Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Thermalium: v objatí vody a skla

Zverejnené: 9. 1. 2020

Nové srdce Teplíc - tak niektorí nazývajú nedávno otvorený komplex termálnych bazénov Thermalium v Kúpeľnom dome Beethoven v teplických kúpeľoch. Jeho súčasťou je najväčší, najteplejší a najmodernejší termálny bazén v Čechách.

Thermalium vyrástlo v samom strede Kúpeľného domu Beethoven na mieste pôvodného bazéna. Ten po dvadsiatich rokoch nepretržitej prevádzky doslúžil, a tak bol v novembri 2017 Beethoven uzavretý a teplické kúpele začali generálne prestavbu termálneho bazéna aj celej balneoprevádzky. Išlo o najväčšiu investičnú akciu kúpeľov za posledné desiatky rokov - vyžiadala si štvrť miliardy korún. Intenzívne práce vyústili na jar 2018 v čiastkový cieľ rekonštrukcie, v kompletne obnovené termálne kúpele. Po trinástich mesiacoch rozsiahlych stavebných prác bolo dielo architekta Petra Sedláčka dokončené a otvorené. Celý projekt od prvotnej štúdie architektonického ateliéru MISe z roku 2015 až do otvorenia trval zhruba štyri roky.

Viac priestoru aj v súkromia

Kým do starého bazéna sa zmestilo 25 hostí, dnes môže liečebných účinkov termálnej vody v nových bazénoch s rozlohou 450 metrov štvorcových využívať až 80 návštevníkov súčasne. Termálny prameň Pravřídlo je v oboch bazénoch v plnej, stopercentnej koncentrácii. Teplota veľkého rehabilitačného bazéna v rozmeroch 24 × 14 metrov je 35 ° C, druhý bazén určený na plávanie - s rozmermi 20 × 6 metrov, má teplotu o niečo nižšiu a síce 29 ° C. Bazén, ktorý slúži na rehabilitáciu aj relaxáciu, zdobia sochy pastierika svíň a dievčatá naberajúce vodu, ktoré predtým stávali pred Beethovenom. Relaxačný bazén je navyše vybavený masážnymi tryskami, perličkami a chrličmi. Návštevníci Thermalia môžu využiť tiež Kneippov chodník aj nový saunový svet so solárnou jaskyňou a fínskou, parnou, tropickou a bio saunou v rôznych teplotách a vlhkostiach vzduchu.

Rekonštrukciou prešla aj celá balneoprevádzka, kde teraz na seba procedúry - kúpeľ, zábal a masáž - lepšie nadväzujú a hostia majú oveľa viac súkromia a komfortu než predtým. Nad bazénmi, na streche Thermalia, je terasa s kamennou fontánou. Vznikol tak nový priestor s lavičkami určený na oddych, kde si môžu hostia užívať nádherný výhľad na kostol a Zámocké námestie.

Symboly Thermalia

Pretože si najstaršie kúpele v strednej Európe chceli zachovať svoju atmosféru, pre ktorú si ich obľúbili (nielen) slávne osobnosti z celého sveta, boli ako dekorácie zvolené historické motívy. Chrlič v podobe hlavy levice, zhotovený drážďanskými kovotepcami, sa stal symbolom Thermalia a návštevníkov kúpeľov sprevádza ako súčasť výzdoby interiéru v mnohých podobách.

"Postavili sme Pravřídlu pomník. Pre vodný živel, ktorý tu vyviera a je tým najcennejším, čo Teplice majú, sme pripravili dôstojné prostredie. On to prostredníctvom svojej liečivej sily opláca pacientom, ktorí sa budú do Teplíc radi vracať, " povedal architekt celého diela Petr Sedláček z teplického ateliéru misie. Priznal zároveň, že to bol jeden z najnáročnejších projektov, aké si možno predstaviť.

Sklá odolné voči vlhkosti aj poškodeniu

Jedinečnosť celého priestoru podčiarkuje obloženie veľkoformátovými sklami Lacobel a Matelac zo severočeskej sklárne AGC. Návrh tohto riešenia vychádza z posledných trendov v oblasti využitia interiérových skiel - v žiadnom prípade nejde iba o obklady určené za kuchynskú linku. Pre svoj luxusný vzhľad, vysokú odolnosť a jednoduchú údržbu sú vyhľadávané tiež v miestach so zvýšenou vlhkosťou a vyššími nárokmi na hygienu.

"Pre nás to bol veľmi zaujímavý projekt - ani nie tak čo sa týka množstva použitého skla, ale v koncepcii využitia a umiestnenia sklenených obkladov. Tie podčiarkujú exkluzivitu a zvýrazňujú unikátnosť, ktorú tento priestor ponúka. V spolupráci s investorom a architektom sme sa rozhodli, že obklady stien budú kombináciou lesklých a matných lakovaných skiel Lacobel a Matelac v odtieni White Pearl. Ide o krémovo biele sklá, ktoré sú poskladané striedavo vedľa seba na stenách okolo bazénu. To dodáva priestoru teplú a upokojujúcu atmosféru, ktorú je potrebné v prostredí kúpeľov podporiť," opisuje vedúci skupiny inštalačných tímov Richard Kastl zo spoločnosti AGC.

Lacobel a Matelac predstavujú škálu lakovaných skiel dostupných v dvadsiatich farbách vrátane prírodných tlmených odtieňov. Tieto sklá sa vyrábajú priemyselnou technológiou pomocou nanášania vysokokvalitného laku na jednu stranu floatového skla. Tento výrobný proces je zárukou jednotného žiarivého, prípadne matného vzhľadu a dokonalej priľnavosti laku ku sklu.

Aktuálnym trendom v oblasti využitia skiel je obkladanie stien veľkoformátovými sklami s minimálnym množstvom škár. Prednosťou lakovaných skiel je predovšetkým ich ľahká montáž. Inštalujú sa rovnakým spôsobom ako zrkadlá, teda lepením pomocou silikónu rovno na stenu. Ide o čistý a časovo nenáročný postup "suchou cestou". Popri exkluzívnom dizajne sú tieto sklá tiež veľmi odolné proti poškodeniu a možno ich vhodne kombinovať s rôznymi materiálmi, ako napr. drevo, kameň alebo kov.

________________________________________

Sklá AGC v projekte Thermalium:

• Celková plocha použitého skla: 200 m2
• Obloženie stien: Lacobel White Pearl 6 mm s bezpečnostnou fóliou, 86 m2, Matelac White Pearl 6 mm s bezpečnostnou fóliou, 98 m2, Planibel Clearlite 6 mm, digitálna potlač, 6 m2
• Deliace priečky: Planibel Clearlite 12 mm, bezpečnostné sklo, 23 m2
• Zrkadlá: Mirox MNGE Clear 6 mm s bezpečnostnou fóliou, 11 m2

Článok bol čerpaný z desiateho vydania časopisu INTRO so zameraním na Vodu. Viac na www.introonline.cz

Autor: AGC Glass Europe
Foto: Archív firmy AGC Glass
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama