Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Trendy fasády bytových domov: dizajnová nevyhnutnosť alebo len rozmar architektov?

Zverejnené: 13. 5. 2022

Architektonická interpretácia bytových domov už dávno nie je založená na neosobitnosti a šablónovitosti. Naopak, ich výraz spája historický kontext oblasti, charakter okolia a moderné trendy v bývaní. Fasády tak tvoria jedinečnú dizajnovú jednotku a poskytujú architektom nekonečné možnosti, ako dotvoriť koncept bytových domov.

Prírodné kovové materiály ako výrazný architektonický prvok

Materiály fasádnych obkladov na báze kovov tvoria silný estetický element v aktuálnych svetových trendoch. Medzi ich dôležité vlastnosti sa radí dlhá životnosť a recyklovateľnosť. Veľkým plusom sú potom nízke alebo žiadne náklady na údržbu, odolnosť voči UV žiareniu a taktiež nízka hmotnosť. Investícia do metalického opláštenia je tak prospešná nielen pre životné prostredie, ale aj pre budúcich obyvateľov domu.

Na bytových domoch Parku Anička v Košiciach boli použité veľkoformátové prevetrávané hliníkové panely v dizajne dreva. Hliník predstavuje materiál s nízkou hmotnosťou a je veľmi odolný voči korózii. Vďaka odvetrávaniu sa fasáda v lete neprehrieva a naopak v zime sú náklady na vykurovanie oveľa nižšie.

Najpopulárnejším kovovým fasádnym obkladom súčasnej architektúry je oceľ Cor-Ten®. Na bytovom dome Jullukka vo Fínsku je pôsobivo skombinovaná s betónom a tehlami. Prírodná oceľ Cor-Ten® si na povrchu vytvára ochrannú patinu, ktorá zamedzuje ďalšej korózii. Jej farba a textúra sa postupom času krásne menia, čo pôsobí mimoriadne expresívne. Ide o bezúdržbový a 100% recyklovateľný materiál.

Harmónia perforácie a svetla

Kvalitne navrhnutý bytový dom harmonicky zapadá do existujúcej zástavby a zároveň vytvára vizuálne prívetivý prvok na komfortné bývanie. Ruukki® Emotion je kompletný fasádny systém, ktorý sa skladá z perforovaných fasádnych produktov a šikovne integrovaného podsvietenia. Možností perforácie existuje celý rad - od celkovej až po ľubovoľný návrh art perforácie. V kombinácii s bielym alebo farebným podsvietením tak fasáda ožije každú noc.

Moderný apartmánový dom Jahu v Estónsku rešpektuje okolitú urbanistickú štruktúru nielen svojou formou, ale aj materiálovým riešením. Budova pripomína susedné drevené historické domy ako tvarom svojej strechy, tak dreveným obkladom. Zároveň však prináša nádych inovácie, a to vďaka perforovaným kazetám s podsvietením. Po zatmení vynikne hlavný motív obilných klasov, ktoré prispievajú k bohémskej atmosfére okolia.

Fasádne kazety podporia klasické aj extravagantné rysy

Výhodou kazetových systémov je jednoduchá a rýchla inštalácia na kompletne dokončenú fasádu. Kazety Ruukki Liberta® sú navyše dostupné v rôznom materiálovom prevedení s veľkým výberom farieb a povrchových úprav. Ďalšou možnosťou je výroba na mieru požiadavkám projektu.

Kazety vyrobené na mieru boli použité tiež na fasáde bytového domu v Talline. Pripomínajú staré kazetové stropy a v kontraste s bielou a čiernou tehlou vytvárajú elegantný a neprehliadnuteľný dojem.

Odlišný vzhľad sa dosiahol na apartmánovej budove vo fínskom meste Kuopion. Kazety Ruukki Liberta® boli nainštalované v zvislom smere so skrytým upevnením. Budovu je možné len ťažko prehliadnuť. Reprezentuje prístup k fínskej mestskej architektúre 21. storočia: nekonvenčnosť, všestrannosť a zaujímavosť.

Aj u nás, na Slovensku môžeme nájsť príklad využitia fasádneho systému Ruukki Liberta® na obytnej budove. Bratislavská rezidencia Axton je zaujímavá hlavne vďaka voľbe perleťovej farby fasády, ktorá sa mení v závislosti na polohe pozorovateľa. Kazety majú špeciálnu povrchovú úpravu, ktorá vzniká nanesením finálnej vrstvy dvoch metalických farieb. Výsledný odtieň tak prechádza z metalickej zlatej do svetlo šedej farby.

Design profily pre homogénny vzhľad

V miestach, kde je potrebné dosiahnuť pravidelný a štruktúrovaný povrch fasády, sa hodí využiť design profily. Ich zhotovenie sa dá prispôsobiť tak, aby spĺňalo architektonické zadanie projektu a to vďaka možnosti výberu profilu aj materiálu.

Práve to bol prípad rezidenčnej budovy vo Švédsku. Pri navrhovaní budovy sa kládol dôraz na horizont a nádherný výhľad do okolia. Budova mala pôsobiť homogénne a preto aj samotné oceľové fasádne profily boli umiestnené v horizontálnom smere bez viditeľných spojov a zvýraznené lemovaním medzi poschodiami.

Keď renovovať neznamená len opraviť

Nová fasáda oživí vzhľad budovy, predĺži jej životnosť, zaručí odolnosť a dokáže vylepšiť tepelnoizolačné vlastnosti opláštenia. Energetická účinnosť predstavuje v súčasnosti jeden z najdôležitejších faktorov výberu fasády. Napríklad vzduchotesné energy panely znižujú náklady vykurovania v zime a chladenia v lete. Všetky spomínané produkty navyše disponujú vysokou požiarnou odolnosťou, veľmi dobre tlmia hluk, nepoškodzujú ich hlodavcami a nehniezdia v nich vtáky.

Bytový komplex Ulven Terrasse v Nórsku je vydareným príkladom modernizácie obytných priestorov. Okrem výmeny okien, hrubšej izolácie a renovácie balkónov zahŕňal aj výmenu fasádnych obkladov. Architekti zvolili špeciálne medené lamely v troch veľkostiach, ktoré dodávajú budove vitalitu a jedinečnosť. Tým sa predĺžila aj životnosť samotnej fasády, ktorá bude funkčná ďalších sto rokov. Obyvatelia a okoloidúci môžu denne sledovať hru slnečných lúčov v medených odrazoch budovy.

Nielen bytové, ale aj rodinné domy

Fasádne a strešné produkty je možné využiť tiež pri projektovaní fasády rodinného domu. V dnešnej dobe už nie je bezúdržbová oceľ Cor-Ten® alebo falcovaná krytina Ruukki Classic nijako ojedinelá. Pre projektantov a architektov to predstavuje nekonečné možnosti kombinácie farieb, materiálov a štruktúr povrchu.

Nechajte si poradiť

Aby sme odpovedali na otázku v nadpise, trendy fasáda je v dnešnej dobe žiaduce kreatívne riešenie hneď s niekoľkými výhodami. Uvažujete nad podobou vašej budovy? Neváhajte kontaktovať ľudí, ktorí majú s realizáciou fasád bohaté skúsenosti. Pomôžu vám do nej premietnuť dobový kontext aj lokáciu, rovnako ako jedinečný rukopis architekta.

Medzinárodná spoločnosť Ruukki sa dlhodobo venuje produktom a službám na opláštenie budov na európskom trhu. Ak hľadáte tradičné aj netradičné riešenie pre vašu budovu, obráťte sa na Ruukki, do starostlivosti ktorej sa už zverili firmy ako Volvo, Samsung alebo DHL.

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Ruukki

Tagy

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama