Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Tehlové murivo SUPERTHERM od firmy HELUZ

Zverejnené: 14. 11. 2008

Spoločnosť HELUZ tehlový priemysel v. o. s. je najväčším českým výrobcom tehál, ktorý dodáva komplexný tehlový systém pre hrubú stavbu, zahŕňajúci prvky pre zvislé murovanie, aj prvky pre vodorovné konštrukcie. Veľmi známe sú systémy obvodového murovania SUPERTHERM P+D a SUPERTHERM STI so zvýšenou tepelnou izoláciou a s vyriešením detailov v miestach napojenia okien a dverí. Pre súčasnú výstavbu je aj vďaka firme HELUZ tehla stále veľmi príťažlivým materiálom.

Výrobcovia tehál sú často kritizovaní, že vysoká obľúbenosť pálených stavebných materiálov má základ v ich lobistickom vystupovaní. Ťažko si ale predstaviť, ako by mohli tehliari akokoľvek ovplyvniť správanie približne dvoch tretín investorov a stavebníkov, ktorí pri výstavbe a rekonštrukciách rodinných bytových domov siahajú po tehle, keby im neponúkali hlavne to, čo chcú a potrebujú.

To znamená kvalitné výrobky, časté inovácie, o ktorých dobre informujú verejnosť, jednoduchý, priamočiary a rýchly postup pri navrhovaní stavby a jej realizácii, pohodlné a príjemné bývanie v zdravom prostredí, vysoký stupeň bezpečia, vysokú energetickú šetrnosť, dlhoročnú životnosť stavby bez potreby skorých drobných opráv, z čoho plynie jej trvalo vysoká hodnota. Toto všetko dnes zákazník nákupom systémov tehlovej výstavby dostáva. Spoľahlivým a mnohými realizáciami prevereným partnerom pri výstavbe je spoločnosť HELUZ tehliarsky priemysel v.o.s. a jeho známy tehlový stavebný systém. Pripomeňme si výhody tohto tehlového muriva.

Prednosti systémov murovacích prvkov HELUZ

Overená akosť. Overená akosť. Všetky murovacie prvky spoločnosti HELUZ majú vlastnosti, ktoré sú overené podľa zákona (vše ČR) č. 22/1997 Zb. a nariadenia vlády (NV) č. 173/1997 Zb. (ktorým sa stanovia vybrané výrobky k posudzovaniu zhody), v znení neskorších predpisov (NV č. 78/1999 Zb. a NV č. 323/2000 Zb., NV č. 329/2002 Zb.) najprísnejším postupom, tzn. certifikáciou. Všetky výrobky tak môžu byť predávané a pri dodržaní zásad správneho projektovania a výstavby použité do stavieb tak, aby bolo splnených šesť základných požiadaviek pre stavby (podle vyhlášky č. 137/1998 Zb. Ministerstva priemyslu a obchodu ČR):

  1. mechanická odolnosť a stabilita,
  2. požiarna bezpečnosť,
  3. ochrana zdravia, životných podmienok a životného prostredia,
  4. ochrana proti hluku,
  5. bezpečnosť pri používaní,
  6. úspora energie a ochrana tepla.

SUPERTHERM prekračuje štandardy

Voľbou murovacích materiálov SUPERTHERM P+D a obzvlášť SUPERTHERM STI a ich správnym zabudovaním v stavbe docieli investor nielen požadované vlastnosti podľa normy, ale aj výrazne lepšie celkové vlastnosti.

Energetická náročnosť. Napríklad čo sa týka tepelnej ochrany budov (dnes jedna z vôbec najdôležitejších požiadaviek), prevyšuje správne zhotovené murivo SUPERTHERM STI aj odporúčané hodnoty tepelno-technickej normy ČSN 73 0540-2. To predurčuje toto murivo pre domy s veľmi vysokou energetickou úsporou.

Podstatné však je, že veľmi nízkej energetickej náročnosti je tu dosiahnuté technológiou jednovrstvového murovania bez dodatočnej aplikácie tepelnoizolačného systému (ETICS). Investor ušetrí nielen náklady za montáž tepelnoizolačnej vrstvy, ale aj veľa drahocenného času.

Žiadne komplikácie s vlhkosťou. Investor má tiež istotu, že nebude musieť zápasiť s prípadnými vlhkostnými poruchami, ktoré niekedy prekvapujú majiteľov domov s viacvrstvovými obvodovými stenami, ktoré boli buď nesprávne navrhnuté alebo, čo býva častejšie, nesprávne postavené. Niekedy obidvoje - hlavne v amatérskych podmienkach. Tehlové ľahčené murivo SUPERTHERM má v teplejšom období vynikajúcu schopnosť samovysušovania. Kto chce túto vlastnosť poistiť, môže navrhnúť a realizovať z vnútornej strany difúzne uzavretejšiu omietku (tým sa tok vodnej pary zvnútra do konštrukcie zbrzdí), zatiaľčo z vonkajšej strany je vhodné mať omietku čo možno najviac difúzne otvorenú. Tiež ďalšie vlastnosti stavieb zo SUPERTHERM-u stoja za pozornosť.

Požiarna bezpečnosť. O tejto vlastnosti panuje medzi odborníkmi a laikmi všeobecná zhoda. Tehlové murivo je nehorľavé, požiar nešíri a ohňu odoláva dostatočne dlho (požiarna odolnosť triedy A).

Ochrana zdravia a životných podmienok. Tehly sú vyrábané z tehliarskych ílov a prírodných zmesí (ostriva, drevené piliny voda a pod.). Počas výroby - od spracovania surovín cez výpal až po balenie a expedíciu - sa k tomuto materiálu nepridávajú žiadne neprirodzené a zdraviu škodlivé látky. Tiež proces výroby je bez odpadu, bez exhalácií, popolčekov, kyslých a nebezpečných oxidov (SO2, NO2 a pod.). Spoločnosť HELUZ má naviac na každom výrobnom zariadení tzv. „prepalovačku“ plynov unikajúcich z výroby. Ostáva oxid uhličitý unikajúci do ovzdušia pri výpale tehiel zemným plynom. Aj napriek tomu, že sa kvôli tomuto plynu zavádzajú nové ekologické dane, ich vplyv na tzv. globálne oteplenie a klimatickú nestabilitu nie je preukázateľný. Dnes sa už otvorene diskutuje o tom, že klimatické zmeny ovplyvňujú mocnejšie sily než stopové plyny v ovzduší.

Takisto obyvatelia tehlových domov nie sú vystavení žiadnym nepriaznivým vplyvom, ktoré by vyplývali z podstaty muriva.

Ochrana proti hluku.. Tehlová stena opatrená omietkou zvuk pohlcuje (v malte aj omietke), odráža (dobre pálený, relatívne ťažký tehlový črep má veľký modul pružnosti a tým pádom má veľkú zvukovú odrážavosť), ale zo všetkého najhoršie zvuk prepúšťa. Väčšinou sa uplatňuje tzv. vzduchová priezvučnosť, oveľa menšie šírenie zvuku tehlovým materiálom - teda jeho harmonickým mechanických kmitaním. Vďaka rôznej podstate tehlového muriva sa zvukové vlny rozptyľujú na hraniciach rôznych materiálov (vzduch, tehla, malta), čím sa zvuk rýchlo tlmí.

Tepelná akumulácia muriva. Veličina, ktorú síce priamo nepredpisuje žiadna dnes platná norma, ale ktorá má napriek tomu pre užívateľov veľký význam. Akumulácia je dôležitá pre stabilitu vnútornej priestorovej teploty, ak napr. náhle vypne vykurovanie alebo dôjde k veľkej zmene vonkajšej teploty. Súčasne s tým je stabilnejšia tiež vnútorná relatívna vlhkosť, ktorá veľmi rýchlo (exponenciálne) rastie s klesajúcou teplotou a naopak.

Spoločnosť HELUZ neustále zdokonaľuje výrobky a doplňuje komplexnosť svojho výrobného sortimentu v závislosti na požiadavkách trhu. Výrobný sortiment zahŕňa širokú škálu prvkov pre zvislé aj vodorovné konštrukcie vrátane rôznych doplnkov. Základnými reprezentantmi výrobkov pre obvodové murivo sú tehlové tepelnoizolačné bloky s označením SUPERTHERM P+D a ako novinka tiež tehlové bloky SUPERTHERM STI so zvýšeným tepelným odporom. Jedná sa o zazubené tehlové bloky – tzn., že malta sa nanáša iba do vodorovnej ložnej škáry a zvislá škára je tvorená vďaka tvarovaným stenám (systém pero a drážka) bez použitia malty. Tým je dosiahnuté jednoduché a rýchle murovanie s nízkou spotrebou malty.

SUPERTHERM STI - tehlové bloky s najvyššími tepelno izolačnými vlastnosťami

Dnes už klasický sortiment spoločnosti HELUZ tvorí tehlové bloky SUPERTHERM P+D ktoré sú určené pre jednovrstvové obvodové steny, u ktorých požadujeme dobré tepelnoizolačné vlastnosti a vysokú pevnosť. Vyrábajú sa v šírkach 365; 380; 400; 440 a 490 mm a pevnosť týchto tvaroviek je P8; P10 a P15 MPa. Novinkou a veľkým výrobným hitom spoločnosti HELUZ sú tehlové bloky SUPERTHERM STI, ktoré boli navrhnuté z dôvodu neustále sa zvyšujúcich nárokov na tepelný odpor budov. Jedná sa o tehlové bloky s najvyššími tepelnoizolačnými vlastnosťami na trhu, ktoré vďaka týmto vlastnostiam prinášajú stavebníkom veľmi významnú úsporu nákladov na vykurovanie. Tieto tehlové bloky boli po prvýkrát predstavené na veľtrhu FOR ARCH v Prahe v roku 2003, kde získali ocenenie za tehlové bloky s najvyššími tepelnoizolačnými vlastnosťami. Tehly SUPERTHERM STI sú určené pre jednovrstvové obvodové steny s najvyššími nárokmi na tepelnoizolačné vlastnosti. Všetky bloky o hrúbke 300, 365, 380, 400, 440 a 490 mm spĺňajú tepelné požiadavky platných noriem bez dodatočného zateplovania. Vyrábajú sa v pevnosti P6 a P8 MPa a líšia sa od tehiel kvality P+D o 4 - 5 kg nižšou hmotnosťou, čo je dané rozdielnou objemovou hmotnosťou (u STI sa pohybuje v rozpätí 600 - 650 kg/m3, u P+D 700-800 kg/m3). Ďalšou zmenou je väčší počet radov dierovania u tehlových blokov STI.

Závěr

Tehlové murovacie bloky od firmy HELUZ sú predmetom stáleho a intenzívneho vývoja. Stále sa však jedná o stáročiami preverený prírodný materiál, ktorý dobre izoluje a akumuluje teplo, má dobré akustické vlastnosti a bezproblémovo zvláda kolísanie vlhkosti vzduchu, čím priaznivo ovplyvňuje klímu v interiéri objektu. Cieľom spoločnosti HELUZ je uspokojovať potreby stavebníkov a na trh dodávať komplexný a kvalitný tehlový systém, z ktorého možno postaviť dom pre spokojný život.

Autor: Miroslav Mařík, Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy HELUZ

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama