Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Striebristé svetlovody KLIMASUN

Zverejnené: 29. 9. 2022

Ponuka tubusových svetlovodov sa v tomto roku rozrástla o nového výrobcu. Firma KLIMAHAUS je v branži zatiaľ nováčikom, avšak jej konateľ Radim Otýpka je odbornej verejnosti veľmi dobre známy. Oblasťou svetlovodov sa zaoberá už od roku 2000, kedy na trhu uviedol americké svetlovody ODL, následne anglické SUNPIPE a v roku 2009 vlastný český produkt SUNIZER. V roku 2020 sa však rozhodol obchodný podiel vo firme ABC predať, vybudovať vlastnú firmu KLIMAHAUS a o dva roky neskôr predstaviť vlastné svetlovody KLIMASUN.

Napriek tomu, že svetlovody KLIMASUN boli predstavené iba na jar tohto roku – na odbornom veľtrhu Strechy Praha 2022, ihneď si získali obľubu či už realizačných firiem, tak koncových zákazníkov. Je to predovšetkým jednoduchosť a dômyselné technické riešenie detailov, vďaka čomu sú o krok popredu než konkurencia. Napríklad línia svetlovodov Steel and Glass (SaG) naznačuje, že sa v svetlovodoch nevyskytuje žiadny plast, ktorý by pod UV žiarením degradoval.

Pevný spodný difuzér je z pozinkovanej ocele s farebnou povrchovou úpravou v super bielej farbe, na prianie môže byť aj v inej farbe. Tento kryt je len o dva centimetre väčší ako vlastný priemer potrubia, takže aj keď na strope pôsobí decentne, až minimalisticky, jeho účinnosť je ohromujúca. Difúzer svetlovodu nie je vyrobený – ako býva zvykom – z plastu, ale zo špeciálneho skla, čo zaisťuje maximálnu priestupnosť svetla a zachovanie reálnych farieb.

Stredná časť svetlovodu (tubus) pozostáva zo strieborného plechu MIRO najvyššej akosti. Len tak je zaistená veľmi vysoká odrazivosť povrchu a prenos svetla. Výrobca nešetril ani na gramáži plechu, čím docielil jednak vysokú pevnosť celej zostavy a jednak to, že sa s ním dobre pracuje. Oproti niektorým konkurenčným výrobkom je gramáž až dvojnásobná, potrubie sa teda pri dotyku len tak nepretlačí. Všetko sa spracováva laserovou technológiou na CNC strojoch, aby boli všetky diely vyrobené s maximálnou presnosťou.

Pevný spodný difuzér pôsobí na strope až minimalisticky a jeho účinnosť je ohromujúca.
Pevný spodný difuzér pôsobí na strope až minimalisticky a jeho účinnosť je ohromujúca.

Výrobca zvolil dva najobľúbenejšie priemery potrubí. Malý svetlovod v priemere 350 milimetrov (do chodieb a na dodatočné tzv. prisvietenie malých miestností do 16 m²) a veľký svetlovod v priemere 550 milimetrov, ktorý doslova zaplaví svetlom všetky schodiská, vstupné haly, veľké izby či kancelárie. Vysoká účinnosť svetlovodu bola dosiahnutá nielen vhodne zvolenými materiálmi, ale aj správne zvolenými priemermi potrubia, ktoré sú pre kapacitu prenosu svetla zásadné. Rozdiel kapacity prenosu svetla menšieho svetlovodu (350 milimetrov) a o dva centimetre väčšieho je až 12,5 percenta.

Decentný vzhľad a veľmi kvalitné materiály

Vrchná alebo strešná časť svetlovodu je klasický výlez štvorcového tvaru s plochým super čírym sklom. Tento strešný diel bol zvolený s ohľadom na klasický vzhľad, vďaka svojmu decentnému prevedeniu totiž nepoburuje ani pamiatkarov. Veľkosť prvku bola tiež celkovo minimalizovaná, aby zo strechy príliš nevystupoval. Navyše skoro na každej streche na Slovensku je predsa aspoň výlez pre kominára alebo strešné okno.

Do svetlovodov je možné ľahko inštalovať LED žiarovku, pričom veľkou výhodou je, že vďaka odrazivému povrchu tubusu je možné maximalizovať jej vlastnú účinnosť.
Do svetlovodov je možné ľahko inštalovať LED žiarovku, pričom veľkou výhodou je, že vďaka odrazivému povrchu tubusu je možné maximalizovať jej vlastnú účinnosť.

Jednoduchá montáž

Variant pre ploché strechy obsahuje horný prvok z poplastovaného plechu pre jednoduchú inštaláciu do fóliových, ale aj asfaltových striech. Celý strešný diel či už pre plochú, tak aj pre šikmú strechu je vyrobený z kovu a skla, aby žiadny z materiálov dlhodobo netrpel koróziou či degradáciou vplyvom UV žiarenia. Pri vývoji sa uvažovalo aj o vypuklom skle (kopule), ale jeho prínos bol proti nevýhodám zanedbateľný a takmer žiadny zákazník ho na svoju strechu nechcel inštalovať. Vlastná zostava svetlovodu obsahuje samozrejme nastaviteľné kĺby na jednoduché prispôsobenie sklonu strechy. Do svetlovodu je možné ľahko inštalovať LED žiarovku, pričom veľkou výhodou je, že odrazivý povrch tubusu dokáže maximálne využiť vlastnú účinnosť umelého svetelného zdroja (stačí teda vložiť žiarovku veľmi malého výkonu). Svetlovody KLIMASUN dokážu zaistiť protipožiarnu odolnosť a dokáže si poradiť aj s náročnými požiadavkami od požiarnych technikov. Vďaka niekoľkým variantom protipožiarnej ochrany spĺňajú všetky predpisy.

Stredná časť svetlovodu je decentného vzhľadu. Aj celková veľkosť prvku bola minimalizovaná.
Stredná časť svetlovodu je decentného vzhľadu. Aj celková veľkosť prvku bola minimalizovaná.

Strieborná zložka maximalizuje odrazivosť

Na záver ešte vysvetlíme, prečo sú svetlovody KLIMASUN označované ako striebristé. Vlastný tubus je totiž vybavený technicky čistým striebrom s ochrannou vrstvou laku, aby striebro neoxidovalo. Odrazivosť je potom neuveriteľných 98 percent. Vlastná záruka na svetlovod aj odrazivý povrch je 10 rokov, pričom vďaka použitiu odolných materiálov je ich životnosť podstatne dlhšia.

Pre viac informácii môžete navštíviť stránky výrobcu www.klimahaus.cz a s prípadnými dotazmi sa obrátiť priamo na technického poradcu: otypka@klimahaus.cz.

Svetlovody sa vyrábajú na mieru zákazníkovi, takže je vhodné najskôr si ujasniť všetky požiadavky a predstavy, než bude svetlovod navrhnutý a vyrobený. Cena produktu je v porovnaní s ostatnými svetlovodmi na trhu priemerná a vzhľadom k jeho nesporným výhodám je pomer ceny a výkonu skutočne veľmi zaujímavý.

Čítajte tiež:

Autor: Ing. Radim Otýpka
Foto: KLIMAHAUS
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama