Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 10.5.

Strešné okná FENESTRA

Zverejnené: 21. 4. 2009

Na rozdiel od fasádnych okien, ktoré sú osadené v stene, a tá ich chráni pred nepriazňou počasia, strešné okná takmer deväťdesiatimi percentami svojho objemu vyčnievajú nad rovinu strechy do voľného priestoru.

Aby sa vyhovelo veľmi prísnym požiadavkám súčasných noriem, je takmer potrebou zabezpečiť nadstrešné časti týchto okien zatepľovacím systémom. K tomuto účelu sa dodáva ku strešným oknám FENESTRA zatepľovacia súprava THERMOS.

Tepelnoizolačné vlastnosti

Strešné okno so zatepľovacou súpravou THERMOS má výrazne lepšie tepelnoizolačné vlastnosti. Celé okno je obložené extrudovaným polystyrénom hrúbky 30 mm po celom obvode okenného rámu, ktorý potom vykazuje hodnoty U(rám) = 0,5 W.m-2.K-1.


Schéma zateplenia súpravou THERMOS

Vnútorná povrchová teplota okenného rámu sa zateplením zvýši o 5,5 °C. Polystyrénové obloženie spolu so špeciálne upraveným lemovaním zatepľuje rám okna v celej jeho výške nad rovinou strechy.


Schéma bez zateplenia v nadstrešnej časti

Konštrukcia a umiestnenie niektorých iných zatepľovacích sád nezlepšuje tepelnoizolačné vlastnosti okna ani povrchovú teplotu, pretože nezatepľuje okno v nadstrešnej časti, kde je vystavené mrazivým teplotám.

Montáž zatepľovacej súpravy

Montáž strešných okien FENESTRA so zatepľovacou súpravou THERMOS je veľmi jednoduchá, pretože zatepľovacie diely sú už z výroby vlepené do lemovania. Jednotlivé diely na seba presne nadväzujú, nemusia sa pri montáži žiadnym spôsobom upravovať.

Pätnásťročná záruka

Strešné okno THERMICAL nie jedinečné iba mimoriadnymi tepelnoizolačnými vlasnosťami, ale aj zárukou 15 rokov. Získanie tejto záruky je podmienené inštaláciou okna so zatepľovacou súpravou THERMOS, dodržaním montážneho návodu a napojením všetkých vrstiev strešného plášťa k oknu.


Detail zatepľovacej súpravy Thermos

Strešné okno THERMICAL vykazuje koeficient prestupu tepla celým oknom U = 1,2 W.m-2.K-1 a súčasne spĺňa požiadavky na najnižšiu vnútornú povrchovú teplotu strešného okna. Táto konštrukcia spĺňa požiadavky normy ČSN 730540-2- Z1:2005.


Montáž strešného okna TERMICAL

Literatúra a zdroje:

[1] Vladimír Soukup: Střešní okna FENESTRA, Stavebnictví a interiér č. 6/2007, str. 54–55.

Autor: Ing. Vladimír Soukup
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Zverejnené 8.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Ako zrenovovať staršie schody

Ako zrenovovať staršie schody

Zverejnené 9.5. Nie je už vaše schodisko tým, čím bývalo? Poškriabané a schodné schdy časom prirodzene strácajú na atraktivite aj na bezpečnosti. V tomto článku sa pozrieme, ako na ich renováciu svojpomocne. ísť na článok

reklama