Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 16.4.

Súčasnosť aj budúcnosť elektrického sálavého vykurovania z pohľadu odborníka

Zverejnené: 14. 9. 2020

O budúcnosti elektrického vykurovania sa s nami podelil Ing. Cyril Svozil, majiteľ spoločnosti Fenix. V rozhovore porovnáva prevádzkové a investičné náklady jednotlivých zdrojov, spomína elektrinu v súvislosti s vykurovaním domov s takmer nulovou spotrebou energie alebo uvádza niektoré fakty ohľadom domácich batériových úložísk.

U moderných domov je elektrické sálavé vykurovanie efektným, komfortným a ekonomicky prívetivým spôsobom vykurovania. Foto: urfin, shutterstock

Ing. Cyril Svozil založil v roku 1990 na "zelenej lúke" firmu Fenix, s. r. o., zaoberajúcu sa výrobou elektrických vykurovacích systémov. V tejto spoločnosti pôsobil od samého počiatku vo funkcii majiteľa a generálneho riaditeľa. Špecializáciou jednotlivých činností postupne vznikla spoločnosť Fenix Group, a. s., s desiatimi dcérskymi spoločnosťami. Predsedom správnej rady predstavenstva je Cyril Svozil a členmi sú jeho dcéra Kateřina Jezerská a syn Cyril Svozil junior. Skupina svoje výrobky exportuje do 63 krajín sveta a je najväčším európskym výrobcom takzvaných veľkoplošných sálavých systémov. V minulom roku dosiahli tržby celej skupiny 64 miliónov Eur.

Ing. Cyril Svozil, majiteľ skupiny Fenix
Ing. Cyril Svozil, majiteľ skupiny Fenix

Ako je to s obstarávacími a prevádzkovými nákladmi u elektrického sálavého vykurovania – sú nízke pri obstaraní a vysoké v čase prevádzky?

U súčasných novostavieb sa už skutočne nedá povedať, že je elektrické vykurovanie prevádzkovo drahšie. Naopak, pri moderných rodinných domov je to efektívny, komfortný a ekonomicky prívetivý spôsob vykurovania. Platí to obzvlášť pre budovy, ktoré sa teraz stavajú, sú veľmi dobre zaizolované a potreba dodaného tepla je tu pomerne nízka. Elektrické sálavé vykurovanie navyše ponúka prakticky nulové náklady na údržbu, bezobslužná prevádzka, presná reguláciu a čistý vzduch bez vírenia prachu. Veľkoplošné nízkoteplotné sálavé podlahové alebo stropné systémy nie sú vidieť, čo je tiež veľká devíza. A ak zvolí investor sálavé panely, dostane sortiment, ktorý vyhovie aj vysokým nárokom na dizajn, samozrejmosťou je variabilita v umiestnení panelov na strope alebo stenách. Teplotu si môžete pohodlne regulovať podľa aktuálnej potreby v jednotlivých miestnostiach. Navyše vykurovanie rýchlo reaguje na okolité podmienky, či už vnútorné, kedy teplo vzniká z iných zdrojov - viac ľudí v miestnosti, krb, varenie, pečenie a podobne, tak aj vonkajšie - zmena vonkajšej teploty, slnečné žiarenie -, čím dochádza k veľkým úsporám spotreby energie .

V rámci našej európskej asociácie EUHA sme si nechali od ITG (Drážďanská technická univerzita, pozn. autora) spracovať štúdiu ekonomickej výhodnosti jednotlivých vykurovacích systémov v kombinácii s fotovoltaickou elektrárňou (ďalej FVE), prípadne aj batériou pre ukladanie energie. Štúdia bola spracovaná pre úsporné rodinné domy (nZEB, pozn. autora) v piatich krajinách EÚ - Nemecko, Francúzsko, Česká republika, Holandsko a Švédsko - a potvrdila, že elektrické sálavé vykurovacie systémy sú po zahrnutí všetkých nákladov ako investície, prevádzka, údržba a životnosť vo všetkých piatich porovnávaných krajinách pre zákazníkov najvýhodnejšie! Rozdiely ročných nákladov oproti plynovému vykurovaniu, ktoré skončilo na druhom mieste, predstavovali osem až dvadsaťsedem percent a proti tretiemu tepelnému čerpadlu sa pohybovali medzi desiatimi a tridsatimipiatimi percentami!

Kombinácia fotovoltaickej elektrárne, domácej batérie AES a elektrického sálavého vykurovania je ideálna.
Kombinácia fotovoltaickej elektrárne, domácej batérie AES a elektrického sálavého vykurovania je ideálna.

Uplatní sa elektrina ako zdroj tepla aj v budúcnosti?

Osobne elektrickej energii verím, pretože tú budeme potrebovať - bez ohľadu na úspory - stále. Ako jej ekologický zdroj vidím jadrové elektrárne, zmysel majú aj fotovoltaické panely na strechách rodinných či bytových domov. Úplne nové možnosti pre elektrické vykurovanie potom vzniknú v domoch s takmer nulovou spotrebou, ktoré sú od roku 2020 štandardom aj v oblasti rodinných domov. Celková spotreba energie na vykurovanie už bude veľmi malá a klasické teplovodné systémy nebudú schopné zabezpečiť cielenú a presnú dodávku malého množstva tepla do jednotlivých priestorov domu.

Dá sa o elektrine hovoriť ako o ekologickom spôsobe vykurovania?

Na otázku, ktoré vykurovanie je ekologické, odpovedám, že také, ktoré pri posúdení celého procesu - od ťažby či výroby cez prepravu alebo distribúciu až po spotrebu - bude mať maximálnu účinnosť a najmenšie dopady na životné prostredie. Spaľovanie uhlia v miestnych spaľovniach je napríklad vzhľadom k emisiám či nákladom na distribúciu určite menej ekologické ako spaľovanie zemného plynu alebo využitie elektrickej energie pre vykurovanie. Dôležitý je samozrejme vždy aj ekonomický rozmer, tiež záleží na konkrétnej krajine, jej zdrojoch, úrovni priemyslu a podobne.

Bude narastať percento batériových úložísk v domácnostiach?

Áno. Domáce batérie, ktoré skladujú energiu zo solárnych panelov v čase, keď svieti slnko, dokážu pokryť aj bežnú spotrebu energie v dome a zabezpečiť jeho sebestačnosť v momente, keď počasie nepraje výrobe z obnoviteľných zdrojov. Odborové asociácie zároveň vidia budúcnosť v spojení strešnej fotovoltaiky, batériových systémov a čistej elektromobility. Postavenie samovýrobcov, takzvaných prosumerov, by mala významne posilniť chystaná európska legislatíva. V súčasnosti je napríklad len v Českej republike inštalovaných viac než dvetisíc domácich úložísk pre elektrinu vyrobenú z fotovoltaických systémov. Ich kapacita sa pohybuje väčšinou medzi 4,8 až 16 kilowatthodinami. Aj v nasledujúcich rokoch sa očakáva zvýšený záujem o domáce systémy ukladania energie. Pomáhajú tomu tiež podporné programy ministerstiev, najmä ministerstva životného prostredia s programom Nová zelená domácnostiam, určeným pre domácnosti. Ukladanie elektriny do batérií a akumuláciu energie tak celkovo čaká veľká budúcnosť. Spolu s technologickým rozvojom, znižovaním ceny a zvyšujúcimi sa nárokmi na ochranu životného prostredia bude počet batériových systémov pre domácnosti u nás rásť. Nás tento trend teší, pretože kombinácia FVE, našej domácej batérie AES a nášho elektrického sálavého vykurovania je ideálna. V spojení s výhodami elektrických vykurovacích systémov dostane majiteľ veľmi efektívny nástroj, ktorý mu zabezpečí sebestačnosť, výdavky pod kontrolou a vysoký tepelný komfort, to všetko pri zachovaní nízkych prevádzkových nákladov.

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil  3.miesto

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil 3.miesto

Zverejnené 10.4. Po víťazstve v roku 2020, získal v tomto roku najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, a.s., 3.miesto v súťaži Zelený Merkúr 2024 (1.miesto Strabag, s.r.o závod Zvolen, 2.miesto Agro CS Slovakia). Súťaž sa zameriava na… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama