Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

U výkonu krbu či kachlí hrá hlavnú rolu tepelná strata domu. Musí sa však zohľadňovať iba zlomok jej hodnoty

Zverejnené: 7. 11. 2022

Vzrastajúca obľuba vykurovania drevom sa aj v letných mesiacoch prepisovala do rastúceho dopytu po krbových a kachľových systémoch. Kľúčovým parametrom ich výberu býva výkon, ktorý by sa mal odvíjať predovšetkým od tepelnej straty domu. Zásadná je však aj veľkosť priestoru, ktorý je vykurovaný. Len zriedkakedy ide totiž o celý dom. Aký typ krbu či kachlí zvoliť do novostavby alebo rekreačného objektu? Ako vypočítať zodpovedajúcu hodnotu tepelnej straty domu? A prečo akumulačné krby aktuálne vytláčajú teplovzdušné riešenia? Odpovede ponúka nasledujúci článok.

Ako dimenzovať výkon krbu či kachlí vzhľadom k veľkosti a typu stavby? Kľúčovým parametrom je tepelná strata domu. Zdroj: Ilija Erceg, shutterstock

Kvôli neistote spojenej s dodávkami ruského plynu aj rastúcim cenám energií sa ľudia v posledných mesiacoch pri voľbe spôsobu vykurovania domácnosti viac zameriavajú na drevo. „Výrazne rastie dopyt predovšetkým po akumulačných krboch a kachliach a tiež teplovodných systémoch, ktoré okrem vykurovania umožňujú aj ohrev teplej vody,“ uvádza Petr Banasinski, konateľ spoločnosti Hoxter. Ľudia sa podľa neho zameriavajú najmä na nižšie prevádzkové náklady. „Pri raste cien plynu a elektriny je drevo v porovnaní s nimi jasne najekonomickejším zdrojom,“ dopĺňa.

Finančnú stránku je však potrebné zohľadňovať aj pri samotnej kúpe nového krbu či kachlí. Jeden z parametrov, ktoré cenu zariadenia ovplyvňujú najviac, je výkon. Ten udáva množstvo tepelnej energie, ktorú je systém vykurovania schopný za hodinu preniesť do miestnosti. Podľa Banasinského je pritom potrebné zohľadňovať výkon v dvoch rovinách.

K správnemu výpočtu tepelnej straty domu je potrebné poznať mnoho veličín – od veľkosti podlahovej plochy stavby cez tepelnú prestupnosť okien až po typ muriva.
K správnemu výpočtu tepelnej straty domu je potrebné poznať mnoho veličín – od veľkosti podlahovej plochy stavby cez tepelnú prestupnosť okien až po typ muriva.

„Tou prvou je veľkosť a typ stavby či priestoru, kde má byť zariadenie využívané. Podľa toho je potom potrebné stanoviť potrebný výkon ohrievača. Na výkon je ale potrebné myslieť aj pri samotnej prevádzke. Českí spotrebitelia majú tendenciu k prekurovaniu, inými slovami – prikladajú do krbov či kachlí viac paliva, než na koľko sú tieto zariadenia dimenzované. Tým nielenže znižujú ich životnosť, ale ani si v interiéri nevytvárajú optimálnu tepelnú pohodu,“ hovorí Banasinski.

Zohľadňovanie tepelnej straty domu

Ako teda dimenzovať výkon krbu či kachlí vzhľadom na veľkosť a typ stavby? Kľúčovým parametrom je v tomto smere tepelná strata domu. K jej správnemu výpočtu je potrebné poznať množstvo veličín – od veľkosti podlahovej plochy stavby cez tepelnú priestupnosť okien až po typ muriva. Finálna hodnota vyjadruje, koľko objekt stratí tepla vetraním a prestupom stavebnými konštrukciami za jednu hodinu. Vo finále je tak tento parameter hlavným indikátorom toho, koľko tepla je potrebné za rovnakú dobu do domu priviesť.

V posledných mesiacoch výrazne rastie dopyt po akumulačných krboch a kachliach.
V posledných mesiacoch výrazne rastie dopyt po akumulačných krboch a kachliach.

Záleží teda nielen na veku samotnej stavby, ale napríklad aj na kvalite tesnenia okien či dverí, ktoré sú z hľadiska tepelných strát najrizikovejšie. „Prakticky všetky dnešné novostavby majú tepelnú stratu pod desať kilowattov. Zároveň treba zohľadniť, že tento parameter je určovaný pre teplotný extrém od mínus osemnástich do mínus desiatich stupňov Celzia. Vonkajšie teploty vo vykurovacích dňoch bývajú spravidla významne vyššie, pre teploty od dvoch do štyroch stupňov je tak tepelná strata objektu približne polovičná,“ upresňuje Petr Banasinski a dodáva, že krbové aj kachľové systémy slúžia spravidla na prikurovanie iba časti domu. Reálne straty, ktoré musia vykryť, sú tak z hľadiska výkonu ešte nižšie.

„Aj vzhľadom k tejto skutočnosti vytláčajú teraz akumulačné krby skôr hojne využívané teplovzdušné varianty. Obe riešenia sú si vzhľadovo veľmi podobné, akumulačné krby však pracujú s nižším výkonom. Tepelnú energiu akumulujú pomocou vhodne zvolených materiálov a sálavým spôsobom ju prenášajú do miestnosti,“ hovorí konateľ spoločnosti Hoxter. Tento variant je tak z hľadiska prikurovania ideálny práve do novostavieb či pasívnych domov.

Slovenskí spotrebitelia majú tendenciu k prekurovaniu a do krbov či kachlí často prikladajú viac paliva, než na koľko sú tieto zariadenia dimenzované.
Slovenskí spotrebitelia majú tendenciu k prekurovaniu a do krbov či kachlí často prikladajú viac paliva, než na koľko sú tieto zariadenia dimenzované.

Aké je uplatnenie teplovzdušných krbov v zle izolovaných stavbách

Naopak u starších či zle tepelne zaizolovaných domácností môže byť vhodným riešením už spomínaný teplovzdušný krb. „Jeho hodinový výkon je oveľa vyšší, hocikedy až niekoľkonásobne, než tepelná potreba prakticky ľubovoľnej novostavby. Existujú však prípady, keď je teplovzdušný systém vhodným riešením – napríklad v rekreačných objektoch,“ dopĺňa. Práve tieto stavby bývajú v období vykurovacej sezóny neobývané a teda prechladnuté, a preto môže vyšší výkon teplovzdušného krbu spolu s jeho schopnosťou odovzdať do priestoru veľké množstvo tepelnej energie veľmi rýchlo zaistiť vykúrenie takého objektu.

Podobné pravidlá ako pri akumulačných krboch platia aj pri krbových kachliach. Ich spaľovacia komora je konštruovaná ako relatívne malá, aby bol výkon kachlí obmedzený a zbytočne neprekuroval interiér. Aj toto riešenie je tak prispôsobené predovšetkým pre modernejšie stavby a domácnosti s malými tepelnými stratami.

Čítajte tiež:

Autor: kolektív autorov 1)redakčne upravené
Foto: archív HOXTER, shutterstock
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama