Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 3.5.

Technológiou VELOX sa stavajú domy už viac než 30 rokov

Zverejnené: 4. 1. 2024

Stavebným systémom VELOX bolo napr. v Čechách za posledné tri dekády postavených viac ako 2 700 stavieb, najviac rodinných domov, ďalej bytových domov, domov s opatrovateľskou službou, hotelov, kancelárskych objektov a iných stavieb. Ide o systém takzvaného strateného debnenia, kedy sa steny a stropy betónujú do vopred pripraveného debnenia zo štiepkocementových dosiek VELOX, ktoré sa po vytvrdnutí betónu stávajú trvalou súčasťou zvislých aj vodorovných konštrukcií.

Systém VELOX nemá žiadne tvarové obmedzenie a modulové dĺžky, ktoré je potrebné rešpektovať. Na zábere je individuálny projekt.

Technológia VELOX je systém umožňujúci stavať domy podľa návrhu architektov a snov zákazníkov. Systém stien nemá žiadne tvarové obmedzenie respektíve modulovej dĺžky, ktoré treba rešpektovať. A to isté platí pre stropnú konštrukciu. Vlastné skladby sendvičovej konštrukcie stien, nadväznosti na stropy a krovy veľmi ľahko vzduchotesne riešiteľné umožnili stavať typové projekty pasívnych domov: SPRUCE 20 passive, MAPL 20 passive, LIME 20 passive, PRIMA passive a MINERVA passive alebo pasívne domy podľa individuálnych projektov.

Firma HOFFMANN dodáva hrubé stavby. Ide o asymetrickú konštrukciu steny, kedy pod vonkajšou konštrukčnou 3,5 cm doskou Velox je nalepená tepelná izolácia hr. 15–20 cm zo šedého polystyrénu, potom nasleduje 15cm nosné betónové jadro a druhá 3,5cm konštrukčná doska Velox. Základné dosky majú rozmer 200 × 50 cm a ľahko sa prirezávajú na potrebný rozmer. Dosky sa navzájom spájajú oceľovými sponami a pätnásťcentimetrový priestor pre monolitické betónové jadro sa najskôr betónuje po kompletnom zostavení prvého radu dosiek a následne až v celej výške steny vrátane stropu. Realizácia skeletu domu je preto veľmi rýchla.

Rodinný pasívny dom LIME 20.
Rodinný pasívny dom LIME 20.

Nízka spotreba tepla, žiadna klimatizácia

Uvedenou technológiou je väčšina domov postavaná v štandarde nízkoenergetických domov so spotrebou tepla na vykurovanie do 30 kWh na 1 m² za rok a výnimkou nie sú ani pasívne domy do 20 kWh na 1 m² za rok.

Výhodou asymetrickej konštrukcie steny Velox je, že domy na komfortné bývanie po celý rok nepotrebujú klimatizáciu, ktorá pri niektorých ľahkých stavebných systémoch je prevádzkovými nákladmi porovnateľná s vykurovaním v zime. Typové domy z Veloxu sú vo väčšine prípadov navrhované s dominantným presklením od JV po JZ. Teplo a to predovšetkým v jarných a jesenných mesiacoch, kedy slnečné lúče zasahujú hlbšie do vnútorných priestorov, je akumulované do ťažkého betónového jadra, ktoré od interiéru nie je oddelené žiadnou izoláciou. Večer a v noci je teplo spätne vyžarované do obytného priestoru. To je základ nízkej spotreby energií. V lete sa betónové jadro naopak pri nočnom vetraní ochladzuje a následne cez deň ochladzuje vnútorné priestory. Pre dokonalú funkciu tohto systému stačí len vhodne, podľa ročného obdobia aj slnečného svitu, nastavovať tieniacu techniku.

Technológia VELOX
Technológia VELOX

Kvalita európskeho formátu

Firma HOFFMANN postavila tiež mnoho stavieb v Grécku – rodinné domy, penzióny, a to bez klimatizácie a k spokojnosti ich užívateľov.

Stavia domy typové, podľa svojho katalógu alebo domy podľa individuálnych návrhov. Projekty domov vytvorené na iné stavebné technológie zdarma upraví na systém VELOX vrátane statického posúdenia. Spolupracuje tiež s mnohými architektonickými a projekčnými kanceláriami, ktorých služby môže svojim zákazníkom sprostredkovať. Technológia VELOX má tiež vynikajúce akustické vlastnosti a stavajú sa z nej okrem domov aj protihlukové steny.

Čítajte tiež:

Autor: Ivan Hoffmann
Foto: Archív firmy Hoffmann

Tématické odbory

reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama