Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Svetlovody KLIMASUN sú prispôsobené pre slovenské strechy

Zverejnené: 21. 9. 2023

Tubusové svetlovody sú na českom či slovenskom trhu už pomerne známym produktom. Dopyt po nich neustále rastie. Vďaka čím ďalej prísnejším požiadavkám na stavby sa však posúva aj technické spracovanie a vylepšujú sa detaily prevedenia svetlovodov tak, aby bola inštalácia svetlovodu či najjednoduchšia.

Na inštaláciu svetlovodu sú ideálne strešné krytiny Tondach, Bramac a iné.

Vo veľkej miere sú uprednostňované svetlovody vyrábané v Českej republike, pretože sú už od návrhu a výroby prispôsobené českým stavbám. Typickým českým produktom sú svetlovody KLIMASUN vytvárajúce príjemnú klímu (KLIMA-) vďaka slnečným lúčom (-SUN) vchádzajúcim do domu.

Maximálna životnosť

Svetlovod KLIMASUN je vyrábaný v technológii „Steel and glass”, aby bola zabezpečená maximálna životnosť svetlovodu. Svetlovod tak neobsahuje žiadne plastové diely, ktoré podliehajú starnutiu.

Na inštaláciu svetlovodu do typických skladaných krytín Tondach, Bramac a iných, je svetlovod KLIMASUN dokonale prispôsobený. Strešný golier, alebo základňa, vychádza z klasického strešného okna, či kominárskeho výlezu. Obsahuje rovnaké vodné drážky aj spodný tesniaci pás. Pre maximálnu životnosť je celý strešný golier vyrobený z farbeného hliníkového plechu. S inštaláciou si poradí každý klampiar či pokrývač alebo aj firmy inštalujúce strešné okná.

Strešný golier obsahuje rám s čírym sklom za účelom prechodu čo najväčšieho množstva slnečného svetla hneď zo štartu.

Spodným prvkom svetlovodu je stropný difuzér, čo je spodný kryt s funkciou rovnomerného rozptylu slnečných lúčov po ploche miestnosti.
Spodným prvkom svetlovodu je stropný difuzér, čo je spodný kryt s funkciou rovnomerného rozptylu slnečných lúčov po ploche miestnosti.

Technológia potrubia

Po odobratí odklápacieho skleneného rámu z veľmi číreho skla sa do strešného goliera vloží prechodka so vstupným dielom potrubia svetlovodu. Potrubie svetlovodu je na svetlovode to najcennejšie. Povrch je extrémne lesklý a udrží vysokú odrazivosť počas dlhých desaťročí. Pre množstvo prechádzajúceho svetla má zásadný vplyv priemer potrubia svetlovodu alebo osvetľovací priemer tubusu. Hoci sú medzi svetlovodmi zdanlivo malé rozdiely v priemeroch, je určite vhodné zvoliť hodnotu čo najväčšiu. Veď medzi svetlovodom priemeru 320 mm a 350 mm je zásadný rozdiel v množstve prechádzajúceho slnečného svetla. (Rozdiel v priechodnej ploche je 20 %, čo sa potom zásadne prejaví aj v množstve prejdeného svetla, poznámka.) Svetlovody KLIMASUN sa vyrábajú štandardne v priemere 350 mm a 550 mm, avšak na zákazku je možné vyrobiť svetlovod ľubovoľného priemeru, aby bola možná inštalácia aj do netypických otvorov.

 Strešný límec, alebo základňa, vychádza z klasického strešného okna či komínového výlezu.
Strešný límec, alebo základňa, vychádza z klasického strešného okna či komínového výlezu.

Praktické, funkčné a estetické

V prípade potreby vyhnutia alebo nasmerovania svetlovodu sú užitočné nastaviteľné kĺby, ktoré pomôžu vyrovnať sklon medzi stropom a šikmou strechou. V zostave sú dva kĺby 30 °, ďalšie možno v prípade potreby dokúpiť.

 Rámy sú lesklé a biele, celý stropný diel má šírku menšiu než 1 cm.
Rámy sú lesklé a biele, celý stropný diel má šírku menšiu než 1 cm.

Spodným prvkom svetlovodu je stropný difuzér, čo je spodný kryt s funkciou rovnomerného rozptylu lúčov po ploche miestnosti. Hrá veľmi dôležitú funkčnú aj estetickú rolu. Svetlovody KLIMASUN majú stropný diel vyrobený z farbenej pozinkovanej ocele v minimálnej šírke a skleneného difuzéra. Celý stropný diel má šírku menšiu ako 1 cm, pretože zákazníci si vyžiadali čo najelegantnejšie minimalistické riešenie. Rámy sú lesklé biele a minimalistické, aby svetlovodné potrubie viedlo až čo najbližšie k zakončeniu stropu a mohlo dopraviť maximum svetla do miestnosti.

Strešný límec obsahuje rám s čírym sklom, aby prešlo svetlovodom čo najväčšie množstvo svetla.
Strešný límec obsahuje rám s čírym sklom, aby prešlo svetlovodom čo najväčšie množstvo svetla.

Ochrana proti kondenzácii vody

Svetlovody dnes musia obsahovať ochranu proti kondenzácii vody. Tu ide väčšina výrobcov rovnakým smerom a to maximálne vzduchotesne uzavrieť spodnú časť potrubia, aby doň nevnikal teplý vlhký vzduch z miestnosti. Svetlovody KLIMASUN obsahujú parotesnú prepážku, ktorá prerušuje potrubie a tým znemožní tepelný most cez potrubie a súčasne uzavrie spodnú časť svetlovodu, aby neprenikla vodná para zo vzduchu do celého svetlovodu.

Svetlovody KLIMASUN je možné pre záujemcov vidieť na brnenskej centrále firmy KLIMAHAUS s.r.o. V prípade ďalších otázok k správnemu použitiu svetlovodov sa obráťte na produktového špecialistu firmy, ktorý dokáže vykonať návrh a nacenenie svetlovodu na mieru vašej stavbe. Kontakty sú k dispozícii na stránkach www.klimahaus.cz.

Čítajte tiež:

Autor: Ing. Radim Otýpka
Foto: Archív autora
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama