Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Teplo domova dotvárajú aj správne zvolené koberce. Vyberte ideálny na zimu

Zverejnené: 17. 11. 2022

Zima sa už hlási o slovo a tak je najvyšší čas začať zútulňovať svoje obydlia. Snáď najľahším a zároveň najefektívnejším spôsobom, ako zaistiť viac tepla pre váš domov, je bytový textil. V tomto článku sa zameriame na koberce.

Ground Picture, shutterstock

Vadí vám ráno našľapovať z vyhriatej postele na nepríjemne studenú podlahu? Stavte na koberce! Nielen, že vám poskytnú teplo od nôh, ale navyše pozdvihnú interiér na vyššiu estetickú úroveň. Či už zvolíte typ s nízkym alebo vysokým vlasom, z prírodných vlákien alebo umelých, vždy by mal prirodzene zapadnúť do vášho štýlu bývania. Aké faktory pri výbere sledovať?

Tlmené odtiene sú nadčasové

Koberec by mal prirodzene ladiť s nábytkom a celkovým usporiadaním v miestnosti. Pokiaľ ide o farbu, voľte tlmené odtiene, ktoré sú nielen nadčasové, ale aj vysoko praktické, najmä, ak máte deti či domáceho maznáčika. Odporúčame šedú, olivovo zelenú, vínovú alebo zelenú. Aby priestor pôsobil celistvo, nezabudnite zvolenú farbu koberca opakovať aj v ďalších bytových doplnkoch, ako sú vankúše či záclony. Do úvahy berte aj veľkosť miestnosti: V malých priestoroch sa tmavým farbám radšej vyhnite a namiesto toho stavte na svetlý kúsok, ktorý plochu vizuálne zväčší.

V obývacej izbe sa môžete riadiť farbou pohovky. Pre tmavý gauč pokojne zvolte kontrastnú žltú. Interiér tak bude pôsobiť útulnejšie. Zdroj: AlexRoz
V obývacej izbe sa môžete riadiť farbou pohovky. Pre tmavý gauč pokojne zvolte kontrastnú žltú. Interiér tak bude pôsobiť útulnejšie. Zdroj: AlexRoz

Do každej miestnosti!

Kusovým kobercom môžete vybaviť v podstate ktorúkoľvek miestnosť, vrátane chodby a schodov. Do obývacej izby a ďalších vysoko exponovaných miest vyberajte kvalitné materiály. Naopak v spálni si vystačíte s menej záťažovými variantmi, pokojne aj s kožušinou. Do kuchyne kúpte jednoduchý a úzky behúň s čo najkratším vlasom. S farbami a motívmi sa dá vyhrať najmä pri detských izbičkách. Mäkké koberce izbu zútulnia a pocitovo zateplia, tie s hravými námetmi navyše rozvíjajú detskú fantáziu.

Dostatočne veľký kusový koberec

Vedeli ste, že príliš malý kusový koberec môže estetickému vzhľadu miestnosti veľmi uškodiť? Naopak dostatočne veľký rozmer dodá priestoru elegantnosť a majestátnosť. Koberec teda vyberajte tak, aby sa vám naň vošiel všetok sedací nábytok. Berte do úvahy, že presah textilu od rohov nábytku by mal byť minimálne 10 cm. Pokiaľ nemá pohovka viditeľné nožičky, postačí podložiť len konferenčný stolík.

Do obývacej izby a ďalších vysoko exponovaných miest vyberajte kvalitné materiály.. Zdroj: Pixel-Shot
Do obývacej izby a ďalších vysoko exponovaných miest vyberajte kvalitné materiály.. Zdroj: Pixel-Shot

Životnosť koberca ovplyvňuje mnoho faktorov

Čo sa týka materiálov, na výber máte z dvoch možností: syntetických a prírodných. Najčastejšie sa stretnete s cenovo dostupným polyamidom a polypropylénom. Druhý spomínaný materiál je vhodný do miestností s podlahovým vykurovaním, ale v porovnaní s polyamidom sa rýchlejšie ochodí. Zo syntetických variantov sa často používa akryl, ktorý je príjemný na dotyk a podobne ako polypropylén sa ľahko udržuje. Po čase sa na ňom ale môžu začať tvoriť žmolky. Medzi exkluzívne materiály patrí hrejivá vlna a hodváb. Na kvalitu výrobku vás upozorní hustota vlákien, ktorá je udávaná počtom vpichov na 1 m². Platí, že čím hustejšie vlákno, tým odolnejší produkt. Životnosť ovplyvňuje ešte výška vlákien (vysoký vlas sa horšie udržiava) a spôsob výroby (najkvalitnejšie produkty vznikajú ručným či strojovým tkaním).

Creative Arts
Creative Arts

Prikúrte si tam, kde potrebujete

Technológie idú neustále vpred a nie je to inak ani pri bytovom textile. Okrem širokého výberu farieb a materiálov dnes výrobcovia ponúkajú aj technologické vychytávky, kam spadajú vykurovacie varianty. Tie fungujú na jednoduchom princípe vloženia vykurovacej fólie medzi dva koberce. Priemerná teplota vykurovacej fólie sa pohybuje okolo 30 °C, s termoizoláciou dokonca až 33 °C. Využitie nájdu či už v domácnostiach, tak v kanceláriách, napríklad pod pracovným stolom.

Ground Picture
Ground Picture

Ako na správny výber...

Nákup dokonalého koberca môže byť niekedy skutočne zložitá vec. So správnym výberom vám poriadia v špecializovanom obchode. Pomocníkom môžu byť špeciálne informačné piktogramy, ktoré nájdete na rubovej strane výrobku a ktoré vám prezradia, do akého prostredia sa daný kus hodí a ako sa o neho starať. A pokiaľ vás chlad prichádzajúci od zeme trápi, popremýšľajte do budúcnosti nad posilnením tepelnej izolácie podlahy a podlahovým vykurovaním. Ide o dlhodobú investíciu, ktorá sa vám čoskoro vráti.

Čítajte tiež:

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama