov, čalúnnikov, inštalatérov, elektromechanikov a stolárov. Jednalo sa o atraktívnu šou, ktorú si nenechal ujsť takmer žiaden návštevník veľtrhu. Odohrávala sa prevažne v priestoroch pavilónu A, ktorý oslňoval aj svojím architektonickým spracovaním pochádzajúcim z vtedajších kancelárií Jozefa Kalousa a Jozefa Valentu. Monumentálna výstavná hala z roku 1928 je vďaka veľkorysým preskleným plochám skvele presvetlená.

Zelené strechy

Z noviniek a zaujímavostí sme venovali čas napríklad prehliadke expozície spoločnosti Fatra Napajedla, špeciálne ideálnemu riešenie pre zelenú strechu. Najskôr si pripomeňme výhody "Fatra green roof": zabraňuje prehrievaniu a tým predlžuje životnosť striech a reguluje teplotné výkyvy vo vnútri budov, spomaľuje odtok dažďovej vody a odľahčuje kanalizačnému systému, pohlcuje škodliviny a prach, chráni hydroizolačnú vrstvu pred pôsobením UV žiarenia, zlepšuje mikroklímu a navyše pôsobí aj ako určitá ozdoba. Delí sa na extenzívne strechy a intenzívne strechy. Extenzívnym strechám stačí nižšia nosnosť strešnej konštrukcie s tenkou vrstvou substrátu, s plochou, ktorú rozširujú trvalky, skalničky a suché rastliny. Kým intenzívne strechy sú charakteristické vysokou nosnosťou a hrubšou vrstvou substrátu. Vytvárajú záhrady s kvetmi, kríkmi aj nízkymi stromami. Pozor len na pravidelnú údržbu a závlahu.

Okrem toho v Brne predstavilo zelené strechy aj niekoľko ďalších spoločností, jednou z nich bola aj Saint-Gobain, divízia Isover, ktorej vegetačné strešné súvrstvia pozostávajú, okrem iného, z poschodia tvoreného čadičovou vlnou. Táto hydrofilná časť je ľahká a vzdušná. Čiastočne nahrádza zeminu a preto je vhodná aj pre rekonštrukcie objektov, ktorých statika by inak nedovoľovala zeleň na strechu vysadiť.

Udržateľné stavebníctvo

Od zelene, ktorá sama o sebe patrí do ekologického stavebníctva, sa presunieme k premiére Festivalu architektúry, ktorého kľúčovým námetom boli podobné témy - udržateľnosť. Zúčastnilo sa ho asi 500 odborníkov z radov architektov, projektantov, developerov, ale tiež zástupcov stavebných úradov či starostov. Okrem zaujímavých prednášok prebehla tiež napríklad praktická ukážka 3D tlače (s betónom čoby tlačovou náplňou), ktorá oprávnene prilákala hojné publikum. Na podujatí prehovoril aj vydavateľ časopisu INTRO, magazínu určeného nielen architektom, ale tiež laickej verejnosti, ktorý v Čechách, na Slovensku, ale aj inde v zahraničí zaslúžene žne chválu a ocenenie za kvalitu textov aj dizajnové spracovanie. INTRO bolo hlavným mediálnym partnerom podujatia.

Recyklácia

Na veľtrhu sa prezentovali aj menšie podniky, zaujala nás napríklad expozícia spoločnosti Wootex, ktorá predstavila inovatívne produkty z kompozitného materiálu tvoreného z 95% textilným odpadom a recyklovanými fóliami. Výslednú surovinu možno použiť veľmi variabilne, ako ideálna sa javí pre výstavbu pergolí, terás či mestského mobiliáru.

Ukážka produktov z textilného kompozitu značky Wootex
Ukážka produktov z textilného kompozitu značky Wootex

Prírodné materiály

Nemenej zaujímavé boli aj keramické domy. Zástupcovia slovenskej spoločnosti Ceramic houses predstavili inteligentný systém prefabrikovaných ľahkých celokeramických stavieb. Ich výhodou je najmä prírodný pôvod základnej suroviny a tiež jednoduchá a rýchla výstavba. Jednotlivé steny sú dodávané na pozemok už so zabudovanými inštaláciami.

Nábytok z kartónu
Nábytok z kartónu

Mobitex ovládli prírodné prvky

Celý jeden pavilón bol opäť venovaný výstave Mobitex, kde sa predstavili výrobcovia interiérového vybavenia. Takmer všetkými expozíciami sa niesla téma zdravého bývania a využitia prírodných a ekologických prvkov. Prevažovali pritom zástupcovia spální, teda postelí a hneď dvaja z nich boli úspešní aj v súťažnom zápolení Grand prix Mobitex. Prvé miesto obsadila inovatívna posteľ dizajnéra Petra NOVAGUE. Produkt futuristických línií je vyrobený výhradne z prírodných materiálov akými sú konské vlasy. Jeho autor ju stvoril tak, aby miestnosti doslova dominovala. Pomyselnú striebornú medailu potom dostala spoločnosť Magniflex za exponát v podobe luxusnej zdravotnej matrace zo štyroch druhov penových materiálov a vzácnych prírodných surovín. Objavili sa tu tiež zaujímavosti ako interiérové doplnky z kartónu či pôsobivý ručne vyrábaný drevený nábytok. Jednou z najkrajších expozícií sa mohla pochváliť firma Li-Go, ktorá na veľtrhu prezentovala jedinečné svetelné obrazy vyrezávané z drevených polotovarov, konkrétne z preglejky.

Svetelné obrazy od spoločnosti Li-Go
Svetelné obrazy od spoločnosti Li-Go

Zlaté medaile

Boli udelené aj zlaté medaile Stavebného veľtrhu Brno. Získali ich výrobcovia spoločnosti Schiedel (tichý systém riadeného vetrania KombiAir s účinnosťou rekuperácie až 90%), firmy Hede kachle (programovateľné hybridné kachle Aduro Hybrid s peletovou automatickou prevádzkou) a Wienerberger (vysoko efektívne riešenie tepelnoizolačného systému striech z PIR panelov - Tondach iRoof -, ktoré je určené pre difúzne otvorenú konštrukciu).

Viac z brnenského veľtrhu v priloženom videu:

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív redakcie
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama