Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 17.5.

Trnava má ako prvé mesto fotovoltické panely na všetkých základných školách

Zverejnené: 22. 6. 2023

Vďaka inštalovaným fotovoltickým panelom sa stali základné školy v Trnave z veľkej časti sebestačné pri výrobe elektrickej energie. Trnave sa takýto krok podaril ako prvému mestu na Slovensku, fotovoltiku má všetkých deväť škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Zdroj: Martin Mecnarowski, shutterstock

S inštaláciou panelov na strechy škôl sa začalo na jeseň 2022. „Vo februári si už všetky vyrábali vlastnú energiu, pričom dve z nich dokázali vyrobiť i nadbytok. Okrem škôl sú fotovoltikou vybavené aj Stredisko sociálnej starostlivosti na Ulici Vladimíra Clementisa a Mestská poliklinika na Starohájskej,“ uviedla hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Mesto vynaložilo na projekt fotovoltických panelov takmer 863-tisíc eur. Očakávaná návratnosť sa pohybuje v rozmedzí troch až štyroch rokov v závislosti od cien energií. Z dlhodobého pohľadu predstavuje predpokladaná priemerná úspora elektrickej energie v prepočte na jednu školu 67 percent.

Radnica chce pokračovať so zavádzaním fotovoltických systémov aj na ďalších svojich budovách. Výrazne by takýto systém pomohol napríklad zimnému štadiónu, ktorý už dnes nepriamo ťaží z fotovoltických panelov na školách.

„V blízkej budúcnosti sa pripravuje zriadenie fotovoltiky aj na budove Zariadenia pre seniorov v Trnave na Terézie Vansovej a na obnovenej stavbe skládky komunálneho odpadu na Zavarskej ceste. Na všetkých základných školách sa zároveň zvýšia kapacity fotovoltických panelov na povolené maximá,“ doplnila hovorkyňa.

Zdroj:

https://www.asb.sk/zelena-obnova/trnava-ma-ako-prve-mesto-fotovolticke-panely-na-vsetkych-zakladnych-skolach

Autor: TASR
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Aktualizované 11.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

reklama