Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Tepelná norma a postavenie reflexnej izolácie

Zverejnené: 2. 3. 2021

Reflexné izolácie pracujú so sálavou (žiarivou) zložkou prechodu tepla v tepelnoizolačnej vzduchovej medzere, kde sálanie - s výnimkou veľmi tenkých medzier - prevažuje nad vedením a prúdením tepla. Pri správnej hrúbke medzery a vysokej termoreflexii jej okrajov znížime prechod tepla na hodnoty prevyšujúce bežne používané izolácie na báze EPS, PUR / PIR, minerálnej vlny atď.

Reflexná fólia môže mať tiež funkciu parozábrany. Foto: Jiří Hejhálek

Princíp reflexných izolácií sa od bežných izolácií líši a preto je dobré mu porozumieť. Reflexná izolácia je totiž v zásade tepelnoizolačný systém zložený z jedného alebo viacerých nízkoemisívnych reflexných povrchov obmedzujúcich jednu alebo viac vzduchových dutín. Keďže sa jedná o "systém", tak nemôže vykazovať žiadny druh tepelnej vodivosti (λ) vzťahujúci sa k samotnej fólii, ale iba tepelný odpor (R) pre celok ako taký.

Ďalšou hrubou chybou je domnienka, že „väčšia časť prechodu tepla sa u vzduchových medzier realizuje vedením a preto u nich nemá využitie reflexnej fólie v porovnaní s bežnou izoláciou význam". Túto informáciu bohužiaľ šíria bez akéhokoľvek odôvodnenia aj niektorí odborníci a to aj napriek tomu, že norma vôbec nehovorí „že väčšia časť prechodu tepla sa realizuje vedením". Ba naopak ukazuje, že sálanie tepla má vo vzduchovej medzere o hrúbke bežnej tepelnej izolácie veľmi nápadnú až dominantnú úlohu.

Reflexná izolácia na strope. Foto: Jiří Hejhálek
Reflexná izolácia na strope. Foto: Jiří Hejhálek

Podiel sálania na prechod tepla vzduchovou medzerou

Čo teda predmetná norma STN EN ISO 6946 – Stavebné prvky a stavebné konštrukcie – Tepelný odpor a súčiniteľ prechodu tepla – Výpočtové metódy hovorí? Zobrali sme si aktuálne znenie zo septembra 2020 a spravili niekoľko výpočtov pre rôzne hrúbky vzduchových medzier a rôzne okrajové teploty. Hodnoty pre bežné emisivity povrchov ε1 = ε2 = 1 a okrajové teploty 0 °C respektíve 5 °C ukazuje tabuľka 1. V tabuľke 2 sa kalkuluje s reflexnými okrajmi s ε1 = ε2 = 0,1.

Reflexná izolácia vo viacvrstvom variante. Foto: Jiří Hejhálek
Reflexná izolácia vo viacvrstvom variante. Foto: Jiří Hejhálek

Výsledky uvedené v tabuľke 1 dokladajú, že podľa normy prevažuje v medzerách ohraničených „bežným” nereflexným povrchom s hrúbkou 7 mm a viac prechod tepla sálaním nad vedením a prúdením. Porovnanie hodnôt v tabuľke 1 s hodnotami v tabuľke 2 potom dáva vplyv reflexie na celkový výpočtom stanovený tepelný odpor jednej medzery. V prípade viacvrstvých tepelných izolácii je možné vziať uvedený tepelný odpor ako jednotlivý pre každú dutinu zvlášť, celkovú hodnotu potom prezentuje súčet.

Tabuľka 1: Parametre vzduchovej medzery s emisivitami okrajov ε=1 pre teplotný rozdiel ≤ 5 °C
Tabuľka 1: Parametre vzduchovej medzery s emisivitami okrajov ε=1 pre teplotný rozdiel ≤ 5 °C

Reflexná izolácia v praxi

Pre reflexnú izoláciu a predovšetkým pre jej viacvrstvový variant, nie je problém realizovať systém reflexných povrchov (fólií) a dutín dosahujúcich lepší tepelný odpor, než pokiaľ by sme rovnaký priestor vyplnili bežným fasádnym polystyrénom s λ na úrovni 0,039 W/(mK). Pokiaľ formálne z vypočítaného R a hrúbky systému (vzduchovej medzery a fólie) stanovíme λ, dostaneme sa blízko úrovni 0,025 W/(mK). Vyššie uvedené – podľa normy „spočítané” – hodnoty boli mnohokrát potvrdené praktickým meraním.

Obojstranný reflexný izolačný pás. Foto: Jiří Hejhálek
Obojstranný reflexný izolačný pás. Foto: Jiří Hejhálek

Zaujímavosťou je aj to, že existujú merania s „dopočítanou” λ pod úrovní 0,025 W/(mK). Pre ich potvrdenie/vyvrátenie by však bolo potrebné dospieť k rovnakým hodnotám opakovane. Že sa však nejedná o úplné „sci-fi”, dokazujú merania súčiniteľa tepelnej vodivosti PIR izolácií, ktoré vychádzajú na úrovni λ = 0,020 až 0,022 W/(mK). Teda tiež nižšie, než lambda u nekonečne tenkej vzduchovej medzery.

Tabuľka 2: Parametre vzduchovej medzery s emisivitami okrajov ε=1 pre teplotný rozdiel ≤ 5 °C
Tabuľka 2: Parametre vzduchovej medzery s emisivitami okrajov ε=1 pre teplotný rozdiel ≤ 5 °C

Záver

Hlavný problém je v tom, že reflexná tepelná izolácia je pomerne zložitý komplet pozostávajúci zo súboru vzduchových medzier a medzi ne umiestnených odrazivých fólií. Tepelnoizolačné správanie tohto súvrstvia potom logicky odráža veľa premenných - od kvality vstupných materiálov, cez technický návrh až po samotnú realizáciu na stavbe.

Správnym spôsobom vykonané reflexné súvrstvia však - ako podľa normy, tak podľa reálnych meraní - dovoľuje rýchlo realizovať účinné zateplenie, ktoré ponúka „pasívny" štandard už pri hrúbke 30 cm. Toto súvrstvie môže byť navyše difúzne otvorené a nehrozí v ňom kondenzácia vodnej pary.

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív redakcie

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama