Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Sunizer s Thermizerom – najvhodnejšie presvetlenie miestností

Zverejnené: 26. 2. 2012

Tubusový svetlík, ak chcete svetlovod „Sanizer“, si našiel uplatnenie v novostavbách aj v starých zástavbách. Vďaka trvalému zlepšovaniu tepelnoizolačných vlastností nových aj starších stavieb je teraz potrebné inštalovať len prvky, ktoré celkom zapadajú do požadovaného úsporného systému.

A tým nový Sunizer jednoznačne je, pretože dokáže po inštalácii doplnkového príslušenstva tzv. Thermizer dosiahnuť tepelnoizolačných vlastností na úrovni tých najdokonalejších okien s trojsklami.

Presvetlenie interiérov uprostred dispozícii domu nebolo nikdy jednoduchšie.

Sunizer vychádza z klasických svetlovodov a je odlišný svojou nadstrešnou časťou, ktorá je optimalizovaná pre české strešné krytiny. Tá je vždy štvorcového typu, zapadá do strechy ako klasický kominársky výlez, strešné okno či svetlík. Sunizery je možné zakomponovať aj dodatočne do strešnej krytiny a to od plochých striech až po tie najviac šikmé. V miestnosti je Sunizer zakončený rozptyľovačom svetla – difuzérom buď s veľmi žiadaným štvorcovým tvarom, alebo s klasickým guľatým. Tvar je možné jednoducho zvoliť tak, aby dokonale zapadol do plánovaného systému osvetlenia ako účinnosťou, tak aj zmieneným tvarom a farbou. Strešný diel a difuzér sú prepojené reflexným tubusom so špeciálnou zrkadlovou vrstvou.

Thermizer bez tepelných mostov

Vzhľadom k veľmi nízkej až nulovej spotrebe energie na vykurovanie v nízkoenergetických a pasívnych domoch je potrebné venovať pozornosť všetkým tepelným mostom. Tepelné mosty je potrebné eliminovať na minimum, predstavujú niekoľkopercentné zvýšenie potreby tepla na vykurovanie, popr. sa môže vyskytnúť problém s kondenzáciou a pri dlhodobou charaktere aj plesňou. Thermizer v Sunizeru má za úlohu prerušiť tepelný tok medzi miestnosťou a vonkajším prostredím. Tak celkom prerušuje svetelný tubus izolačným trojsklom a je vždy zakomponovaný do tepelnoizolačnej roviny. Ako najvhodnejšie sa javí použitie tzv. solárneho trojskla.

Thermizer a Blower-door test

U úsporných domov je žiaduce, aby boli nepriezvučné. Aj pri najmenšej netesnosti dochádza k úniku pary a tá znehodnotí tepelnú izoláciu obvodového plášťa. Pre správne fungovanie vzduchotechnickej jednotky je potrebné, aby bol dom čo najtesnejší. Pri použití Thermizeru a napojení na nepriezvučnú vrstvu je možné zaistiť 100%-nú tesnosť systému. Sunizer je difúzne otvorený, ale napriek tomu vzduchotesný.

Široká škála doplnkov

Priemer tubusu sunizeru je možné voliť vo veľkostiach 230, 330, 430, 530 mm a podľa toho sa môže použiť do všetkých miestností od WC až po priestorné haly. Sunizer je možné využiť aj pre nočnú prevádzku s osvetlením LED diód či zatemniť klapkou Blackizer. Je možné voliť farebné prevedenie strešnej základne či difuzéru.

Viac informácii nájdete na internetových stránkach www.sunizer.cz.

Autor: Bc. Václav Bílský
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama