Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Súťaž Active House Award ukázala, ako študenti vidia bývanie budúcnosti

Zverejnené: 12. 4. 2019

Spoločnosť VELUX vyhlásila víťazov medzinárodnej súťaže študentov architektúry Active House Award 2018. Do súťaže sa prihlásilo celkom 78 študentov z piatich vysokých škôl zo Slovenska aj z Českej republiky. Tí predstavili svoje návrhy na tému Future living (Bývanie budúcnosti). Slávnostné vyhlásenie sa uskutočnilo 10. decembra 2018 v priestoroch Impact Hub Brno.

2. miesto: Lucia Hrdlovičová

Študenti architektúry vo svojich návrhoch v rámci súťaže Active House Award 2018 predstavili nový pohľad na architektúru budúcnosti. Úlohou bolo navrhnúť koncept stavby určenej na bývanie, ktorý prináša inovatívne riešenie tejto problematiky a funguje v súlade s princípmi aktívneho domu. Predložené návrhy hodnotila trojčlenná odborná porota v zložení Zuzana Morávková (časopis ERA 21), Ján Stempel (Stempel & Tesař architekti, pedagóg FA ČVUT) a Klára Bukolská (VELUX ČR). Porota hodnotila nielen kvalitu architektonického a urbanistického riešenia, ale tiež prácu študentov s denným svetlom, dostatočný prísun čerstvého vzduchu, hospodárenie s energiou a celkový dopad na životné prostredie. Dokopy bolo ocenených päť prihlásených prác – tri návrhy sa umiestnili na treťom mieste, jeden na druhom a jedna práca získala odmenu odbornej poroty.

„Súťaž Active House Award dáva každoročne študentom vysokých škôl príležitosť zamyslieť sa nad návrhmi stavieb rôzneho zamerania. Tento ročník súťaže potvrdil, že bývanie je jednou z najťažších disciplín v architektúre. Skĺbiť novú víziu, nový architektonický princíp s predstavou človeka o pohodlí výhľadu, súkromia a ekonomickou rozvahou nie je malou úlohou. Videli sme množstvo zaujímavých myšlienok, ako by rozvoj bývania mohol vyzerať – bez urbanistického, environmentálneho alebo kultúrneho zaťaženia,” uviedla Klára Bukolská, hlavná architektka VELUX ČR.

3. miesto - Andrej Vojtko
3. miesto - Andrej Vojtko

Ocenení študenti

Najviac cien si odniesli študenti Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Zhodne, na treťom mieste sa umiestnili Lucia Blahová a Andrej Vojtko, druhé miesto získala Lucia Hrdlovičová. Na Slovensko putovala tiež odmena poroty, ktorú získal Martin Horvát spolu s Matúšom Hornyákom z Technickej univerzity v Košiciach. Z českých vysokoškolákov bol najúspešnejší Pavel Juříček z Fakulty architektúry Vysokého učenia technického v Brne, ktorý si odniesol cenu za tretie miesto. Medzi súťažiacich boli celkom rozdelené odmeny vo výške 3800 €.

Odmena poroty - Martin Horvát, Matúš Hornyák (SK)
Odmena poroty - Martin Horvát, Matúš Hornyák (SK)

Hodnotenie odbornej poroty Active House Award 2018

2. miesto – Lucia Hrdlovičová

Projekt pracuje s tradičnou štruktúrou obce, rešpektuje základné formy a dispozičné riešenie vidieckych domov. Koncept je použitý či už k zahusteniu existujúcej zástavby, tak doplneniu celkom novou štruktúrou. Prirodzeným spôsobom pracuje so základnými princípmi prirodzeného osvetlenia a vetrania. Dispozície sú funkčné. Projekt neprináša žiadne zásadne nové myšlienky, ale pracuje so súčasnými, osvedčenými princípmi.

3. miesto – Lucia Blahová (SR)

Projekt sa zaoberá nesmrteľnou témou sídliska, jeho zahustenia a určitého poľudštenia. Využitie kontajnerov v nejakom modulárnom systéme zodpovedá logike sídliska, dispozičné riešenie je hlavne vo vzťahu k prepojeniu jednotlivých podlaží schodiskom problematické.

3. miesto – Andrej Vojtko (SR)

Porota oceňuje komplexnosť riešenia problematiky, avšak riešenie je zbytočne komplikované a nákladné, pretože pomer plôch na bývanie je vzhľadom k celkovému priestoru, ktorý je zasklený neadekvátne a neprináša vyťažovaný komfort.

3. miesto – Pavel Juříček (ČR)

Myšlienka „co-housingu” v radovej zástavbe predstavuje jednu z možných variantov budúcich foriem bývania. Navrhnuté riešenie vychádza z tradičných foriem, ktoré sú možno až moc formálne. Problematické sa javí tiež otvorené schodisko v átriu.

Odmena poroty – Martin Horvát, Matúš Hornyák

Porota oceňuje zamyslenie sa nad princípom prenosu denného svetla do vnútorných dispozícií akejkoľvek stavby. Autor sa zamýšľa nad dostupnosťou/nedostupnosťou denného svetla v rámci súčasných štruktúr.

3. miesto - Pavel Juříček (ČR)
3. miesto - Pavel Juříček (ČR)
Slávnostné vyhlásenie sa uskutočnilo 10. Decembra 2018 v priestoroch Impact Hub Brno
Slávnostné vyhlásenie sa uskutočnilo 10. Decembra 2018 v priestoroch Impact Hub Brno

Autor: VELUX
Foto: VELUX

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama