Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Štýlová reštaurácia zo zrúcanín pôvodného mlyna

Zverejnené: 7. 6. 2020

V Zalužanoch na potoku stával mlyn, teraz už je tam iba halda rozvalín ..., spieva sa v jednej ľudovej piesni. Popevok nás napadol v súvislosti s predchádzajúcimi zrúcaninami pôvodného mlyna vo sliezskych Kravařích s tým rozdielom, že už tam niekoľko rokov nie je halda rozvalín, ale úplne nový nemlyn. Neobvyklý názov novej stavby evokuje prirovnanie, že sa tam už nemelie obilie a ako slovná hračka vyvoláva zvedavosť a túžbu uvidieť ho na vlastné oči.

Inými slovami - pôvodne schátraný objekt mlyna bol prestavaný na štýlovú reštauráciu. Základné informácie o priebehu zmeny mlyna na nemlyn, ktorá trvala osem mesiacov, nám podal vlastník stavby, investor a generálny dodávateľ (majiteľ stavebnej firmy) v jednej osobe, ktorý je zároveň jedným z 19 projektantov - Ing. Daniel Kozel: „Našou snahou bolo zachovať pôvodný ráz stavby a maximálne využiť pôvodných materiálov - kameňa, dreva a lícoviek - a tieto buď vrátiť do pôvodných konštrukcií, alebo ich použiť nanovo. Kompletne nová je strecha z gumovej membrány (pozn. red .: na báze EPDM gumy), na nej je položená geotextília a následne prírodné kamenivo."

Viac v krátkom rozhovore:

Ako bola riešená nadstavba vonkajšej terasy?

Terasa má presklené zábradlie umožňujúce dokonalý pohľad na susediaci zámok a zámocký park. Prístup na ňu pre hostí je zvnútra a najmä pre turistov a cyklistov z vonku po drevených schodoch.

Stav objektu krátko po zahájení stavby
Stav objektu krátko po zahájení stavby

Pri príchode k nemlynu upúta funkčné vodné mlynské kolo aj s figurínou vodníka …

Pri búracích prácach sme objavili pôvodné stavebné konštrukcie mlynského náhonu. Ich obnova spočívala v položení presklenej podlahy v interiéri, takže hosťom doslova pod nohami tečie voda. Inak je podlaha z čadiča a teda vydrží prípadné povodne aj chôdzu v cyklo-topánkach. Nové mlynské koleso môže byť v budúcnosti vybavené generátorom na výrobu elektrickej energie pre ohrev teplej vody. Dažďová voda je zvedená do záchytky a využívaná pre splachovanie sociálneho zariadenia. A spomínaný vodník? Toho zvarili naši zámočníci zo železného šrotu.

Množstvo práce bolo aj s okolím

Okrem citlivo zrekonštruovaného objektu v havarijnom stave, sme zlikvidovali okolitú čiernu skládku s 3 500 tonami odpadkov, sute a zeminy, revitalizovali vzrastú zeleň, vyhubili invazívnu krídlatka japonskú, čiastočne opravili most a spevnili brehy, zriadili chodníky pre turistov a odpočívadlo pre cyklistov na medzinárodnej cyklotrase. Čiastočne sme upravili aj susediace komunikácie a plochy v majetku mesta.

Spomenúť by sme mali aj obnovu exteriéru, interiéru a ďalšie použité materiály a remeselné práce...

Obvodové kamenné murivo je pôvodné, všetky dvere sú na elektrický pohon, bezrámové sklenené okná veľkosti až 2 x 2 metre prechádzajú do sklenenej podlahy, rámové okná a dvere majú drevené rámy. Spevnené plochy sú na želanie pamiatkarov bez dlažby.

Slovo redakcie na záver

Radi dodávame, že vďaka úsiliu všetkých zúčastnených a množstve stavbárov z dodávateľskej firmy majú Kravaře ďalšie, telu a oku lahodiacu stavbu, všestranne oživujúcu a skrášľujúcu celé okolie. A to, prosím, stojí vo vodnom toku, v záplavovej oblasti, ochranných pásmach a v blízkosti pamiatkovo chránených stavieb. Pokojne by sa pre vyššie popísané teritórium hodil slogan: V tejto reštaurácií je lepšie ako na svete.

Súvisiace články:

Autor: Zdeněk Svoboda
Foto: Archív autora
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama