Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Už vás omrzeli biele steny v interiéri? Skúste maliarske dekoratívne techniky

Zverejnené: 26. 7. 2020

Žilkovanie, tupovanie, frontáž, šumrovanie alebo batikovanie - že vám tieto termíny nič nehovoria? Ide o maliarske dekoratívne techniky, pomocou ktorých možno docieliť nevšedný vzhľad vašich stien a dokonale ozvláštniť každú izbu vo vašom dome či byte.

Pomocou rôznych dekoratívnych maliarskych náterov vaše steny získajú nezvyčajný a efektný vzhľad. Foto: Photographee.eu

Pozrite sa s nami, čo všetko dokážu farby a netradičné maliarske nátery.

Štrukturálne nátery

Zvláštne techniky výmaľby sú stále obľúbenejšie, hoci vyžadujú viac práce. Ak vás doma trápia nerovné steny, skúste využiť štrukturálne nátery. Stačí použiť niektorú z na to určených farieb, ktorá nerovné povrchy zahladí alebo naopak určité detaily zvýrazní. Hrboľatý múr tak môže vyzerať ako zámer. Najlepší efekt dosiahnete s použitím špeciálnych štruktúrovacích valčekov, prípadne takzvaných štruktúrovacích pištolí. Môžete využiť aj klasický valček. Výsledný efekt ale potom bude pôsobiť skôr ako tupovanie. Na konečný výsledok vzhľadu štrukturálnych náterov má vplyv nielen spôsob nanášania farby, ale aj hrúbka vrstiev, ich počet a voľba farieb. Všeobecne sa odporúča vytvoriť minimálne dva nátery.

Vďaka štrukturálnym náterom dosiahnete na steny 3D efekt. Zdroj: united photo studio
Vďaka štrukturálnym náterom dosiahnete na steny 3D efekt. Zdroj: united photo studio

Tupovanie

Veľmi pôsobivý efekt môžete docieliť aj pomocou tupovania. Touto technikou napodobňujeme niektoré prírodné materiály. Jedná sa o odtláčanie, ktoré sa vykonáva najčastejšie hubkou. Tá sa jednoducho namočí do vody, vytlačí a následne namočí do farby a otláča sa na stenu. Tupovať je možné aj maliarskou štetkou. Postup je v tomto prípade podobný. Netradične môžete steny tupovať tiež cez šablónu. Najlepšie sa hodia svetlé, pastelové odtiene krycích farieb. Dekorácie stien technikou tupovania sa hodia či už pre hladké, tak aj pre štruktúrované podklady. Veľmi dobre vyzerá tupovanie tónu podkladovej farby v tóne s nanášanou farbou.

Vzory

Mdlé a obyčajné biele steny razom zmenia špeciálne šablóny, s ktorými vytvoríte vzor na stene i dlažbe. Dekorovať možno tiež nábytok alebo drevenú podlahu. K preneseniu obľúbeného vzoru na stenu postačí len tupovací štetec a farba. V prípade obkresľovania šablóny potom aj laková ceruzka s akrylovou náplňou. Šablónu je dobré si pred nanášaním farby na požadované miesto precízne prichytiť a to napríklad pomocou maliarskej pásky alebo obyčajnej lepiacej pásky. Šablóny najrôznejších motívov kúpite dnes v každom hobbymarkete alebo na internete. Základnú hliníkovú alebo papierovú šablónu si môžete vyrobiť aj doma.

Veľmi žiadaným a originálnym vzorom je tzv. harlekýn, inšpirovaný oblekom sluhov z Commedia dell arte, ktorý má podobu na seba nadväzujúcich diamantov. Zdroj: Berg Dmitry
Veľmi žiadaným a originálnym vzorom je tzv. harlekýn, inšpirovaný oblekom sluhov z Commedia dell arte, ktorý má podobu na seba nadväzujúcich diamantov. Zdroj: Berg Dmitry

Valčekovanie

Netradičný vzor dodajú stenám nielen šablóny, ale aj tzv. technika valčekovania. Valčekovaním uvádzame na podklad ozdobný vzor, ktorý je vyrezaný do gumeného valca. Používajú sa špeciálne vzorové valčeky bežnej šírky alebo špeciálne široké tapetovacie valčeky. Dnes už zoženiete valčeky najrôznejších vzorov - od geometrických po naturalistické. Môžete si ich vytvoriť taktiež v pohodlí domova. Stačí klasický valček omotať šnúrkou rôznej hrúbky. Tak jednoducho vytvoríte originálny dekor, ktorým skrášlite akúkoľvek stenu či jej časť. Pre priestorovo menšie miestnosti je dobré zvoliť náčinie s drobnejšou kresbou motívu a naopak. Originálny motív v podobe malých bodiek naopak vytvorí valček omotaný klasickou bublinkovou fóliou.

Batikovanie

Batikované tričká a ďalšie kúsky oblečenia pozná snáď každý. Batikovať môžete ale aj steny vo vašom obydlí. Pre dokonalý efekt je potrebné si pripraviť hrubú a čistú tkaninu (nie umelú), ktorá sa po namočení do vody a vyžmýkaní namočí do riedkej farby a následne prikladá na stenu. Táto technika sa hodí do detskej izby, spálne, obývacej izby alebo kúpeľne. Batikovať je možné po uschnutí predchádzajúcej farby alebo do čerstvých farieb za mokra. Pre techniku sa hodia farby lazúrovacie a málo krycie.

Batikovanie vnesie do obývacej izby príjemnú náladou a rozžiari celú izbu. Foto: Photographee.eu
Batikovanie vnesie do obývacej izby príjemnú náladou a rozžiari celú izbu. Foto: Photographee.eu

Frontáž

Frontáž je kreatívna technika spočívajúca v tom, že po uschnutí prvého náteru nanesiete na stenu inú farbu, na ktorú začnete prikladať pokrčené noviny alebo väčšie kusy igelitu, ktoré potom opatrne odoberiete. Efekt pokrčenej štruktúry novín je naozaj výrazný a veľmi originálny. V prípade tejto metódy ide v podstate o sňatie povrchu materiálu a zviditeľnenie jeho štruktúry. Maliarska technika frontážovania sa dosť podobá batikovaniu.

Žilkovanie

Táto technika je tiež nenáročná a zvládnete je aj počas popoludnia, pokojne aj s deťmi. Pri žilkovaní čiže česaní stien vrývate do ešte vlhkej farby štetiny z maliarskeho štetca. Výsledkom je originálna stena, ktorú len tak niekde neuvidíte.

Žilkovanie napodobňuje vzhľad látky. Ak má technika pôsobiť esteticky, musí byť poklad múru kvalitný a rovný. Zdroj: Ursa Major
Žilkovanie napodobňuje vzhľad látky. Ak má technika pôsobiť esteticky, musí byť poklad múru kvalitný a rovný. Zdroj: Ursa Major

Šumrovanie

Takisto ďalšia technika výmaľby je veľmi jednoduchá a jej realizáciu môžete s malou pomocou prenechať vašim ratolestiam. Šumrovacia technika je založená na utieraní končekov štetín v jemných ťahoch polosuchým okrúhlych štetcom. Využiť ju možno napríklad pri opravách a roztieraní nejasných obrazov. Šumrovanie vyžaduje dobre pripravený podklad natretý glejovou farbou. Odporúčame použiť pastelové odtiene, ideálne opäť kontrastné k podkladu. Farba nesmie byť príliš hustá.

Striekanie

Popustiť uzdu fantázii a zároveň premeniť interiér na nepoznanie dokáže technika striekania, kedy sa farba rozstrekuje úderom guľatého štetca alebo tzv. fixírky o rohy. Striekanie fixírkou je ale oveľa náročnejšie. Striekanie je možné použiť na väčších plochách aj celých stenách a navyše vyzerá skvele v kombinácii s ďalšími technikami neobvyklých výmalieb. Odvážlivci a kreatívci potom môžu skúsiť naplniť farbu do injekčných striekačiek a farbu pomaly nastriekať vodorovne na stenu. Aby technika vynikla, striekajte kontrastnou sýtou farbou.

Vzornicovanie - šablónovanie

Vzornice bola známou maliarskou pomôckou už v dávnych dobách. Aj dnes sa používa na účely výzdoby interiéru. Technika vzornicovania (alebo tiež šablónovania) znamená reprodukovanie určitého vzoru vyrezaného do špeciálneho vzornicového papiera, ktorý je impregnovaný náterom. Vzornice majú dva až šesť tzv. nasadzovacích bodov, ktoré slúžia na nadväzovanie vzoru. Pri samotnom šablónovaní sa využívajú krúživé ťahy štetca.

Obrazce z pásky

Môžete si vyhrať aj s obyčajnou páskou na stenu. Ak milujete geometrické tvary, môžete s ňou skúsiť vytvoriť najrôznejšie obrazce. Pre tento typ dekorovania sa hodia sýte a hravé odtiene farieb. Technika sa tak bude skvelo vynímať napríklad v detskej izbe.

Pomocou lepiacej pásky možno vytvoriť štýlové minimalistické línie. Zdroj: Photographee.eu
Pomocou lepiacej pásky možno vytvoriť štýlové minimalistické línie. Zdroj: Photographee.eu

Súvisiace články:

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama