Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Ultranízkoenergetické tehlové dvojdomy pod Považským Inovcom

Zverejnené: 30. 11. 2022

V atraktívnej lokalite obce Kočovce časť Rakoľuby zrealizovala spoločnosť CBI s. r. o. výstavbu moderných ultranízkoenergetických dvojdomov . Na stavbu moderných objektov bolo použité murivo z tehál Porotherm, ktoré dosahujú vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti, nepotrebujú dodatočné zateplenie a zariadia optimálnu vnútornú klímu. Medzibytové steny boli pre lepší akustický komfort vymurované z tehál Porotherm 19 AKU.

Projekt s názvom Prima Dlhé Diely ponúka na rozlohe cca 2 200 metrov štvorcových 8 typizovaných moderných tehlových domov. Foto: primadlhediely

Exkluzívna lokalita v scenérii Považského Inovca

Obec Kočovce (časť Rakoľuby) na Západnom Slovensku poznajú hlavne lyžiari a cyklisti keď ňou prechádzajú do susednej obce Kálnica na zjazdový vlek. V lete sa v priestoroch zjazdového vleku zasa usporiadava najväčší bicyklový festival Bikefest a v lete je dolina plná aktivít a zábavy v prírode. Celkovo lokalita je veľmi exkluzívna – na skok do susedného mesta a na skok do prírody. V tejto atraktívnej lokalite začala v septembri 2021 spoločnosť CBI s.r.o. realizovať projekt s názvom Prima Dlhé Diely. Na rozlohe cca 2 200 metrov štvorcových ponúkla v scenérii Považského Inovca 8 typizovaných moderných tehlových domov.

Projekt s trojizbovými rodinnými domami vo výbere 74 m² alebo 81 m² je určený pre dvoj alebo trojčlennú rodinu, ako aj pre klientov žijúcich osamote. Obývacia izba v spojení s kuchynkou je priestranná a je orientovaná smerom na západ s východom na terasu. Priestor vo vnútri zdobia priznané trámy, ktoré sú veľmi efektným prvkom v interiéri a obyvateľ daného priestoru si ich skutočne zamiluje. Spálňa a detská izba alebo pracovňa sú orientované na východ. V podkroví sa nachádza veľký a pochôdzny úložný priestor. Zvonku domu je inštalovaná predpríprava na vonkajšie žalúzie a takisto aj decentrálna rekuperačná jednotka.

Pozemky sa a pri týchto domoch radia k tým menším – majú okolo 280m², ale dajú sa veľmi účelne využiť ako malá záhradka, na priestrannú terasu či umiestnenie záhradného domčeka.

Vizualizácia projektu po kompletnom dokončení. Zdroj:www.primadlhediely.sk
Vizualizácia projektu po kompletnom dokončení. Zdroj:www.primadlhediely.sk

Stavebný systém Porotherm je zárukou komfortného a zdravého bývania

Na celej stavbe boli použité produkty, ktoré patria k súčasnej špičke na trhu so stavebnými materiálmi. Konštrukcia domov je riešená ako murovaná stavba z brúsených tehlových blokov s tenkou ložnou škárou.

Tehly Porotherm sú svojimi výnimočnými úžitkovými vlastnosťami radené medzi ekologické stavebné materiály, ktoré spĺňajú požiadavky noriem bez zateplenia.
Tehly Porotherm sú svojimi výnimočnými úžitkovými vlastnosťami radené medzi ekologické stavebné materiály, ktoré spĺňajú požiadavky noriem bez zateplenia.

Tehly zo systému Porotherm sú ľahké a dobre sa s nimi pracuje. Majú dobré tepelnoizolačné vlastnosti a rovnaké materiálové zloženie zaistí maximálnu kompatibilitu všetkých stavebných prvkov aj vo vzťahu k budúcemu správaniu stavby, napríklad z pohľadu objemových zmien.

Výhody tehly ako stavebného materiálu uvítajú aj budúci majitelia domov. Tehla má čisto prírodné zloženie, je zárukou zdravotnej nezávadnosti a v interiéri udržiava stálu teplotu a ideálnu vlhkosť čím chráni zdravie pobývajúcich.

Pálené tehly sú spoľahlivým stavebným materiálom, poskytujúci tepelný a akustický komfort. Tehly Porotherm sú svojimi výnimočnými úžitkovými vlastnosťami radené medzi ekologické stavebné materiály, ktoré spĺňajú požiadavky noriem bez zateplenia. Rozmery tehál umožňujú stavbu stien rôznych hrúbok a účelu, vhodné ako nosné steny, nenosné priečky, jednovrstvové obvodové steny a svojou hrúbkou a technológiou výroby vyhovujú rovnako aj stavbe stien s požiadavkou na zvukovú izoláciu.

Výberom správnych tehál, ktoré svojimi tepelnoizolačnými vlastnosťami spĺňajú parametre pre stavbu nízkoenergetických až pasívnych stavieb môžete tiež značne ušetriť. Významne tým ovplyvníte následnú energetickú spotrebu domu počas jeho prevádzky a výrazne znížite budúce náklady na vykurovanie. Tento materiál svojimi tepelno-izolačnými vlastnosťami zodpovedá požiadavkám na stavbu nízkoenergetického domu.

Tehly Porotherm svojimi tepelnoizolačnými vlastnosťami spĺňajú parametre pre stavbu nízkoenergetických až pasívnych stavieb
Tehly Porotherm svojimi tepelnoizolačnými vlastnosťami spĺňajú parametre pre stavbu nízkoenergetických až pasívnych stavieb

Ultra nízkoenergetická stavba

Vysoký energetický štandard bol dosiahnutý použitím vysokokvalitných technológií tepelných izolácií základov, obvodového muriva i strechy, moderným vykurovacím systémom na báze zemného plynu a kvalitným architektonickým riešením, ktoré eliminuje vznik tepelných mostov.

Priestor vo vnútri zdobia priznané trámy, ktoré sú veľmi efektným prvkom v interiéri
Priestor vo vnútri zdobia priznané trámy, ktoré sú veľmi efektným prvkom v interiéri

„Chceli sme vytvoriť nízkoenergetické domy, nenáročné na spotrebu energií, či už v zime na vykurovanie, tak v lete na chladenie”, povedal projektant domu Ing. Arch. Róbert Kimle A ďalej pokračuje „koncipovali sme to tak, aby to bol klasickejší dom z hľadiska použitých materiálov, zároveň aby vyhovoval potrebám na nízku spotrebu energií a pritom vyzeral moderne. Urobili sme si výpočet, aký súčiniteľ prestupu tepla by sme potrebovali, tak aby to vyhovovalo energeticky, ale aj ekonomicky.”

Projekt splnil predstavy investora

Investor Ing. Lukáš Hubert k výstavbe v Rakoľuboch hovorí: „Projekt PRIMA Dlhé Diely je výnimočný aj tým, že do neho náš tím vložil kúsok seba. S návrhom jednotlivých domov a ich dispozícií sme sa vyhrali tak, akoby sme plánovali bývanie pre svoje rodiny. Neostali sme však len pri architektúre a pustili sa aj do samotného developingu. Takýto prístup je pre zákazníkov zárukou, že budú vedieť o každom jednom detaile domu. Výhodou bolo, že sme sa opäť mohli spoľahnúť na stavebný systém Porotherm, u ktorého máme radi presnosť, rýchlosť výstavby, jednoduchosť a tepelno-technické vlastnosti. Tie navyše oceňujú aj budúci majitelia domov. Silnou stránku tehly Porotherm je nielen nízka energetická náročnosť, ale tiež zdravé bývanie a skutočnosť, že je to ekologický prírodný materiál.“

Projekt výstavby dvojdomov mal od začiatku maximálnu podporu spoločnosti Wienerberger. Od projektu až po realizáciu sme komunikovali s jedným technickým poradcom a s jedným obchodným zástupcom, s ktorými sme k našej spokojnosti vyriešili všetko potrebné od technického riešenia až po včasné dodávky materiálu.” dopĺňa Lukáš Hubert.

Čítajte tiež:

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív autora, www.primadlhediely.sk
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama