Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Teplo, teplo, teplúčko

Zverejnené: 2. 1. 2019

Zima je už naplno tu, úmorným horúčavám trvajúcim bezmála päť mesiacov je už koniec. No a nám neostáva nič iného, než skontrolovať komíny, kotle a urobiť nevyhnutné úkony pre uvedenie vykurovania do stavu ŠTART. To my všetci, ktorí už máme vykurovanie vyriešené. Čo však ešte tí, ktorí len finišujú a vykurovanie riešia? Možno im náš článok trošku pomôže.

Krbové kachle s teplovodným výmenníkom (foto ABX, spol. s r.o.)

Čím začať?

Na začiatku si musíme uvedomiť, či chceme iba teplo, ale chceme tiež oheň. Nechcem hovoriť o tepelných čerpadlách, pasívnych domoch, solárnych a fotovoltaických paneloch, elektrických vykurovacích rohožiach, o využívaní geotermálnej energie a iných alternatívnych zdrojoch tepla. Rada by som popísala niečo o kachliach s ohníkmi, či už viditeľnými alebo skrytými.

Keď tak rozmýšľam, nestretla som sa v živote s mnohými ľuďmi, ktorí by nemali radi pohľad do ohňa. Samozrejme mám na mysli ten ohník usmernený, slúžiaci k potešeniu, nie ten, ktorý ničí. Naša babička hovorievala, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Plne s ňou súhlasím. Snáď je v nás ten pohľad do plameňov geneticky zakódovaný z doby, kedy nás oheň chránil pre divokými šelmami, dával nám teplo a vlastne celé spoločenstvo spájal. Dodnes sa radi stretneme a usadíme pri kozube a musíme si priznať, že žiadny program v televízií nám nenahradí pohľad do plamienkov.

Aké teda zvoliť vykurovacie teleso?

Aj na túto otázku existuje veľké množstvo odpovedí. Základom je otázka, či vykurovacie telesá lokálne, alebo centrálne s rozvodom po dome. Zužujem výber na lokálne vykurovacie telesá, pretože tie umožňujú pohľad do ohňa. Teda nepredpokladám, že by niekto chodil pozorovať plamene do kotolne. Aj keď si pamätám, že kotolňa bytového domu bola veľmi obľúbenou „zašivárňou” pre mužskú časť nájomníkov. Všetci sa dôležito vyhovárali, že musia ísť kúriť.

Sme rozhodnutí

Čo je dobré si uvedomiť pri obstarávaní kachieľ, kozubu a vlastne aj krbových kachieľ? Všetky tieto vykurovacie telesá, či už na hlavné alebo sezónne vykurovanie, potrebujú okrem správneho paliva tiež k horeniu nevyhnutný oxidačný prostriedok. Tým je samozrejme vzduch. Pokiaľ je v dome vzduchu dostatok, ani si neuvedomujeme jeho prítomnosť. Ale! Rozhodneme sa pre rekonštrukciu domu. Vymeníme staré okná, ktorými dovnútra preťahovalo. Vďaka zateplenej fasáde sa odstránia rôzne vetracie otvory, napríklad do špajze. Vymeníme starú kuchyňu za novú s digestorom, ktorý nám vzduch z domu ešte odsáva.

A je tu problém. Nejako nám tie „krbovky” nehoria. Ak je totiž dom dobre, či dokonca dokonale utesnený, teplý vzduch nemôže komínom prúdiť, ale len stúpať. Prúdenie totiž vyžaduje, tak ako u elektrického prúdu alebo vodovodného potrubia, aby chladný vzduch zvonku prúdil do miestnosti a teplý pokračoval komínom zasa von. Keď teplovzdušný obvod prerušia vzduchotesné okná a dvere, vnikajú spaliny aj do miestnosti.

Iná situácia s podobným výsledkom nastane, keď napr. ostré slnko rozpáli vonkajšie teleso komína nad strechou, hlavne ak je realizované tenkou rúrkou, ktorú slnko ohreje takmer ihneď. Dym potom komínom tiež nestúpa.

Začať sa musí u komína

Určite poznáte obrázky ohromných kozubov v starých sídlach. Tieto kozuby mali tiež ohromné komíny cez ktoré sa dalo aj preliezť. Tam bolo priestoru pre odvod spalín dostatok, ale hlavne staré sídla, aj šľachtické, nemali hermeticky tesné okná ani vonkajšie či interiérové dvere. Pre dnešné utesnené pasívne, nízkoenergetické, nulové a rôzne iné domy je potom jediné riešenie, totiž privádzať komínovým telesom aj vzduch. A práve k tomu sú dnešné komínové telesá prispôsobené.

Príkladom je napríklad komínový systém HELUZ IZOSTAT DUO, ktorý svojou konštrukciou umožňuje nielen bezpečný odvod spalín do voľného ovzdušia, ale aj prisávanie vzduchu k spotrebiču jedným komínovým priechodom.

Iným, ale technicky podobných riešením je komín Schiedel Kingfire so zabudovanou kozubovou vložkou, ktorý je tiež možné prevádzkovať celkom nezávisle na prístupe okolitého vzduchu.

Kachle na ďalšie palivá

Okrem krbov na pevné palivá môžete voliť kozuby plynové, kde keramické napodobeniny polien suplujú drevené polená. Sú aj kozuby, ktoré nepotrebujú komín, vykurovacím médiom je etanol. Tieto kozuby môžu byť zavesené napríklad na stene ako obraz. Vyžadujú ale odvod etanolových spalín, čo je vodná para a oxid uhličitý CO2. Bez neho budete zakrátko ako v parnej a nedýchateľnej saune. Inou možnosťou sú kozuby elektrické, ktoré takisto nepotrebujú komín. Ja mám ale najradšej, keď okrem plápolania ohníka počujem aj typické praskanie horiaceho dreva. To je potom prežitok tri v jednom.

Kachle

Z čoho teda vyberať? Skúsme najskôr keramiku. Kachle sú nádherným zdrojom tepla. Či už sú v historickom alebo v súčasnom prevedení. Na trhu ich je veľké množstvo a kachliarske remeslo je stále oceňované a živé. Kachliari si ruka v ruke s výrobcami kachlí strážia svoje práce, kachliarskym cechom. No, taká kachľová pec nie je lacnou záležitosťou, tú by mal stavať naozajstný profesionál. A keď v nej potom zakúrite a pritisnete sa k nej, tak sa vonku môžu čerti ženiť a vám nič nechýba. Snáď len poriadna šálka horúceho čaju, alebo pohár vareného vína. Tá kachľová pec nehreje len dobrým drevom, ale aj množstvom vynaloženej ručnej práce.

Niečo málo o výrobe kachlí

Kachle sa väčšinou vyrábajú podľa starých návodov, ručne. Buď sa formujú, alebo lejú. Špeciálne namiešaná keramická hmota sa formuje do sadrových foriem. Hmota sa musí do formy dobre natlačiť, nesmú v nej zostať žiadne vzduchové bubliny. Kachle vo forme ľahko zatuhnú, potom sa z formy opatrné vyberú. Druhou možnosťou je výroba kachlí liatím do sadrových foriem. Touto technológiou sa vyrábajú jednoduché tvary kachlí.

Kedysi sa po zavädnutí kachlí na ich povrch ešte nanášala engoba. Kachle sa vyrábali z pomerne hrubozrnnej hmoty, to bránilo príliš veľkému zmršteniu pri sušení. Ale kachle musia byť hladké. Preto sa na povrch kachlí nanášala ešte engoba. To bola jemne mletá hlina, ktorá po nanesení na zavädnutý povrch urobila kachle zamatovo hladkými.

Kachle sa, vďaka zložitému tvaru a rozdielnej hrúbke črepu, musia sušiť veľmi pomaly. Sušenie môže trvať aj niekoľko dní. Potom príde prvé pálenie, po ňom sa kachle väčšinou kalibrujú, to je upravenie rozmeru kachlí obrúsením. Glazuje sa striekaním. Farieb a druhov glazúr je veľké množstvo, od transparentných, ktorými presvitajú hrany, alebo krycie. V súčasnosti je v ponuke aj množstvo efektných glazúr, ktoré na jednoduchých kachliach vytvoria zaujímavé obrazce. Kachle sa tiež môžu zdobiť maľovaním do surovej glazúry. Potom už nasledujú ostrý výpal, ktorý dodá kachliam finálnu podobu.

A sme pri cene kachľovej pece. Skúste si spočítať, koľkokrát takéto kachle prejdú rukami, než dosiahnu svoju finálnu podobu. A koľkokrát ešte prejdú rukami kachliarovi, ktorý kachle stavia. Preto kachľová pec „hreje” aj keď sa v nej nekúri, hrejú ľudskou prácou a energiou, ktorá bola do nich vložená.

Z keramických kachlí môžeme mať postavené kachle, kachľové krby, u ktorých si užijete okrem tepla aj ten pohľad do ohňa. A tí najnáročnejší, ktorí majú dosť miesta a peňazí, môžu mať aj kachľový sporák, vrátane pekne vyhriateho spania na peci, ktoré poznáme z rozprávok.

Okrem kachľových vykurovacích zariadení je v obchodoch aj obrovský výber kachlí z kvalitnej liatiny či plechu. V tejto kategórií je veľké množstvo výrobkov zo Slovenska, Čiech aj z iných zahraničných krajín. Podoba kachlí aj ich úžitkovosť sa dá počítať na desiatky. Môžeme mať kachle s viditeľným plameňom, alebo so skrytým plameňom. Kachle s výmenníkom a rozvodom tepla, ktoré vykuruje celý obytný priestor. Ale aj kuchynské sporáky a parádne kachle, ktoré budú zaujímavým solitérom v interiéri. Je len na investorovi pre aký typ kachlí sa rozhodne.

V ďalšom článku vás oboznámite s niektorými českými aj zahraničnými výrobcami komínov, kachlí, kachľových pecí atď.

Autor: Jana Hlináková, preklad: Kateřina Kočická
Foto: Archív ABX, Heluz, Shutterstock
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama