Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Tradičný výrobca slnečných kolektorov vystavoval na veľtrhu v Rakúsku

Zverejnené: 11. 5. 2022

Po ročnej prestávke sa tento rok v apríli, v rakúskom meste Wels, opäť konal popredný veľtrh obnoviteľných zdrojov energie. Veľký záujem bol o všetky zariadenia na tému "Energia zo slnka". Jeden z najvýznamnejších svetových výrobcov solárnych kolektorov, spoločnosť THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o., predstavil návštevníkom veľtrhu úplne nový výstavný stánok. Firma vyvíja inovatívne solárne technológie už 50 rokov a patrí medzi Top 10 najväčších výrobcov solárnych kolektorov na svete.

Alfréd Gottas, riaditeľ THERMO|SOLARU k tomu poznamenáva: ,,Tím THERMO|SOLARU predstavil vo Welse svoj sortiment na ploche 40 m2. Od roku 2021 zažívajú naše slnečné kolektory v Rakúsku boom a predajné čísla sa neustále zvyšujú. Rakúsky trh je pre našu firmu veľmi významný, spolu s domácim slovenským, českým a nemeckým patria medzi najdôležitejšie. Slnečné kolektory na prípravu teplej vody a podporu vykurovania sú dostupné v rôznych vyhotoveniach a veľkostiach - napríklad ako ploché vertikálne alebo horizontálne kolektory s plochou 2,0 alebo 2,5 m2. Zaujímavou inováciou našej firmy v roku 2022 je zavedenie zosilnenej konštrukcie kolektorov a strešných konštrukcií a kompletných solárnych zostáv pre oblasti s obzvlášť vysokým zaťažením snehom.“

Dodal, že sortiment výrobkov THERMO|SOLARU zaujal na výstave v Rakúsku najmä vysokým výkonom, hospodárnosťou a dlhou životnosťou. Celý výrobný program spoločnosti podlieha prísnym kontrolám z hľadiska kvality a skúšobné testy prevádzané na kolektoroch sú často omnoho prísnejšie ako predpisujú normy.

Zvláštnosť: Vákuový plochý kolektor

Spoločnosť THERMO|SOLAR je jediným výrobcom vákuových plochých kolektorov na svete. Prednosti, ako je hlboko ťahaná vaňa kolektora, unikátne spojenie meandra z medených rúrok a absorbéra, alebo sklený kryt z bezpečnostného skla s hrúbkou 4 mm, testovaný na krupobitie, sú charakteristickými znakmi solárnych systémov THERMO|SOLARU. Vákuový plochý kolektor TS400 je jediný kolektor, ktorý je hermeticky uzavretý, a preto je vhodný na použitie aj v kombinácii s tepelným čerpadlom. Tento kolektor je nainštalovaný napríklad aj v stanici pre výskum životného prostredia „Schneefernerhaus“ na najvyššej hore Nemecka Zugspitze (2962 m n.m.).

Ideálna kombinácia

,,Medzi návštevníkmi veľtrhu o úsporách energií rezonovali tento rok predovšetkým témy budúcej bezpečnosti a úspory nákladov. Solárny systém od spoločnosti THERMO|SOLAR a moderný systém vykurovania biomasou predstavujú dokonalú kombináciu ekologického a tým 100% CO2 neutrálneho vykurovania. Mnohých zaujala kombinácia s peletami. Najmä pri neistej globálnej bezpečnostnej situácii sú slnečné kolektory vyhľadávaným doplnkom na prípravu teplej vody a podporu vykurovania v prechodnom období,“ vysvetlil A.Gottas.

Rakúsko je výkladnou skriňou

Rakúsko patrí vo svete medzi vedúce štáty vo využití termických slnečných kolektorov. THERMO|SOLAR tam vyváža svoju produkciu celé roky. Počty inštalácií sa však medziročne líšili, vždy v závislosti od existencie a výšky štátnej podpory, ktorá bola v niektorých rokov veľmi štedrá.

Medzi najväčšie inštalácie THERMO|SOLARU v posledných rokoch v Rakúsku patrí vlaňajšia dodávka 36 slnečných kolektorov na unikátny projekt solárneho systému na ohrev teplej vody v Tirolsku. Spolu 36 kusov slnečných kolektorov TS300, s účinnou plochou 72 m2, bolo inštalovaných na hygienické účely na hlavnej chate v chatkovej dedinke Hygna v Reith im Alpbachtal. Zakázku realizoval montážny partner, firma Quest elements s.r.o. Lokalita chatovej osady je v horskom prostredí s výskytom výdatnej snehovej prikrývky.

Ďalšie realizácie

Dodávka pre chatkovú dedinku Hygna je len jednou z mnohých netradičných realizácií slnečných kolektorov z produkcie THERMO|SOLARU. Podobnú zakázku realizovali v spolupráci s firmou Quest elements s.r.o. aj v roku 2019 v hoteli Landhaus St. Georg, ktorý sa nachádza v krásnom alpskom prostredí v blízkosti rakúskeho lyžiarskeho strediska Schladming. Prebehla tam modernizácia technologického zariadenia na ohrev vody v hoteli, pri ktorej bolo inštalovaných 16 solárnych kolektorov TS 500 s účinnou plochou kolektorov 36 m². Kolektory ohrievajú vodu v 3 akumulačných zásobníkoch, každý s objemom 800 l a celkovým objemom 2 400 l. Systém je dimenzovaný tak, aby počas letnej sezóny pokryl potrebu teplej vody pre 40 – 50 hostí bez dodatočného ohrevu kotlami.

Solárne inštalácie vo vysokohorskom a horskom prostredí

Vysokohorské podmienky vytvárajú mimoriadne dobré podmienky pre prácu slnečných kolektorov. Priezračnosť ovzdušia bez znečistenia zabezpečuje ich mimoriadne vysoký výkon. Nezanedbateľný je aj odraz slnečného žiarenia od snehu a ľadovcov. Paradoxne v zimnom období býva na horách viac slnečných dní než v údoliach, čo má na svedomí inverzia.

Spolu s ekologickým prínosom a nezávislosťou na prívode elektriny sú tak slnečné kolektory vynikajúcim riešením pre zabezpečenie teplej úžitkovej vody v horskom prostredí, hlavne v hoteloch a chatách. Príbeh najvyššej hory Nemecka, alpskej Zugspitze a hotela Schneefernerhaus vo výške 2650 m n.m, najlepšie ilustruje tvrdenie, že vysokohorské podmienky vytvárajú mimoriadne dobré podmienky pre prácu kolektorov. Vysokohorské prostredie spolu s extrémnou priezračnosťou ovzdušia zabezpečujú mimoriadne vysoký výkon kolektorov.

Žiarske kolektory boli doteraz inštalované v 73 krajinách celého sveta a to aj na takých extrémnych miestach ako je najvyššia hora Nemecka Zugspitze, či Ohňová zem v Patagónii. Pracujú napríklad v Nepále, Argentíne, Botswane, Maroku, Ománe, Juhoafrickej republike, Austrálii, ale aj v Maroku, Egypte, Jordánsku, či v americkej Kalifornii.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: archív firmy THERMO/SOLAR
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama